Annonce
Nyborg

Retssag om mors mishandling af egne børn i årevis: Børn fortæller om trusler og tæsk

En somalisk kvinde fra Nyborg risikerer udvisning af landet, hvis hun kendes skyldig i grov vold mod sine egne børn. Arkivfoto: Jens Wognsen

Flere timers video-afhøringer af somaliske børn fra Nyborg er tirsdag blevet vist ved Retten i Svendborg.

Svendborg/Nyborg: På andendagen i retssagen om en mors mulige mishandling af sine egne børn blev der tirsdag vist videooptagelser fra politiets afhøring.

Ifølge børnenes forklaringer tegner der sig et billede af, at de blev hårdt straffet, såfremt de enten ødelagde ting eller ikke opfyldte deres pligter. En 10-årig pige fortæller om, hvordan hun har oplevet voldelig adfærd fra den tiltalte.

- Hun gjorde ting, som man ikke må i Danmark. En morgen blev jeg bedt om at hente en kniv til morgenbordet, men da jeg efter et par gange ikke kunne finde den rigtige, blev hun sur og gik selv over og fandt den. Hun brugte den kniv til at slå mig flere gange og kastede den til sidst efter mig. Jeg gemte mig bag køleskabet, så kniven ikke ramte mig, men jeg tissede i bukserne.

Tiltaltes 11-årige søn kom først til Danmark i 2014 efter en familiesammenføring. Han kunne ikke kende den mor, som han havde skrevet med, inden han kom til Danmark.

- Hun var anderledes over chatten. Der skrev hun mange søde ting, siger han under afhøringen.

Sønnen fortæller videre om en episode, hvor han spillede fodbold i hjemmet.

- Jeg sparkede til en flad fodbold. Så ramte jeg tv'et. Der skete ikke noget med det, men min mor blev sur. Hun sagde, at tv'et kostede mere end mig og trak mig ind på værelset, hvor hun tog kvælertag på mig, imens hun sagde, at hun ville slå mig ihjel.

Annonce

Ville hjem til Somalia

I videoen beretter den 11-årige dreng også om, at han i en periode var så træt af tæsk, at han ønskede at komme væk.

- Jeg håbede faktisk, at jeg ville komme tilbage til Somalia og væk fra hende. Jeg var træt af at blive slået.

Drengen fortæller videre, at han ikke havde lyst til at fortælle sine venner eller skolen om problemerne derhjemme.

- Jeg sagde altid, at det var et dyr, der havde revet mig, bemærker han i videoen fra politiets afhøring.

Retssagen mod den somaliske kvinde fra Nyborg begyndte mandag, og det sidste retsmøde vil formentlig finde sted næste mandag.

Selv nægter hun sig skyldig i alle anklager om grov vold mod sine egne børn. Bliver hun dømt efter anklageskriftet, risikerer hun udvisning af landet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Fyn For abonnenter

Drabssigtet død i cellen: Fyns Politi kommer med udmelding om dødsfald

Annonce