Annonce
Odense

Skal renovere for en halv milliard kroner: - Vi får brug for lokale kræfter

Nye arbejdspladser, snuse-praktik og et tiltræng ansigtsløft for de 70 år gamle lejligheder i Odense V, bliver realiteten når Højstrupparken skal renoveres for 522 millioner kroner. Foto: ERIK-arkitekter
Højstrupparken i Odense skal totalrenoveres for over en halv milliard kroner. Hovedentreprenøren får brug for lokale kræfter til at løfte projektet, og unge i området får lov at snuse til håndværkerfaget i praktikforløb.
Annonce

Det bliver et byggeprojekt af de helt store, når Højstrupparken, der ligger op ad Odense Idrætspark, skal totalrenoveres for 522 millioner kroner. Boligerne trænger til istandsættelse efter cirka 70 år som alment boligbyggeri, og derfor ønsker byggeriets ejer, Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB), at fremtidssikre det.

FAB har valgt Ringsted-virksomheden Enemærke & Petersen som hovedentreprenør. Det er det første byggeprojekt, som entreprenørvirksomheden får på Fyn. Det forklarer administrerende direktør i Enemærke & Petersen, Henrik Mielke, i en pressemeddelelse.

- Med den store renoveringsopgave skabes der samtidigt nye arbejdspladser, da Enemærke & Petersen får brug for lokale kræfter til at løfte det store projekt, lyder det i pressemeddelelsen.

Byggeprojektet i Højstrupparken går i gang i december og forventes at være færdigt i starten af 2023. Alle facade- og vinduespartier skal skiftes. Beboerne får nye køkkener, bad og altaner, og så vil man komme et problemer med kulde til livs ved at efterisolere alle gavlene. Noget, som de allerede har testet i en af blokkene, hvor de kunne måle en halvering i energiforbruget.

- Når vi bygger i det område, og vi putter så mange penge ind i renovering, så skal det også skabe noget vækst i selve område. Vi skal også løfte på det sociale.

Franz Leitner, projektleder i FAB.

Annonce

Snuse-praktik

En stor del af lejlighederne skal også indrettes som tilgængelighedsboliger, hvilket gør det nemmere for fysisk handicappede at få en lejlighed i kvarteret, ligesom der etableres elevatorer i opgangene.

Projektleder i FAB, Franz Leitner, forklarer, at FAB også har lavet workshops med beboeren for at høre, hvilke ønsker de havde for de grønne områder. Derfor bliver udearealerne moderniseret med alt fra petanquebaner til grill-pladser.

Byggeprojektet kommer ikke til at stå alene. De to samarbejdspartnere har indgået et samarbejde med Byg Til Vækst, som er et odenseansk initiativ, der er sat i verden for at få ledige ind i byggejob og uddannelse på Fyn. Med såkaldt snuse-praktik får især unge mulighed for at snuse til de forskellige håndværkerfag, som projektet indebærer.

- Når vi bygger i det område, og vi putter så mange penge ind i renovering, så skal det også skabe noget vækst i selve område. Vi skal også løfte på det sociale, siger Franz Leitner.

Annonce

Tysk bæredygtighed

Som det første store renoveringsprojekt på Fyn bliver renoveringen af Højstrupparken formelt blåstemplet som et bæredygtigt byggeri i henhold til DGNB certificeringsordningen (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen). Som navnet indikerer stammer ordningen fra Tyskland og vinder mere og mere indpas i danske byggeprojekter.

Konkret dækker det over et hav af parametre, som byggeriet skal efterkomme, og er på sin vis en pendant til FN's verdensmål. Blandt andet bliver alle materialer screenet for uønskede stoffer, og man kigger på energieffektivitet og ressourceforbrug.

Altanerne i Højstrupparken trænger til renovering. Foto: FAB
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce