Annonce
Fyn

Retssag begynder torsdag: Mor tiltalt for at sprøjte urin i årerne på sin lille søn

Retten
Ifølge et anklageskrift var en mor tæt ved at tage livet af sin dengang toårige søn ved at sprøjte urin i årerne på ham. Moren er derudover tiltalt for flere andre overgreb mod den lille dreng.

FYN: I maj sidste år var en dreng på to år tæt på at miste livet på Aarhus Universitetshopital. Han var ramt af blodforgiftning og septisk chok, som er en livsfarlig tilstand, hvor kroppens vigtige organer holder op med at virke. Cirka 1500 danskere dør hvert år af septisk chok.

Ifølge politi og anklagemyndighed var det drengens mor, der havde været ved at tage livet af ham ved at sprøjte inficeret urin ind i årerne på den lille dreng gennem et drop, som lægerne på sygehuset havde lagt på ham.

Moren er også tiltalt for ved en episode i februar 2019 at have sprøjtet urin i sin dreng. Dette gav drengen høj feber.

Det fremgår af anklageskriftet mod moren, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.

Retssag om vanrøgt og mishandling

En 24-årig mor sidder torsdag på anklagebænken i byretten i Odense. Hun er tiltalt for vanrøgt og grov vold mod sin lille dreng.

Blandt andet er hun tiltalt for flere gange at have sprøjtet inficeret urin i årene på den lille dreng. Den ene gang var den lille dreng i livsfare.

Anklagemyndigheden går efter en almindelig fængselsstraf til moren. Moren har siddet varetægtsfængslet op til retssagen

Den 24-årige mor sidder torsdag på anklagebænken ved Retten i Odense. Tiltalt for den uhyggelige episode på Aarhus Universitetshospital samt en række andre forhold af grov vold og vanrøgt.

Hun er tiltalt for i perioden fra juni 2018 og cirka et år frem fra sine bopæle i Juelsminde og siden Middelfart at have opsøgt praktiserende læger, lægevagt og sygehuse med opdigte historier om sygdomme hos sin søn. Løgne som medførte, at den lille dreng blev unødig indlagt og medicineret.

Annonce

Meget alvorlige konsekvenser

Over en periode på ni måneder påstod moren desuden adskillige gange, at drengen havde infektioner i urinvejene. Den lille dreng kom derfor gentagne gange i behandling med antibiotika. Behandlingen medførte risiko for antibiotikaresistens og påvirkning af de røde og hvide blodlegemer i knoglemarven

Moren er blandt flere andre forhold tiltalt for at have ødelagt de drop og katetre, som læger under indlæggelse havde lagt på den lille dreng. Ifølge anklageskriftet med den konsekvens, at den lille dreng fik smerter og pådrog sig risiko for infektioner.

Ifølge anklageskriftet kan morens mishandling og vanrøgt for meget alvorlige konsekvenser for drengen, som i dag er blevet tre år. I anklageskriftet nævnes alvorlige psykiske konsekvenser som risiko for personlighedsforstyrrelse, depressioner og selvskadende og uhensigtsmæssig sygdomsadfærd.

Annonce

Går efter almindelig straf

Den opsigtsvækkende sag med moren og den lille dreng ligner en sag om fænomenet Münchausen by proxy, hvor en voksen, som regel moren, beskriver og i visse tilfælde fremprovokerer symptomer eller skader hos sit barn.

Moderen opnår ved dette en form for psykologisk tilfredsstillelse og opmærksomhed fra omgivelserne, da barnet for eksempel bliver indlagt på en hospitalsafdeling.
De skader/symptomer, moderen påfører barnet, kan være omfattende og i nogle tilfælde livstruende.

I den aktuelle sag er der dog intet, der tyder på, at moren ikke har været bevidst om, at hun gjorde noget forkert og ulovligt. I hvert fald er det sådan, at anklagemyndigheden går efter en almindelig fængselsstraf til moren. Og dermed ingen behandlingsdom.

Det bekræfter Maria Blomsterberg, som er anklager i sagen, som først vil blive afsluttet efter en række retsmøder. Det første torsdag.

Anklagemyndigheden er nået frem til sin strafpåstand efter ekspertudtalelser om den tiltalte fra enten en retspsykiater eller Retslægerådet eller begge parter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce