Annonce
Odense

Retssag: Elever sigtet for at hacke sig til lavere fravær

Tirsdag begynder retsmøder, hvor en række elever fra Tietgen Handelsgymnasium er sigtet for at betale sig fra at få registreret lavere fravær.

To unge mænd fra Tietgen Handelsgymnasium tjente tilsyneladende penge på at fjerne deres kammeraters fravær med en lærers login.

Retsmøder begynder tirsdag.

På nogle af årets første dage har en stribe gymnasieelever byttet skolebænken ud med anklagebænken.

Ved Retten i Odense er 14 unge sigtet for at have fusket med fravær og risikerer nu en dom for hacking. De mange retsmøder kører både tirsdag og onsdag.

- De sigtede har simpelthen været inde i skolens system og registrere, at de har været i skole på dage, hvor de har været fraværende. De har brugt en lærers login, siger anklager Marianne Birck til Ritzau.

Det kriminelle foretagende er foregået på Tietgen Handelsgymnasium i Odense og har tilsyneladende været styret af to unge mænd, der mod betaling har slettet deres kammeraters fravær.

Af retsmødebegæringen fra Fyns Politi fremgår det eksempelvis, at en elev har betalt 551 kroner for at få fjernet syv lektioners fravær.

En anden slap tilsyneladende af med ikke færre end 30 fraværstimer mod en betaling på 460 kroner. Andre elever fik slettet fravær helt uden at betale.

Anklager Marianne Bircks forventning er, at alle de unge vil tilstå. Af den grund er der blot afsat mellem 20 og 30 minutter til at behandle hver enkelt sag.

Der er tale om 11 mænd og tre kvinder. Kun de to påståede bagmænd er sigtet for hacking, mens en enkelt er sigtet for både forsøg på hacking og medvirken til hacking.

De resterende ni er anklaget for medvirken til hacking.

Det er ikke første gang, at elever lader sig friste til at sminke deres fravær.

I august sidste år blev en gruppe studerende fra Aalborg Handelsskole idømt mellem syv og 20 dages betinget fængsel for at have ændret i deres fraværsprocent på elevplan.dk ved hjælp af en lærers kodeord.

I en anden sag fra 2012 brugte en 20-årig gymnasieelev en lærers hemmelige kodeord til at ændre sin og 20 klassekammeraters karakter i dansk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce