Annonce
Erhverv

Restauranter og hoteller lukkede - og tilbage står de unge tjenere og kokke

Thorbjørn Bechsgaard og Signe Rupp har begge valgt tjenerfaget - han mangler et år af sin uddannelse, men har udsigt til at få en læreplads på Falsled Kro. Hun er i de stille måneder under coronakrisen blevet færdiguddannet fra Hotel Knudsens Gaard i Odense og er nu i gang med at søge job i et marked, der er meget anderledes end før krisen. Foto: Frederik Steen Nordhagen
93 procent. Så stort var dykket for nye uddannelsesaftaler for tjenere, receptionister og kokke fra start marts til slut april. Pia Svane, udannelseschef i brancheorganisationen Horesta, foreslår, at der oprettes nødpraktik for tjenere og receptionister.

- Hvad er det største problem for eleverne i hotel- og restaurationsbranchen?

- Det er en enorm udfordring, at de har valgt et erhverv, som var i markant vækst i februar måned og har været det længe, og som nu er ramt af en sundhedskrise, der rammere hårdere end finanskrisen. Branchen har faktuelt været lukket og genåbner med massive restriktioner, men der er stadig lukket for turismen. Fra mit synspunkt som uddannelseschef er det i høj grad, hvordan vi opretholder vores uddannelsesansvar, når virksomheder er lukket - og i øjeblikket bliver der slet ikke indgået uddannelsesaftaler.

- Slet ikke?

- Nej. Fra 10. marts til slutningen af april har vi et fald på 93 procent på indgåede uddannelsesaftaler for de tre uddannelser som tjenere, receptionister og gastronomer. Vi havde 284 aftaler på samme tidspunkt sidste år - i år er tallet 18 i samme periode.

- Hvorfor bliver der overhovedet ikke indgået nye aftaler?

- Fordi det er en stor forpligtigelse at påtage sig. Man forpligter sig til fire år, og det er lang tid lige nu. Uddannelsesaftaler kan ikke ophæves efter prøvetiden på tre måneder.

- Hvem er mest i klemme?

- Der er to tematikker, som jeg ser det: Virksomhederne er i klemme, fordi det kan blive svært for dem at opfylde deres uddannelsesaftale, når de er lukket, men med åbningen håber vi, at det begynder at komme til at køre igen. Det næste er elever på grundforløb - de elever, der skal ud og have en aftale. For dem har det stor betydning, at der ikke bliver indgået aftaler nu.

- Hvad er løsningen for de elever?

- Vi foreslår en nødskolepraktik for receptionister og tjenere til 2021 for at sikre de unge mennesker. Kokkeelever har skolepraktik, det har tjenere og receptionister ikke.

- Er det en god løsning for eleverne?

- Ingen forestiller sig, at det bliver halvt så godt som den virkelige verden, men i hele den her krise har alle været nødsaget til at kigge på de bedst mulige løsninger udfra den situation, vi står i.

- Hvilken betydning får elevernes problemer og de manglende aftaler for branchen?

- For Horesta og vores virksomheder betyder det, at når branchen er på fode igen, så har vi ikke den faglærte arbejdskraft til rådighed, som vi har behov for. For erhvervet er det tabet af arbejdskraft og i sidste ende er det tabet af vækst. Og for eleverne er det et tab at vælge en uddannelse, man ikke kan gennemføre.

- Men branchen kommer vel på fode igen - både hoteller og restauranter?

- Ja, og historikken viser også, at turismeerhvervet kommer igen - men det her er noget, vi ikke har prøvet før. Det er en krise, der har ramt vores branche hårdere end alle andre erhverv, og det er ikke det samme som at stå i en finanskrise. Før covid-19 skreg branchen på kvalificeret arbejdskraft - spørgsmålet er, om vi taler år, før vi er tilbage ved tingene som før covid 19.

- Så hvad er dit råd til unge mennesker, der skal vælge uddannelse nu?

- Man skal gå efter det, man er passioneret omkring. Et uddannelsesvalg er et langsigtet valg - det er et valg, der rækker længere end covid-19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Odenses bedste løbere testede formen

112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Annonce