Annonce
Debat

Retfærdighed for seniorer

Karsten Hønge
Annonce

Gennem den sidste uges tid var pensionsforhold flere gange på dagsordenen i Folketinget. Et flertal støtter den såkaldte ”Arne-pension”, og et andet flertal sætter pensionsalderen op. Selv om det lyder lidt underligt, bliver begge dele gennemført. Dog af to forskellige konstellationer af partier.

Ret til tidligere pension er bare ren retfærdighed, for nu bliver der en vis sammenhæng mellem entre og exit på arbejdsmarkedet. Tidlig ind, tidligere ud. Jeg er begejstret for at være med til at gennemføre nye rettigheder til mennesker med lange arbejdsliv.

Elevatoren mod seniorårene kommer til at stoppe på flere etager afhængig af vores arbejdsliv. Det er velfærd, at almindelige lønarbejdere får adgang til flere gode år i seniortilværelsen.

En anden konstellation af partier beslutter samtidig at sætte pensionsalderen op. Det svarer lidt til, at vi med glæde er ved at fylde varmt vand i badekarret, men har glemt at sætte en prop i afløbet. Klogskaben er til at overskue. Det er som om, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden laver. Jeg forstår ikke, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil forhøje pensionsalderen.


Denne usædvanlig rå indfasning af et længere arbejdsliv giver Danmark den højeste pensionsalder i Europa.


Det såkaldte ”Velfærdsforlig” – lidt frækt at kalde det velfærd - fra 2006 dikterer, at hvert eneste ekstra gennemsnitlige leveår skal flyttes til arbejdsår. Jeg synes til gengæld, at det i høj grad er velfærd med gode år som senior, hvor helbredet stadig rækker til at være aktiv med familien og med fritidsinteresser.

Denne usædvanlig rå indfasning af et længere arbejdsliv giver Danmark den højeste pensionsalder i Europa. Det kan vel ikke være rigtigt, at du til din sidste arbejdsdag skal medbringe et bundt tørt brænde, brandvæske og tændstikker. Efter fyraften kan du gå direkte til forbrændingen. Tak for indsatsen, du gamle.

At tale om gennemsnit er at manipulere, for mens personer med lange uddannelser kan se frem til fede seniorår med rejser, højskoler og golfbaner, får kortuddannede en lang næse. Der er brug for en ny politik.

Et sundt og sikkert arbejdsmiljø, både fysisk og mentalt, gør det muligt at arbejde frem til pensionsalderen, og sparer samfundet for milliardudgifter. Vi vil have ældre til at arbejde mere, mens over 10.000 unge leder efter praktikpladser. Hvor er logikken i det?

Højere tilbagetrækningsalder kan være et af redskaberne til en robust samfundsøkonomi. Lad os derfor dog gå længere hen ad vejen med frivillighed. Arbejdsgiverne, også de offentlige, skal gøre det attraktivt for seniorer at blive på jobbet.

+

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce