Annonce
Faaborg-Midtfyn

Retssag om beskidt bageri: Midtfynsk bager føler sig forfulgt af myndigheder

Morten Madsen har i flere år kæmpet mod Fødevarestyrelsen, som han mener har et horn i siden på ham. Nu er tvisten havnet i retten. Arkivfoto

Indehaveren af Sdr. Nærå Bageri, Morten Madsen, risikerer bøde, hvis han kendes skyldig i manglende rengøring af bageriet. Han nægter og føler sig forfulgt af Fødevarestyrelsen, forklarede han i retten. Sagen afgøres 25. februar, når Fødevarestyrelsen har afgivet forklaring.

Sdr. Nærå: Gammelt skidt på grund af mangelfuld rengøring? Eller helt naturligt "snavs" i forbindelse med den daglige produktion af brød og kager.

Det er et af de store spørgsmål, som Retten i Svendborg skal tage stilling til i en sag mellem Fødevarestyrelsen og indehaveren af Sdr. Nærå Bageri, Morten Madsen. Bageren er tiltalt for i flere omgange ikke at have gjort ordentligt rent i bageriet, hvilket har resulteret i sure smileyer - og tilhørende bøde.

Onsdag blev der taget hul på sagen, og ifølge anklageskriftet var Fødevarestyrelsen på kontrol i bageriet i Sdr. Nærå 9. december 2016. Her blev der blandt andet fundet snavs af ældre dato, skimmel og spindelvæv på en pladepudser.

Også ved et besøg 21. marts 2018 og igen 15. oktober 2018 var der ifølge kontrollanterne flere kritisable forhold i Morten Madsens bageri, der igen resulterede i en sur smiley. Men det er forhold, som Morten Madsen nægter.

- Vi gør selv rent i bageriet, og jeg er også med. Borde og vægge bliver tørret af, maskiner og redskaber vaskes hver dag i vores opvaskemaskine, gulvet vaskes hver dag, og om søndagen bliver det hele splittet ad og bliver højtryks- og skumspulet. Så jeg er sikker på, at der intet er at komme efter, lød det blandt andet fra den 56-årige bager i retten.

- Vi er i gang med at producere fra klokken et om natten og har været i gang længe, når kontrollanterne kommer. Vi arbejder med margarine og chokolade, og alle ved, at det fedter, pointerede Morten Madsen.

Annonce

Anklageskriftet

Morten Madsen er tiltalt for i tre tilfælde at overtræde visse forordninger om fødevaresikkerhed.Ifølge anklagskriftet skulle der blandt andet være fundet indtørrede krummer og belægninger flere steder ved en kontrol i oktober 2018.

Også flere spindelvæv under produktionsbord og snavs på låger er forhold, som kontrollanterne har anført i deres rapport.

Kontrollen i oktober er den mest omfangsrige af de tre tilfælde. 20 punkter har kontrollanterne noteret.

Det er nu op til retten at afgøre, om Fødevarestyrelsen har ret i, at bageriet i Sdr. Nærå i tre tilfælde ikke var rent. Arkivfoto: Michael Bager

Horn i siden

Det fik anklager Klaus Holten Kristensen til at spørge, om det var "snavs" i forbindelse med den daglige produktion, som kontrollanterne have set.

Det fik han ikke et konkret svar på, men til gengæld slog Morten Madsen fast, at han følte sig forfulgt af myndighederne, som han siden 2012 har haft et "skarpt" forhold til.

Det var i forbindelse med en omfattende kontrol, hvor bageriet i løbet af 2012 fik to bøder - en på 20.000 kroner og en på 25.000 kroner. Faktisk fik bageriet dengang forbud mod at sælge og producere, indtil der var gjort rent.

Dengang var Morten Madsen ikke indehaver af bageriet, men ansat på stedet. Efter de sure smileyer skrev han til ministeren, og det sendte ham - ifølge Morten Madsen selv - i den sorte bog.

- Men de har besøgt dig anmærkningsfrit i en periode, bemærkede Klaus Holten Kristensen med henvisning til, at der fra 2012 til 2016 ikke har været noget at komme efter i bageriet.

Tenderer hetz

Hvordan Fødevarestyrelsens svar på Mortens Madsens beskyldning lyder - og i øvrigt til de mange kritisable forhold i rapporterne - er uvist. To kontrollanter skal nemlig først vidne på et senere tidspunkt, fordi der ikke var afsat tid nok under onsdagens retsmøde.

Til gengæld kunne forsvaret føre to vidner, som begge havde opbakning med til Morten Madsen. Den ene var den tidligere indehaver af bageriet i Sdr. Nærå og nu konsulent, der blandt andet sælger ingredienser til bagerier. Også til Sdr. Nærå Bageri.

- Når man kommer i produktionstiden, så kan der ikke være rent i et bageri. Der er ikke tid til at gøre rent hele tiden. Det må man gøre, når man er færdig, lød det fra ham.

- Det tenderer en hetz med de her kontroller. Det er ikke fair, når man sammenligner med andre. Nu skal jeg ikke hænge nogen ud, men får Morten en bøde for det her, så er der et andet bageri, som skal lukkes, mente konsulenten, der samtidig oplyste, at han også var Mortens nabo.

Det andet vidne var en tidligere bager, som nu er sælger og ofte kommer i bageriet i Sdr. Nærå.

- Det er et gammelt bageri - gamle bygninger, så det kan ikke være stilrent som et kantinekøkken. Jeg kan godt se, hvis der er gammelt skidt, forklarede han og lod forstå, at det ikke var det, han fik øje på i bageriet.

Retssagen forventes genoptaget og afsluttet 25. februar, hvor Fødevarestyrelsens kontrollanter skal vidne. Det samme skal en ansat i Sdr. Nærå Bageri.

Under det første retsmøde kom det frem, at der sideløbende er en anden sag mellem parterne - angiveligt fordi Morten Madsen er blevet kaldt en "klaphat" i forbindelse med et kontrolbesøg i bageriet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Juleåbent hos Stokkebye Vingård

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce