Kerteminde: - Det var ikke en normal restaurantåbning.
Sådan siger Thanh Phong Pham, der er medejer af restaurant Phi Phi i Kerteminde.
Og det kan ses på sidste årsregnskab, hvor firmaet kom ud med et underskud på 339.393 kroner før skat og et tab på mere end 100 procent af sin anpartskapital.
- Det har været lidt som barnets første år. Man skal ligesom på benene, og så rammer coronaen og tvinger os til at tilpasse os. Vi skulle hele tiden omstille os, og det kan altså være noget af en udfordring, siger Thanh Phong Pham om sidste års omskiftlighed.
For at kunne holde stedet åbent har Thanh Phong Pham med egne ord taget en ordentlig tørn i køkkenet, hvor han gik fra at være der to til tre gange om ugentlig til alle ugens dage.
Samtidig valgte man at satse på deltidsansatte, så spisestedet nu har en stab på tre fastansatte, herunder Phong selv, samt fem på deltid.
- Vi har gjort, hvad vi kunne for at beholde vores medarbejdere samtidig med, at vi har sparet der, hvor det var nødvendigt, understreger han.
Thanh Phong Pham, medejer, Restaurant Phi PhiVi arbejder os ud af det. Nu begynder det at ligne hverdag igen, og derfor forholder vi os positive over for det næste år. Rejsen for Phi Phi er kun lige begyndt - og den ligger på Fyn.
Han har ikke tal på, hvor mange ekstra timer han har været nødt til at lægge i restauranten for at holde den oven vande, men man fornemmer, at det ikke har holdt sig indenfor en almindelig 37-timers arbejdsuge.
- Jeg er der efter behov, siger han, men tilføjer omgående:
- Jeg er der rimelig tit.
Vin og sushi
Selvom året var præget af bølgegang, så forholder Thanh Phong Pham sig optimistisk til situationen.
- Det lyder måske forkert at sige, at det er sundt, men det lærer én at tænke ud af boksen og se kreativt på tingene, forklarer han.
Hans håb er, at der ikke er flere bump på vejen, så restauranten kan lægge kræfter i flere arrangementer, hvilket altid var planen.
- Det asiatiske køkken er bredt, og det betyder, at jeg kan få lov til at folde mig lidt mere ud i køkkenet og sætte vores eget præg på det, siger restauratøren.
Det vil han blandt andet gøre gennem vinsmagninger, hvor restauranten inviterer en vinmand til at fortælle om forskellige rosévine, mens Thanh Phong Pham sammensætter en menu, der passer dertil.
Sideløbende vil han genoplive restaurantens aftener i sushiens tegn - arrangementer, der vil blive afviklet et par gange årligt, og som han håber kan blive en del af Phi Phis faste traditioner.
Ingen forhandlinger
I Fyens Stiftstidende kunne man i denne uge læse, at restauranten var ramt "så hårdt, at den nu forhandler med sit pengeinstitut og kreditorer om restaurantens fremtid. Desuden er selskabet afhængig af, at anpartshaverne stiller finansiering til rådighed."
Men det er en misforståelse, mener Thanh Phong Pham, der påpeger, at der altså ikke er nogle igangværende forhandlinger, selvom det fremgår af regnskabet, og at driften fortsætter uændret.
Til gengæld regner han med, at omlægningerne på medarbejderfronten, årets kommende arrangementer og en tilstand, der minder om normalitet, er det, der skal til for at få vendt modgang til fremgang.
- Vi arbejder os ud af det. Nu begynder det at ligne hverdag igen, og derfor forholder vi os positive over for det næste år. Rejsen for Phi Phi er kun lige begyndt - og den ligger på Fyn.