Annonce
Erhverv

Retssag om piratkopiering: Forening tilbød lærebøger i massevis

Tre mænd fra Odense og Tønder er tiltalt ved Retten i Odense for ophavsretskrænkelse af særlig grov karakter ved at have kopieret dyre lærebøger og lagt dem ud på en hjemmeside for en lukket forening. Odense Domhus. Arkivfoto: Michael Bager

Tre mænd er tiltalt for ophavsretskrænkelse af særlig grov karakter ved at have tilbudt 198 beskyttede lærebøger til medlemmer af en lukket forening, og de blev downloaded 2574 gange.

Annonce

Lærebøger blev købt og scannet ind, og derpå lagt på en hjemmeside, hvor medlemmerne af en lukket forening mod et fast halvårligt gebyr kunne hente dem kvit og frit.

Det var ideen for tre mænd på henholdsvis 26 år, 31 år og 71 år fra Odense og Tønder, og de lagde 198 ophavsretslige beskyttede lærebøger tilgængelig for medlemmerne, som downloadede dem fra en hjemmeside 2574 gange.

Men det var ifølge politi og anklagemyndighed uovlig ophavsretskrænkelse under særligt skærpende omstændigheder og af særlig grov karakter, hvad de tre mænd i disse dage er tiltalt for ved Retten i Odense.

Sagen begyndte tirsdag, hvor de tre mænd nægtede sig skyldige i, at de havde begået noget ulovligt. Ifølge sagen fandt ulovlighederne sted fra den 23. august 2013 til den 29. oktober 2014, og det skulle have indbragt trioen 23.100 kroner for lærebøgerne.

Ved politiets indgriben, som havde fået anmeldelsen om ophavsretskrænkelserne fra organisationen Rettighedsalliancen, havde de tre mænd yderligere 17 lærebøger liggende, som har scannet ind, men endnu ikke lagt på foreningens hjemmeside.

De tre mænd indrømmede tirsdag i retten, at de står bag foreningen Lendstudy. Ideen var at have en nonprofit forening, som skulle give studerende billige lærebøger mod betaling af et medlemskab på 300 kroner for et halvt år.

Rettighedsalliancen havde selv forsøgt at oprette et medlemskab, men det var blevet opdaget og afvist af de tre mænd. Organisationen havde opdaget, hvordan Lendstudy udgav ophavsretslige lærebøger som e-bøger, uden at det var aftalt med forlagene og forfatterne.

Under efterforskningen foretog politiet blandt andet hemmelige observationer af to af de tiltalte mænd på Skovsbovænget i Odense, og i retten blev der vist billeder af dem, hvor de pakkede en bil med papemballage fra computere, scannere og andet it-udstyr.

- Det er dyrt for studerende at skaffe ny viden. Lendstudy vil gerne sprede viden i form af bøger, der vil give de studerende flere muligheder for ny viden. Når vi kører en lukket nonprofit forening kan de studerende så at sige rode i kassen med bøger, forklarede den 31-årige mand i retten.

Sagen er ganske omfangsrig, og specialanklager Klaus Lauridsen fra Anklagemyndigheden ved Fyns Politi ankom tirsdag til retten med 10 tykke ringbind. Tirsdag blev de tre mænd afhørt, onsdag en lang række vidner og købere af de kopierede lærebøger, og torsdag kan der falde dom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Odense

Fyns Politi: Personer i voldsom bilulykke på Østerbro har ikke tilknytning til bandemiljøet

Annonce