Annonce
Erhverv

Underskud for første gang nogensinde: Covid-19 koster restaurantkæde stort milliontab

Corona-krisen har været hård ved Restaurant Flammen, der åbnede sin første restaurant i Kolding i 2009. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Covid-19 koster restaurantkæden Flammen sit første samlede underskud. 18 millioner kroner står med rødt i det nye årsregnskab. Administrerende direktør Piet Klein ser fremad, selv om han medgiver, at coronapasset stadig er et benspænd i hverdagen.

Årsregnskab: Da den første corona-nedlukning ramte landet den 11. marts i fjor, gav det fra samme øjeblik bagslag hos restaurantkæden Flammen, der har hovedsæde i Kolding.

Den endelige regning er nu gjort op og lyder på tabt omsætning for 70 millioner kroner i forhold til budgettet, og det netop offentliggjorte årsregnskab lander i rødt med et minus på 18 millioner kroner.

Underskuddet får egenkapitalen til at dykke tilsvarende i holdingselskabet bag restauranterne, hvor der p.t. nu blot ligger 12 millioner kroner.

Annonce

Siden 2016, hvor virksomheden fik et rekordoverskud på 32 millioner kroner, er resultatet dalet støt år efter år. Som ledelsen selv påpeger i det nye regnskab er det dog første gang siden åbningen i Kolding i 2009, at Flammen nu ender i underskud. Derfor vurderes resultatet også som utilfredsstillende. "Ledelsen ser dog årets resultat som værende uundgåeligt", fremgår det af årsregnskabet.

- Resultatet kan udelukkende tilskrives covid-19. Nedlukninger og restriktioner forklarer, hvorfor det er gået, som det er, siger Piet Klein, der er adm. direktør for koncernen, som består af 13 egne restauranter i Danmark, to franchaise-restauranter i Danmark samt en restaurant i Hamborg.

Håb om balance

Piet Klein fortæller, at foruden de lange perioder med nedlukninger har kædens restauranter været ramt af både coronapas samt afstands- og arealkrav, der betyder, at man på intet tidspunkt i halvandet år har været oppe i fuldt gear.

- Og vi har stadig corona-udfordringer at slås med. Vi har lige fået lavet en analyse på tværs af hele branchen, som fortæller, at 25 procent af alle danskere stadig fravælger at gå ud at spise. Hvis det tal holder stik, så skal der nok også være en andel af dem, som vi mangler i vores forretning, siger Piet Klein.


Når først coronapasset falder helt bort til september, så bliver markedet normaliseret igen.

Piet Klein, direktør hos Restaurant Flammen


Da 2021 også begyndte med en lang nedlukning, forudser Restaurant Flammen, at også det kommende regnskab vil være pandemi-plaget. Man håber dog, at driften ender i plus, og at det samlede regnskab lander blødt i balance eller med et mindre minus.

- Når først coronapasset falder helt bort til september, så bliver markedet normaliseret igen, og så synes jeg, at vi ser ind i en lysere fremtid, siger direktøren.

Annonce

Offensiv strategi

Restaurant Flammen vælger også at holde fast i sin offensive ekspansionsstrategi og åbner to nye restauranter i indeværende år i-  henholdsvis Hillerød og Slagelse - og totalt set vil kæden over de kommende år åbne 12 nye restauranter på det danske marked.

- Man kan ligge og spille død og håbe på det bedste, eller man kan rejse sig og kæmpe videre. Vi har valgt at gøre det sidste, siger Piet Klein, som også fremhæver et par af de tiltag, som har fået luft under pandemien.

- Vi har været ind og justere vores omkostninger, vi har set hele vores forretningsmodel efter i sømmene, og så har vi tilført to nye salgsdele - nemlig takeaway og brunch, som man finder i ti af vores restauranter hver lørdag og søndag. Vi har udviklet mere end afviklet forretningen, vil jeg sige, lyder det fra direktøren.

Annonce

Takeaway og catering

Mens brunch er helt nyt, var man i forvejen på vej ind på takeaway-markedet, da corona ramte Danmark. Men nedlukningen betød, at der kom ekstra damp under kedlerne, selv om aktiviteten også betød, at kæden modtog færre penge i kompensation fra staten.

- Det var et bevidst valg fra vores side. Jeg ser det som en investering i at komme ind på et marked, som det ellers kunne tage flere år at komme ind på. Så det var ren strategi, siger Piet Klein om takeaway-satningen, som allerede fylder 15 procent af den samlede omsætning.

- Planen er ikke, at andelen skal meget højere op end det. Driften er restauranter er stadig vores primære fokus, siger Piet Klein.

Dog har kæden også planer om at gå ind på catering-markedet. Det fremgår også af en bemærkning i det nye regnskab, som noterer sig, at man har høje forventninger til det nye initiativ, som man betragter som en naturlig strategisk vej at gå.

Om Restaurant Flammen

  • Restaurant Flammen er en kæde af i alt 16 restauranter under samme buffet-koncept. Heraf er de 15 beliggende i Danmark fordelt på to franchise-restauranter og 13 egne restauranter. Siden 2018 har kæden også haft en restaurant i Hamborg i Tyskland.
  • Kæden er ejet af familien Rosenfeldt Sunddal, der består af Ketty og Flemming Rosenfeldt Sunddal og deres datter og søn, Kristina og Martin Rosenfeldt Sunddal. Familien åbnede første restaurant i Kolding i 2009.
  • Kæden åbner i efteråret i Hillerød, og har planer om at åbne i følgende byer: Fredericia. Silkeborg, Sønderborg, Brønshøj/Husum, Søborg, Herlev, Helsingør, Køge, Holbæk, Slagelse og Svendborg.
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Nordfyn

Den er god nok: Nyt lyskryds var allerede prioriteret før dødsulykken

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Fyn

Nu vender de sidste tilbage på arbejdspladsen: Ansatte har savnet kollegaerne men ikke vækkeuret

Kerteminde For abonnenter

- Det er livsfarligt at køre ud af min indkørsel: Skilt og skov i vejen for Niels

Nyborg

Centerleder vil have bus til badelandet: - Vi ville få flere gæster, hvis der gik en bus herud

Annonce