Annonce
Odense

Restaurantboom i Odenses centrum: Flere restauranter giver kamp om gæsterne

Restaurantchef fra Mash i Odense, Per Kristian Granli, er ikke bekymret for det store antal af restauranter, der strømmer frem i byen. Han tror dog, at andre, kan blive hårdere ramt af konkurrencen. Foto: Nils Svalebøg

Restaurantbranchen boomer i Odense, men der bliver ikke flere munde at mætte af den grund, mener restaurantchef hos Mash. Den øgede konkurrence skaber dog ikke bekymring hos hverken Mash eller No. 61.

Om dagen oplever butikkerne i Odense centrum færre og færre kunder. I løbet af de seneste seks år er 73 butikker lukket i Odense centrum, men det har til gengæld åbnet op for en anden branche.

For selvom butikkerne lukker, står deres lokaler kun tomme i kort tid. I stedet for nye detail-forretninger rykker der nye restauranter ind i centrum. Hvert år åbner nye restauranter og caféer dørene op for madglade gæster, og konkurrencen for de eksisterende restauranter bliver større og større.

For ifølge restaurantchef hos Mash på Vestergade, Per Kristian Granli, er der en grænse for, hvor mange restauranter der kan mætte munde i Odense, før restauranter i byen vil begynde at dreje nøglen om.

- Odense er ikke en by, hvor der dagligt kommer mange nye ansigter, som man ser det i København. I hovedstaden er der Kastrup Lufthavn, Hovedbanegården som er et af de største nøglepunkter i Skandinavien, og en havn, hvor der dagligt lægger krydstogtskibe til.

- Det har vi ikke i Odense. Vi har Hans Christian Andersen Airport, hvor det primært er indenrigsfly, og ligeså ser man det på banegården, der ikke er international på samme måde, som i København.

- Vores publikum er dem, der er på Fyn i forvejen. Hvis man tænker på det som at bage en kage, bliver kagen i Odense ikke større af, at der kommer flere restauranter til. Den forbliver samme størrelse. Hver restaurant skal så bare kæmpe om de stykker, der er, siger Per Kristian Granli.

Annonce

Sagen kort

Onsdag blev rapporten Det kommercielle liv i Odense Kommune offentliggjort.Den viser bl.a. at butikslivet i bymidten har det svært. Antallet af detailhandelsbutikker er reduceret med 73 i perioden fra 2012 til 2017, og omsætningen er faldet med 416 millioner kroner. Imens er omsætningen øget både i Odense SØ og bydelscentrene, hvor især Tarup, Dalum og Skibhus har pil op.

Noget tyder på, at mange af de lokaler i centrum, hvor der tidligere lå butikker, siden i stor stil er indtaget af caféer og restauranter.

Hos No. 61, hvor Martin Pilsmark er indehaver, bekymrer de sig ikke om konkurrencen udefra. Foto: Hasse Frimodt

Ikke bekymrede for konkurrencen

Han er dog ikke nervøs for sin egen restaurant, som stadig er forholdsvis ny i bybilledet. Den åbnede tilbage i 2016 og der er ifølge ham stadig mange potentielle gæster, der endnu ikke har været forbi.

- Mash er et veletableret koncept, der har været meget efterspurgt allerede inden vi kom til Odense. Det har gjort os mere sikre på at vores gæster nok skal komme og vi har da heller ikke oplevet nedgang endnu. Der er helt sikkert andre, der har det hårdere end os - og der vil jo også være nogle, der på et tidspunkt ikke kan følge med, siger Per Kristian Granli.

Hos Martin Pilsmark, der er ejer af No. 61 på Kongensgade, kan man godt mærke konkurrencen, men heller ikke her vækker den synderligt meget bekymring. De har haft en nedgang på omkring fem-seks procent i omsætning, men for restauranten, der har været på adressen siden 2010, er dét, at den er veletableret og kendt blandt byens borgere, en bonus, der nok skal sikre den overlevelse i byen, trods flere restauranter.

- Jeg har selvfølgelig planer for de mulige udfald af situationen, der kan komme, men det er ikke noget, jeg kan gå og bekymre mig om. Så længe vi fokuserer på det, vi er gode til - at lave mad i god kvalitet - skal gæsterne nok blive ved med at komme.

- Da vi startede op, var det nærmest i en spøgelsesby, hvor der var tomme butikker og restauranter, og hvis der sker det modsatte, klarer vi os også igennem det, siger Martin Pilsmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce