Annonce
Danmark

Restauranterne og caféerne har pludselig fået travlt: - Vi skal have gang i gryderne på mandag

Claus Broberg, medejer af tapasrestauranten Can Blau og Café Smagløs i Aarhus, er glad for, at restaurationerne har fået mulighed for at holde åbent en time mere fra 22 til 23. Den lille ekstra time betyder nemlig meget for økonomien. Foto: Mikael Dynnes Holmbo
Fadølshanerne skal pudses, bestikket skal tælles op og gryderne skal snart i kog i køkkenerne på landets restauranter og caféer, der fra 21. april kan åbne for både udendørs- og indendørsservering. Restauranten Can Blau i Aarhus måtte fredag kalde alle mand på dæk for at blive klar til genåbningen. Medejeren har tidligere været kritisk overfor genåbningsplanerne, men roser nu flere dele af aftalen, der faldt på plads natten til fredag. Den fremrykkede genåbning betyder meget for den enkelte restaurant, mener privatøkonom i Danske Bank.

Genåbning: Fredag ved frokosttid er der normalt sort af spisende gæster ved cafébordene langs åen, der løber gennem Aarhus.

Gæster er der til gengæld ingen af i øjeblikket, for restauranterne og caféerne i Aarhus har været lukket siden 9. december.

Men på onsdag vender gæsterne tilbage til kolde fadøl og lækre frokostretter på restaurationer i hele Danmark, både indendørs og udendørs, efter et flertal i Folketinget sent torsdag aften blev enige om at fremrykke flere dele af genåbningen til onsdag 21. april.

Annonce

Så nu har restaurationerne langs Åboulevarden fået travlt. Stolene bliver sat frem i forårssolen, cafébordene i træ bliver vasket ned, slebet af og får en gang olie, så de er klar, når der åbnes i næste uge.

Ikke så langt fra Åboulevarden er personalet på tapasrestauranten Can Blau også blevet kaldt hurtigt på arbejde, for der er meget, de skal nå inden genåbningen på onsdag.


Der er også nogen, der har tænkt sig om ved at give os den ekstra time fra 22 til 23. Det vil jeg gerne rose, for det er afgørende for restaurationsøkonomien. Det giver os mulighed for at nå en udskiftning på stolene, for det ville blive alt for snævert med to hold gæster, hvis andet hold kun fik to timer fra 20 til 22.

Claus Broberg, medejer af Can Blau og Café Smagløs i Aarhus


Bestikket skal tælles op og hele restauranten skal have en omgang med støvsugeren og gulvkluden. Desuden skal der svares på de godt 30 henvendelser fra sultne kunder, der er kommet i løbet af formiddagen.

- Vi skal også have pillet julepynten ned, siger Claus Broberg, der er medejer af Can Blau, og peger mod vinduesfacaden, hvor en lyskæde hænger og vidner om, at der sidst var gæster i restauranten i december sidste år.

Vækketuret ringede klokken fem

Claus Broberg, der er også af medejer af Café Smagløs i Aarhus, ville gerne læse op på genåbningsaftalen, så snart den landede, men da han tjekkede klokken halv et natten til fredag, var politikerne stadig i gang med at forhandle.

Hvad må restauranterne fra på onsdag?

Restauranterne kan genåbne både udendørs- og indendørsserveringen fra 21. april.

Vil man spise eller drikke indenfor, skal man bestille bord i forvejen, og ved ankomst skal man kunne fremvise et gyldigt coronapas.

Reglerne for udendørsserveringen er ændret, så der nu ikke er krav om coronapas, hvis man kan nøjes med at sidde ude.

Restaurationerne skal holde lukket fra 23 om aftenen til 5 om morgenen. Sidste udskænkning er klokken 22.

For indendørsservering er der arealkrav på to kvadratmeter per siddende gæst og fire kvadratmeter for stående gæster.

Derfor satte han vækkeuret til at ringe klokken fem fredag morgen, og da var aftalen om at fremrykke indendørsserveringen til 21. april faldet på plads.

- Og så har vi været i gang lige siden. Vi fik kaldt folk ind på arbejde klokken 10, siger han.

Can Blau har ikke tilbudt mad ud af huset under nedlukningen, og restauranten havde i første omgang planer om først at åbne 6. maj med indendørsservering, så nu er der blevet travlt. Fredag formiddag handler det om at få bestilt varer, så køleskabene kan blive fyldt op.

- Vi skal have gang i gryderne på mandag, siger Claus Broberg, der egentlig frygtede, at leverandørerne ville få svært ved at leve op til den enorme efterspørgsel, der pludselig er opstået, henover weekenden.

- Men det lyder fra køkkenet, som om vi kan køre hele menuen på nær én ret, når vi starter op igen, så det er jo positivt, siger han.

Annonce

Ekstra time afgørende for økonomien

Claus Broberg har tidligere ytret sig kritisk om genåbningsplanerne og skældt ud på de krav, restaurationsbranchen blev stillet. Faktisk kaldte han det 'noget politisk makværk' overfor Aarhus Stiftstidende, men det meste af det er glemt nu.

- Nu ser vi fremad, siger han.

Han er glad for, at kravet om at tjekke gæsternes coronapas ved udendørsservering er pillet ud, så det nu kun gælder gæsterne, der har bestilt bord inde i restauranten eller caféen. At arealkravet er sænket betyder også, at der kan være væsentligt flere gæster på Can Blau.

- Der er også nogen, der har tænkt sig om ved at give os den ekstra time fra 22 til 23. Det vil jeg gerne rose, for det er afgørende for restaurationsøkonomien. Det giver os mulighed for at nå en udskiftning på stolene, for det ville blive alt for snævert med to hold gæster, hvis andet hold kun fik to timer fra 20 til 22, forklarer Claus Broberg.

På trods af hjælpepakker har nedlukningen haft omfattende økonomiske konsekvenser for de to restaurationer, han er medejer af.

Oscar Frichot og Emil Fisker, der er henholdsvis kok og elev i køkkenet på Can Blau, havde fredag formiddag travlt med at bestille varer hjem, så de kan komme i gang med at lave mad allerede mandag morgen. Foto: Mikael Dynnes Holmbo

Lønkompensationen har dækket 75 procent af lønudgifterne, og foruden de sidste 25 procent har restauranterne selv skulle betale blandt andet feriepenge og pension.

- Det løber det jo op, hvis man har kokke gående til en løn lige over 30.000 kroner.

- Så man skal ikke tro, at restauranterne og caféerne har holdt skindet på næsen. Det er en misforståelse. Vi har fået hjælp, og den er vi glad for, men uanset hvordan man vender og drejer det, har det været dyrt at blive lukket ned, siger Claus Broberg.

Annonce

Mangler turister

Selvom det måske ikke betyder det store for dansk økonomi som helhed, at restauranterne og caféerne kan byde gæsterne indenfor et par uger før tid, betyder det meget for den enkelte restaurant.

Det fortæller Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, til Avisen Danmark.

- At der heller ikke er helt så skrappe restriktioner i forhold til udendørsserveringen, betyder selvfølgelig rigtig meget i forhold til, om man rent faktisk kan tjene penge på den genåbning, der kommer, siger hun.

Hun mener også, det er fornuftigt at give restaurationerne en ekstra time fra 22 til 23, for det giver mere fleksibilitet i forhold til, hvor mange spisende gæster man kan få igennem på en aften.

- Når det så er sagt, er der stadig nogle ting, der mangler, selvom man vender tilbage. Man kan ikke bruge lige så mange borde, har ikke mulighed for lige så mange "seatings", og folk bliver måske heller ikke hængende lige så længe som normalt. Og så mangler man stadig turisterne og de erhvervsrejsende, som betyder enormt meget for især nogle af de københavnske restauranter, siger hun.

Selvom det ikke betyder alverden for dansk økonomi som helhed, at restaurationerne kan åbne for indendørsserveringen tidligere end ventet, betyder det meget for den enkelte restaurant eller café, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce