Annonce
Assens

Rengøring hver femte uge skal droppes

Udvalgsformand i Social og Sundhed i Assens Kommune, Charlotte Kjær (S), mente på byrådsmødet, at det var godt at man kunne samarbejde om at rulle beslutningen om rengøring hver femte uge og ingen gulvvask tilbage. Men Socialdemokratiet havde gerne set endnu mere rullet tilbage. Foto: Kim Rune

Rengøring hver femte uge har givet Assens Kommune dårlig omtale. Nu skal ordningen sløjfes ligesom gulvvasken skal vende tilbage til berørte borgere i Assens Kommune, kom det frem på byrådsmødet onsdag aften.

Assens: I den seneste tid har Assens Kommune været nævnt i diverse medier landet over og sågar i folketingssalen.

Men ikke for det positive. Derimod for spørgsmålet om, hvorvidt rengøring hver femte uge er rimeligt eller ej ditto muligheden for gulvvask eller ej. To goder, berørte borgere i kommunen ellers havde mistet midt i sparetider.

På byrådsmødet onsdag aften var sagen oppe igen - en mere end brandvarm bagt kartoffel for både politikere og berørte borgere. Og her gik byrådet ind for at rulle de - for manges vedkommende - forhadte beslutninger tilbage, så 1400 borgere skal revisiteres og rengøring hver tredje uge skal genindføres og gulvene skal igen kunne blive vasket som såkaldte kvalitetsstandarder. Byrådet blev enige om at sende at beslutningen i en offentlig høring.

Formand for udvalget for Social og Sundhed, Charlotte Kjær (S), syntes det var godt, man trods alt var enige om de to ting.

- Det er dejligt, at selv om det er en kompleks sag, at vi - på en del af sagen - har kunnet opnå enighed i Social og Sundhed. Det er lykkedes at skabe mulighed for at rulle to områder tilbage. To serviceniveauer, der var betydeligt forringet, tilbage til et bedre niveau, sagde hun.

Men socialdemokraterne - og EL - havde dog hellere set, man havde rullet alle forringelser tilbage, da de ikke mener, man lever op til kommunens værdighedspolitik.

Annonce

Høringsperiode

Spørgsmålet om rengøring hver tredje uge og genindførelse af gulvvask sendes i høring fra torsdag, da der så er tale om en ændring af den såkaldte kvalitetsstandard i Assens Kommune.Det betyder, at samtlige borgere revisiteres efter 1. april.

Ib W. Jensen (V) mente ikke, der bare kunne bruges løs af de såkaldte NGF-midler. Foto: Kim Rune

Ikke en kilde

Administrationen har peget på, det vil koste 2,3 mio. kr. at rulle rengøringsniveauet tilbage til det tidligere 2018-niveau.

Samtidig står der under Økonomiudvalget en post på 2,1 mio. kr., en buffer, som er sat af til et eventuelt merforbrug på den såkaldte aktivitetsbaserede medfinansiering. Dem er Venstres medlemmer i Social- og Sundhed, flertallet, klar til at bruge, hvis det viser sig nødvendigt.

Men Charlotte Kjær bemærkede, hun ikke følte sig sikker på, det var det rigtige at gøre, da man ikke ved, om nedgangen i udgifterne til aktivitetsbaseret medfinansiering holder stik i 2019. Hun kaldte det modigt.

Tine Grau Poulsen (V), medlem af udvalget, syntes ikke, man skulle stå her på byrådsmødet og budgetforhandle.

- Det her er en sag, som vi i Venstre mener er ulyksalig. Det er bestemt, som jeg har sagt før, af nød, vi har gjort det her. Det er ikke for at genere nogen, sagde hun om det forringede serviceniveau.

Hun og Venstre var enige i, at kvalitetsstandarder - og midlerne til det - kunne man sagtens se på igen og se på, hvad hvad der kunne flyttes tilbage.

- Men vi er nødt til at have pengene til det. Vi kan ikke sidde og love noget eller håbe på noget, førend vi har pengene til det. Det må vi kigge på, når vi har budgetforhandlinger her til september, mente hun.

S og EL havde i Social og Sundhed inden byrådsmødet indstillet, der kunne tages penge fra de såkaldte NGF-midler (Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn, som otte ejerkommuner, deriblandt Assens, valgte at sælge forrige år til en kapitalfond, hvilket det dengang kom frem skulle give Assens Kommune omkring 54 mio. kr. udbetalt i rater over en 10-årig periode,red.) til at dække eventuelle merudgifter ind med.

Men det advarede Ib W. Jensen (V) imod:

- Det er jo ikke sådan en kilde, der vælter ud med masser af penge, fortalte han.

Tine Grau Poulsen (V) sagde, at forringelserne i serviceniveauet i Assens Kommune var en ulyksalig ting, men at det var af nød, man havde gjort det. Foto: Kim Rune

Udfordringer i sigte

Berit Schaldemose (S), også udvalgsmedlem, mente, at Venstre havde låst sig fuldstændig fast sammen med resten af flertallet. Der skulle samarbejdes på tværs af udvalgene i stedet, lød hendes parole.

- Det er spørgsmål om prioritering, sagde hun.

Charlotte Kjær var ikke overraskende enig - hun sagde:

- I har flertal, I har flertal i samtlige udvalg. Så hvis I ville, kunne I prioritere anderledes. Men det vil I ikke - I vil nedprioritere vores borgeres service. Og det er jo Jeres valg, kom det.

Pia Offer Madsen (V) indskød, at Venstre gerne ville samarbejde, men at S ikke var kommet med alternative forslag tidligere i bdugetprocessen.

Charlotte Kjær mindede om, der også ligger udfordringer forude.

- De ældre borgere bliver flere og flere og flere og de bliver ældre, ældre og ældre. Børnene bliver heldigvis også flere, men de koster også penge. Lige midimellem, os der skal tjene pengene, os er der bare ikke mange af. Og det ændrer sig ikke over de næste år.

- Så vi er nødt til, borgmester, at tage initiativ til, hvordan vi får en drøftelse af, hvordan vi klare demografiudfordringen, vi står med, rettede hun talen mod Søren Steen Andersen (V).

Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Byrådsmøde. Foto: Kim Rune
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce