Annonce
Indland

Retssystemets logistik sættes på prøve i kæmpe bandesag

Retten i Roskilde tager onsdag hul på en gigantisk bandesag, der byder på 14 tiltalte, 14 forsvarere, to anklagere, tre juridiske dommere, seks nævninger og 54 retsdage.

En stor bandesag bliver behandlet ved Retten i Roskilde fra oktober til april. 14 mænd er tiltalt.

Retten i Roskilde tager onsdag hul på en gigantisk bandesag, der byder på 14 tiltalte, 14 forsvarere, to anklagere, tre juridiske dommere, seks nævninger og 54 retsdage.

Det gør det til en af de største nævningesager i år, og det sætter rettens logistik på prøve, fortæller specialanklager Anja Lund Liin.

- Planlægningen har været et særskilt projekt i sig selv. Det er jo en stor sag med mange tiltalte, og det har krævet en del logistiske øvelser.

Det er almindelig praksis, at én anklager møder. Men i denne sag møder to.

- Det kan ikke nytte noget, at hele sagen skal gå om, hvis anklageren bliver syg. Derfor er vi to, så vi kan dække ind, siger hun.

De 14 mænd, der er i alderen 22 til 35 år, er tiltalt for narko, afpresning, vold og våbenbesiddelse. Narkodelen drejer sig om omkring et halvt kilo kokain samt tre kilo hash.

Våbenforholdene kan give hårde straffe, hvis de tiltalte findes skyldige, og retten vurderer, at de er bandemedlemmer. Det skyldes, at straffen for bandekriminalitet er skærpet.

Anklagemyndigheden hævder nemlig, at de er medlemmer af Loyal To Familia.

Det er dog ikke alle, der er tiltalt for samtlige 26 forhold. Alligevel har anklagemyndigheden valgt at føre sagen som én samlet sag.

- Som efterforskningen skred frem, har det vist sig, at sporene hænger uløseligt sammen, og derfor er det endt med at blive en meget stor sag, siger Anja Lund Liin.

Hun ved ikke, hvordan mændene forholde sig til tiltalen.

Hun fortæller, at Retten i Roskilde har måttet foretage nogle logistiske ændringer for at få plads til alle.

Det har ikke været muligt af få en kommentar fra byretspræsident Jørgen Lougart.

Anja Lund Liins indtryk er ikke, at der er historisk mange store nævningesager.

Men lige i øjeblikket er der en del.

Det hænger sammen med kriminalitetsbilledet, hvor der i de seneste par år har været en del bandekriminalitet, som belaster retssystemet.

- Når der er bandekriminalitet, er der som regel også flere nævningesager.

Hun nævner eksempelvis rockerkrigen i 90'erne, som betød mange store nævningesager.

Retten i Roskilde ventes at afslutte sagen til april.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce