Annonce
Fyn

Retssag: Far bortførte døtre til Libanon og kom hjem efter ni år

Den 47-årige mand, som onsdag er tiltalt ved Retten i Odense for at have bortført sine to døtre for ni år siden, har siden slutningen af september siddet varetægtsfængslet. Arkivfoto: Michael Bager
En 47-årig mand skal onsdag i Retten i Odense tiltalt for at have bortført sine to døtre i 2010 fra Danmark til Libanon, mens der verserede en retssag om forældremyndigheden med børnenes mor. Faren blev anholdt, da han i september landede i Danmark sammen med begge døtre.

En 47-årig mand står onsdag tiltalt ved Retten i Odense for i 2010 at have bortført sine to dengang 9- og 12-årige døtre fra Danmark til Libanon.

Det skete, mens der var en verserende retssag om, hvem der skulle have forældremyndigheden over børnene, fremgår det af anklageskriftet mod manden, avisen har fået aktindsigt i.

Han blev den 29. september anholdt i Københavns Lufthavn Kastrup, ni år efter at han var rejst ud af Danmark med de to piger. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Odense, og har siden siddet varetægtsfængslet i sagen.

I grundlovsforhøret forklarede manden, at han i 2010 var blevet skilt fra pigernes mor og havde ved byretten fået tilkendt forældremyndigheden. Sagen var dog ikke afsluttet og blev senere omstødt af Østre Landsret, der modsat byretten nåede frem til, at moren skulle have forældremyndigheden over børnene.

Da Østre Landsret nåede frem til den beslutning var manden dog for længst rejst ud af Danmark med de to døtre, og i stedet for at bruge returbilletten til Danmark har han været i Libanon med døtrene i over ni år.

Om årsagen til det forklarede han i grundlovsforhøret, at det skyldtes trusler fra forskellige medlemmer af morens familie, som ifølge den 47-årige tilhører det kriminelle miljø.

- Mine piger var meget bange, og det var jeg også. Særligt den yngste frygtede for sit eget og mit liv, forklarede han i grundlovsforhøret.

Annonce

Døtre med til Danmark

Da han i slutningen af september landede i København havde han begge døtre med hjem til Danmark. Pigerne er i dag 18 år og 20 år, og den ældste lider af epilepsi.

- Hun får medicin, men jeg kan ikke få hende behandlet i Libanon. Og så kan de få færdiggjort deres uddannelser, sagde manden, som i retten brød sammen, fordi han havde svært ved at tale om datterens sygdom.

Døtrene er begge danske statsborgere, mens den 47-årige er statsløs palæstinenser.

Sagen ventes afsluttet onsdag ved Retten i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce