Annonce
Nordfyn

Revner i bunden: Grundstødt containerskib slæbes langsomt til Fredericia

Skibet, der ramte grund, har ligget for anker mellem Æbelø (på billedet) og Endelave. Foto: Arkivfoto.

Containerskibet Mito Strait, der mandag morgen ramte grund nær Æbelø, skal til Fredericia, hvor nogle af de mange containere om bord vil blive løftet af. Det oplyser Værnsfælles Forsvarskommando tidligt onsdag.

Dykkere har tirsdag undersøgt skaderne på bunden af containerskibet Mito Strait, som har ligget for anker mellem Endelave og Æbelø siden uheldet mandag, som Forsvaret betegner som en grundberøring.

Undersøgelserne har vist, at der er revner og buler i bunden af skibet. Derfor sker turen til Fredericia med følgeskab af et miljøskib.

- Slæbningen kommer til at foregå nænsomt og med langsom fart for at sikre mindst mulig risiko for yderligere skade. For at holde øje med, at der ikke sker udslip på vejen, vil Søværnets miljøskib Marie Miljø følge Mito Strait under hele slæbningen, udtaler Ole Theill Sørensen, der er vagtholdsleder ved Forsvarets Operationscenter, i en pressemeddelelse.

Annonce

Frygter ikke miljøkatastrofe

Trods skaderne på Mito Strait er der hos Forsvaret ingen frygt for, at situationen kan eskalere til en miljøkatastrofe, selvom der både mandag og tirsdag har været mindre striber af olie omkring skibet. Ifølge Forsvaret kommer olien formentlig fra skruerne eller dieselolie, som er sluppet ud som følge af skaderne.

- Forurening af vores farvande er altid en alvorlig sag. Derfor er vi også meget aktive omkring skibet. Men hvis vi skal se et lyspunkt, så er dieselolie heldigvis i den milde ende af forureningsskalaen, udtaler Ole Theill Sørensen.

Det ligger endnu ikke fast, hvad der skal ske med skibet, når containerne er fjernet. Det er op til rederiet, hvis plan i sidste ende skal godkendes af Forsvaret og Søfartsstyrelsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce