Annonce
112

Retten har talt i skudsag fra Vollsmose: Ingen skyldige i at have skudt med skarpt

Mindst syv betjente fra Fyens Politi var onsdag morgen på plads foran Retten i Odense, hvor skudsagen fra Vollsmose nærmer sig sin afslutning. Folk, der vil ind i bygningen, skal underkaste sig visitering, hvis politiet forlanger det. Foto: Michael Bager
Onsdag formiddag afsagde Retten i Odense dom i skudsagen fra Bøgetorvet i Vollsmose. Der var ikke beviser for, at der blev skudt med skarpt, men en 20-årig mand er fundet skyldig i trusler ved episoden den 20. februar.

Der var stærk uenighed mellem størstedelen af nævninge og de juridiske dommere i sagen om en skudepisode på Bøgetorvet i Vollsmose.

Resultatet blev dog, at de fem tiltalte mænd netop er blevet frifundet for at have skudt med skarpt den 20. februar klokken 16.10. Og det kan de i høj grad takke de juridiske dommere for.

Mens fire nævninge fandt det bevist, at der var affyret tre skarpe skud, var de to resterende nævninge og to juridiske dommere enige om, at der ikke var tilstrækkelige beviser til at dømme for det, og dermed blev de fem frifundet.

Forklaringen om en gaspistol var dog også usandsynlig, lød det. Og dermed har retten ikke slået fast, om der var tale om en rigtig pistol, men blot, at der ikke var beviser for det.

- Den anvendte pistol er ikke fundet og er dermed ikke blevet undersøgt. Pistolens karakter og eventuelle kaliber har derfor ikke kunnet bestemmes med sikkerhed, lød det fra retsformand Karin Bøgh Pedersen.

Der var kun to juridiske dommere tilbage, fordi den tredje undervejs måtte trække sig på grund af sygdom.

Fire måneder for trusler

Den 20-årige skytte blev fundet skyldig i trusler og har fået en straf på fire måneders fængsel. En straf, der lå inden for det niveau, anklagemyndigheden gik efter.

Senioranklager Klaus Lauridsen mente, at den 20-årige, der tidligere er dømt for trusler, skulle have en straf på fire-seks måneder, fordi truslen desuden blev begået i en skærpet strafzone, som politiet havde indført for at dæmpe urolighederne i Odense.

Skyttens forsvarer Mie Sønder Koch var glad for rettens afgørelse:

- Jeg har været rigtig spændt på resultatet, men er godt tilfreds med dommen. Min klient er blevet dømt i det omfang, han selv har erkendt helt fra starten, sagde hun kort efter dommen.

I sagen blev en anden 20-årig mand fundet skyldig i besiddelse af to peberspray. Han blev straffet med en bøde på 4000 kroner - der også var en fordobling på grund af den skærpede strafzone. Begge mænd tog imod dommen.

De tre andre tiltalte er blevet helt frifundet. To af dem satte sig efter frifindelsen ned på tilhørerrækkerne for at følge sagen, mens den sidste valgte at tage hjem.

Annonce

Løsladt

Fordi den 20-årige skytte har siddet varetægtsfængslet siden slutningen af februar, har han afsonet sin straf, og anklageren nikkede ja til, at han kunne løslades.

Han strøg i en pause glad ud af retssalen ned til sine kammerater, der jublende råbte "Løsladt! Han er løsladt!". Han mangler at afsone seks måneder for en tidligere dom. Dermed passer de i alt ti måneder nogenlunde med den tid, han har siddet varetægtsfængslet.

Fyns Politi sigtede oprindeligt de fem unge mænd for drabsforsøg. Ved sagens start var tiltalen ændret til, at de i forening havde forvoldt fare ved at skyde med en skarpladt pistol i offentligt område.

Der var desuden rejst tiltale for, at skuddene skulle være afgivet som del af en bandekonflikt. En omstændighed, der kunne betyde dobbelt straf. Det fandt retten dog ikke, at der var beviser for.

Heller ikke besiddelse af 327 skarpe 9mm-patroner og ni skarpe kaliber 7.65-patroner, som blev fundet i en kælder i Bøgeparken, blev de tre dømt for besiddelse af. Først var der rejst tiltale mod alle fem, men det ændrede anklagemyndigheden siden til kun den 20-årige skytte, der dog også blev frifundet for besiddelsen af ammunitionen af retten.

Annonce

Ekstra sikkerhed

Under sagen har forsvarerne været oprørte over, at anklageren som bevis for bandegrupperingerne benyttede rapporter fra en særlig analyseafdeling i Fyns Politi. Rapporterne udpegede de fem som bandemedlemmer, men størstedelen af begrundelserne for dette var fortrolige.

Højst usædvanligt valgte retten mandag på eget initiativ at løslade fire af de fem mænd. Samme aften var der ifølge Fyns Politi en skudepisode i Fyrreparken i Vollsmose, og politiet opjusterede derfor sikkerheden ved onsdagens retsmøde markant med betjente ude foran retsbygningen. Som ved de foregående retsmøder stod der også politifolk lige uden for retslokalet, hvor tilhørerne blev undersøgt med metaldetektor.

Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce