Annonce
Middelfart

Retsmøde i 40 meters højde med udsigt til villahaver og Lillebælt: Naboer til Bridgewalking vil af med gangbro

Retten i Odense havde fredag formiddag flyttet retssalen til Lillebælt og op på den gamle Lillebæltsbro. Her havde retsformanden lejlighed til at besigtige generne for beboerne under broen. De har klaget over gangbroen siden den blev sat op, men understreger, at de intet har imod resten af Bridgewalking-forlystelsen. Foto: Søren Gylling
Naboerne til Bridgewalking Lillebælt fik fredag lejlighed til at præsentere retsformand for, hvordan en gangbro har påvirket deres hverdag, siden den uden varsel blev sat op i 2015. Gangbroen er en del af forlystelsen, men efter klager fra naboerne bliver den ikke benyttet. Deres ønske er, at den bliver fjernet, for når vinden blæser fra sydvest udløser den en høj og vedvarende hyletone, og det sikres, at den ikke kommer i brug igen.

Lillebælt:  Klonk-klonk-klonk lyder det, når den lille sorte plastickugle bliver trukket gennem slisen i rækværket på gangbroen på siden af den gamle Lillebæltbro. Med dommer Kirsten Mathiesen i spidsen er der besigtigelse i Snoghøj på baggrund af de klager, som naboerne til Bridgewalking Lillebælt gennem seks år har stået bag.

- Det er dejligt, at det er lykkedes at få en besigtigelse på stedet, for det fortæller langt mere,  end man kan på en video eller fotos. Nu kan vi forklare og vise ved selvsyn, hvad det er vi er udfordret af, siger naboen Lasse Hauge.


Annonce

Det er dejligt, at det er lykkedes at få en besigtigelse på stedet, for det fortæller langt mere, end man kan på en video eller fotos. Nu kan vi forklare og vise ved selvsyn, hvad det er vi er udfordret af.

Lasse Hauge - nabo


I grå overtræksdragter, orange Banedanmark-veste og seler vandrer de syv deltagere i besigtigelsen ud på anlægget. To naboer, to advokater for henholdsvis naboerne og Middelfart Kommune. Stabschef Steen Møller fra Middelfart Kommune, Bridgewalking-chef Lone Skjoldaa og dommer Kirsten Mathiesen fra Retten i Odense.

Benyttes ikke efter klager

Besigtigelsen indgår i den civilsag, som naboerne under broen har anlagt mod Bridgewalking Lillebælt for at etablere en gangbro direkte over deres haver. Turen ad broen giver tydeligt billede af, hvorfor man føler sig generet, hvis brogæsterne bliver ledt hen til forlystelsen fra Fredericia-siden.

- Men vi benytter ikke Fredericia-opgangen længere. Vi går på den hver morgen for at tjekke, at alt er, som det skal være, men ellers ikke. Gangbroen er en nødnedgang. Men ellers tager vi kun gæster op fra Fyn. Det har vi gjort de seneste fem år, forklarer Lone Skjoldaa.

Det er korrekt, medgiver naboerne, men understreger, at det alene skyldes, at de meget hurtigt klagede til Fyns Politi over, at gangbroen blev benyttet.

- Vi har intet imod selve Bridgewalking. Vi synes, at det er en super aktivitet, og det er rigtigt, at gangbroen ikke benyttes nu. Derfor kan vi heller ikke forstå, at man ikke bare piller den ned, og så lader nødnedgangen ske til vejbanen. Det kunne man sagtens, siger Lasse Hauge, mens turen fortsætter op til næste niveau på konstruktionen.

- Da der blev sendt folk op fra den jyske side, holdt folk typisk pause her og havde tid til at kigge ned i haverne. Det synes jeg bare lige, at dommeren skulle fornemme, siger Lasse Hauge, inden turen fortsætter op til øverste punkt, hvor både Lillebælt, højskole og haver folder sig smukt ud nedenfor.

Annonce

Indkig i haver på begge sider

På tilbageturen tager selskabet en tur ud på gang- og cykelstien for at fornemme, hvordan man fra den vinkel har udsigt til naboerne.

- Hvis man vil kigge ned til os, så skal man altså hænge ud over rækværket. Det er der også nogle, der gør, men slet ikke i et omfang, så det generer. Og fra den side kan man slet ikke se ind i haverne på den anden side af broen. Det kan man fra gangbroen, påpeger Lasse Hauge.

Retur langs gangbroen kaster selskabet et kig til højre gennem de store betonbuer. Herfra har man udsigt til flere af naboerne på den side. Søren Vangsgaard kan fra gangbroen vinke til sin hustru på deres villas træterrasse på Gl. Færgevej 17.

- På den video, der blev vist på det seneste retsmøde, kunne man ikke se, hvilken indsigt der også er til vores huse på den side. Derfor har det været vigtigt, at vi fik denne her besigtigelse, siger han.

Annonce

Sat op uden varsel

Tilbage på jorden tager selskabet en runde til nabohaverne, hvor man har lige så fuldt udsyn til eventuelle gæster på gangbroen. Den blev besluttet af et enigt byråd og sat op, uden naboerne blev hørt.

Nils Jørgensen og familie har boet under den gamle bro siden 1998. Her har familien en skøn udsigt til Lillebælt, men siden 2015 har gæster på gangbroen over haven haft en lige så god udsigt til familiens have. Gangbroen blev sat op uden hans og de øvrige naboers vidende, og siden har de klaget. Både over at de mistede deres privatliv, når der er gæster på gangbroen, og den støj, den er skyld i. Nils Jørgensen håber, at retten beslutter, at gangbroen skal væk. Foto: Søren Gylling

- Det var skørt. En morgen, jeg skulle på arbejde, holdt der tre store lastbiler læsset med stålelementer under broen. Jeg spurgte, hvad de havde tænkt sig med det, og så sagde de, at det skulle sættes op på broen. Jeg troede, at det var løgn, siger Nils Jørgesen, som har boet på Gl. Færgevej siden 1998.

Men det var ikke løgn. Gangbroen blev sat op, og derefter blev der holdt nabomøde om sagen. Rigspolitiet har siden givet Fyns Politi en næse for at have godkendt forlystelsen, selv om naboerne ikke var hørt.

- Den første sommer var det helt vanvittigt. Vi var nødt til at holde os indendøre, for vi havde jo folk tæt på hele tiden. Nu benytter man ikke adgangen, men vi frygter, at det kan komme til at ske igen, siger Nils Jørgensen.

Annonce

Og så er der støjen

Samtidig har det vist sig, at gangbroen udløser en vedvarende hyletone, når vinden står i sydvest. En støj, som naboerne har indsendt hundredvis af klager over til Fredericia Kommune. En støj, som ikke kan sammenlignes med de sekunders støj, der med mellemrum kommer fra togtrafikken over broen, er naboerne enige om.

- Det er en lyd, man vænner sig til, og som hurtigt er væk igen. Hyletonen er der konstant, når vinden er i det hjørne, siger Lasse Hauge.

Der blev peget og forklaret, så dommer Kirsten Mathiesen fra Retten i Odense fik indtryk af, hvordan naboerne føler sig generet, mens Bridgewalking-chefen forklarede om, hvordan man imødekommer naboerne ved ikke at benytte gangbroen fra Jylland. Foto: Søren Gylling

Bridgewalking Lillebælt har brugt masser af ressourcer i form af ingeniørtimer og håndværkerindsats på at forhindre støjgenerne, men forgæves.

- Og når de siger, at de alligevel ikke vil benytte gangbroen, hvorfor får de så ikke bare pillet den ned, spørger Lasse Hauge.

Det er præcis det, naboerne nu håber, at retten vil beslutte.

- Vi ved, at vi er oppe mod store kræfter i denne her sag, men vi håber virkelig, at dommeren følger vores ønske, siger naboerne.

Sagen om gangbroen

Gennem flere år har naboerne til den gamle Lillebæltsbro på Jyllandssiden kæmpet for at få gangbroen over deres villaer fjernet.

Advokater har arbejdet på sagen, som også har ført til et syn og skøn på, hvad gangbroen har af betydning for villaernes værdi.

Sagen er nu anlagt som en civil sag ved Retten i Odense.

Besigtigelsen fredag formiddag var en opfølgning på første retsmøde for nogle måneder siden.

Den blev fulgt op med et afsluttende retsmøde ved Retten i Odense, hvor Lasse Hauge skulle fortælle om sine oplevelser med gangbroen, og advokaterne fra begge sider skulle procedere for henholdsvis at bevare henholdsvis at fjerne gangbroen.

Efter retsmødet har dommer Kirsten Mathiesen meddelt, at hun afsiger dom i sagen den 21. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce