Annonce
Erhverv

Retter blikket mod Danmark: Cannabis kan blive det nye roboteventyr for Odense

Lone Krogsbøll fra Invest in Odense arrangerede roundbordsmødet i forbindelse med WHINN i Odense Congress Center. Foto WHINN

Invest in Odense forener udenlandske investorer, gartnere og forskere i et cannabis-netværk. Odense skal engagere sig i cannabis, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

Fynske cannabisproducenter, SDU-forskere, en canadisk ekspert og en kontorchef fra Sundhedsministeriet var torsdag samlet for at udveksle viden om cannabis på initiativ fra Invest in Odense i forbindelse med Week of Health and Innovation (WHINN) i Odense Congress Center. Initiativet er startet af borgmester Peter Rahbæk Juel (S), som også vil være med ved et netværksmøde i januar, hvor de formelle rammer omkring netværket bliver sat endeligt på plads.

- Jeg tror, medicinsk cannabis kan være med til at udvikle de fynske gartnerier. Og det synes jeg allerede, vi kan se på de to produktioner, som er gået i gang. Men universitetet i baghånden kan vi forhåbentlig nærme os årsagen til, at cannabis virker medicinsk, og hvis det lykkes er potentialet kæmpestort. Så kan det muligvis også lykkes os at skabe gode forretninger, ligesom det er lykkedes inden for robotteknologi. Det er så interessant, at vi selvfølgelig skal engagere os i det her, siger Peter Rahbæk Juel.

Den praktisk udfoldelse af netværket står investerings-manager Lone Krogsbøll fra Invest in Odense for. Hun har blandt andet erfaring fra arbejdet med velfærdsteknologi, og dette giver hende værdifulde kontakter til blandt andet Syddansk Universitet.

- Vi er ved at lave et formaliseret netværk omkring medicinsk cannabis i Odense og omegn, og det gør vi, fordi vi kan se, at de store virksomheder internationalt har kig på Danmark. Vi har erfaring i gartnerbranchen, som er interessant for dem. Vi har også viden på OUH og SDU, og så har vi en kommune, som har et helt setup til at hjælpe virksomheder. De ting tilsammen må kunne give nogle synergier, og det er det, der skal gøre Odense til centrum for medicinsk cannabis, siger Lone Krogsbøll.

Annonce
Mark Ware er en af de førende canadiske eksperter i cannabis og tilknyttet Spectrum Cannabis, som skal dyrke på Nældebakken. Foto WHINN

Canadiere investerer hundreder af millioner

I lørdags beskrev vi her i avisen åbningen af 5000 kvadratmeter cannabisproduktion ved Aurora Nordic, som Mads Pedersen, der også driver tomatgartneriet Alfred Pedersen & Søn, står bag sammen med canadiske investorer. Ligeledes er en stor produktion på Gartneriet Nældebakken under vejs. Gartneriet er solgt til verdens største cannabisproducent, Canopy Growth Corporation, og selskabet, som skal lave cannabis på Nældebakken, hedder Spectrum Cannabis Denmark. Investeringerne i begge tilfælde er flere hundrede milioner kroner. Invest in Odense satser på medicinsk cannabis, fordi store investorer også tror på denne branche.

- Det var også kommunen, som var med til at sætte Odense Robotics i gang, og det gør vi, når vi kan se, at der er et fundament i virksomhederne. Men det er klart, at vi kan kun gøre det, hvis virksomhederne går ind i netværket og bruger synenergierne, ligesom vi gjorde med robotter, og ligesom vi gjorde med Welfare Tech. Welfare Tech startede jo også som en lille Syddansk, kommunalt initiativ, og er nu et nationalt netværk, som så heldigvis stadig ligger i Odense. Men det virker jo kun, fordi der er stærkere virksomheder, som arbejder for det og vil det her netværk, siger Lone Krogsbøll.

Èn af repræsentanterne for disse interesserede investorer var med til rundbordsmødet torsdag i Odense Congress Center. Mark Ware er imponerende både i statur, CV og i sin evne til at tale i forfuldendte og meningsfyldte sætninger i længere tid ad gangen. Han er for tiden chef-lægemiddel-udvikler for verdens største producent af cannabis til medicinsk brug Canopy Growth Corporation, som købte Nældebakken, og han har en fortid inden for forskning og som rådgiver for den canadiske regering på området. Han forklarede, at Danmark har en stor fordel ved, at vi gennem vores CPR-system vil være i stand til at overvåge, hvilke typer af medicinsk cannabis, patienter får udskrevet og dermed lave systematisk forskning. Dette aspekt forklarede kontorchef i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Anna Skat Nielsen mere om. Netop overvågningen og systematiseringen af forskning er én af de ting, som Sundhedsstyrelsen vil have fokus på i løbet af den fireårige forsøgsperiode med medicinsk cannabis, som er vedtaget i Danmark.

Mark Ware er en af de førende canadiske eksperter i cannabis og tilknyttet Spectrum Cannabis, som skal dyrke på Nældebakken. Foto WHINN
Moderator Hans Peder Graversen ved rundbordsmødet om cannabis på WHINN. Foto WHINN
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce