Annonce
Fyn

Restvacciner gives hver dag: Nu kan alle over 50 år komme på listen

Hver dag er der ifølge Region Syddanmark mellem en og fem vacciner til overs på hvert af regionens 32 vaccinecentre. De må ikke gå til spilde, og derfor kan alle over 50 år skrive sig på en restvaccineliste. Foto: Peter Krogh Frausing
Alle over 50 år kan hver dag skrive sig på en liste og komme i betragtning til at få en af de vacciner, der er til overs. Aldersgrænsen vil løbende blive sænket.

Coronavacciner er dyre dråber, der ikke må gå til spilde.

Derfor gælder det om at sikre, at de vacciner, som er til overs på vaccinestederne ved slutningen af dagen, bliver givet til dem, som endnu ikke har fået første stik.

Derfor har Region Syddanmark oprettet lister, hvor alle borgere over 50 år, der endnu ikke er vaccineret, kan skrive sig på. Det er folk fra disse lister, som vil blive ringet op, når der viser sig at være vaccine i glasset til flere end dem, der har booket en tid.

Annonce

Hidtil har ordningen kun været på nogle udvalgte af Region Syddanmarks vaccinesteder, men nu gælder det alle 32.

- Vi går det for at undgå at smide vacciner ud. Der er så mange mennesker, som gerne vil have en vaccine, og det her en mulighed for at sikre, at vi ikke spilder nogle vacciner. Der er stor efterspørgsel på dem, så vi skal udnytte alle dråber, siger koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen, der ikke på forhånd kan sige, hvor mange restvacciner et vaccinested vil have.

- Vi har ikke et præcist antal. Det opgør vi ikke hver dag, men vi har lavet en stikprøve, der viser, at det er mellem en og fem vacciner per vaccinested per dag.

Aldersgrænse justeres

Hver dag mellem klokken 7 og 12 kan man melde sig til at komme på restvaccine-listen for den pågældende dag.

- Vi skal være sikre på, at hvis vi ringer sidst på dagen, at de rent faktisk kan komme. Før vi havde de her restvaccinelister, har vi oplevet, at der nogle, der skrev sig op på akutlister, og når vi skulle have dem ind, så var de enten blevet vaccineret og havde ikke meldt sig fra akutlisten, eller også kunne de ikke lige den dag, fordi de måske skulle i byen eller familiekomsammen.

- Derfor måtte vi ringe til rigtig mange bare for at få nogle få ind til restvacciner, forklarer Kurt Espersen.

Som det er nu, er det alle over 50 år, der kan skrive sig på listen. Vaccinestederne vælger fra listen ud fra to parametre: Dem, der har fået en invitation til vaccine, men endnu ikke fået en tid.

- Det andet er efter alder, så de ældste tages først. Det er 200-300 om dagen per vaccinationssted, der melder sig til, siger Kurt Espersen.

Restvacciner

Hver dag er der mellem en og fem vacciner til overs på hvert af de 32 vaccinationscentre i Region Syddanmark.

Derfor kan man skrive sig på en liste for at blive ringet op og tilbudt en af restvaccinerne.

For at komme i betragtning til listen, skal man være fyldt 50 år, og man skal kunne komme på vaccinationsstedet i løbet af en halv time, efter der er blevet ringet.

Hver dag mellem 7 og 12 er der åbent for tilmelding til listen. Det sker ved at udfylde en formular, som kan findes her: https://www.rsyd.dk/restvacciner

Man skal hver dag, hvor man er til rådighed for et stik med en restvaccine, skrive sig på listen.

Restvaccinerne bliver fordelt efter alder - de ældste først - og om man har modtaget en invitation til vaccination, men endnu ikke har fået en tid.

Aldersgrænsen for at komme på listen vil løbende blive ændret.

- Vi sætter hele tiden aldersgrænsen ned afhængig af, hvilke aldersgrupper vi er i gang med at vaccinere. Vi er jo nu begyndt at vaccinere dem, der er i slutningen af 50'erne, og i næste uge kommer vi til dem midt i 50’erne, så det kan godt være, at vi skal sænke aldersgrænsen allerede i næste uge til 45, eller hvad vi nu finder ud af.

- Aldersgrænsen bliver justeret hele tiden, alt efter hvor langt vi er nået med vaccinerne, siger Kurt Espersen og understreger, at hvis man får en restvaccine, så er der ikke frit valg mellem vaccinerne fra Pfizer/Biontech og Moderna.


Der er så mange mennesker, som gerne vil have en vaccine, og det her en mulighed for at sikre, at vi ikke spilder nogle vacciner.

Kurt Espersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce