Annonce
Erhverv

Rendte smartere: Lean gav 20 millioner på bunden

Riwal Danmarks regnskab er endnu ikke offentliggjort, men direktør Claus Kromann kan allerede nu fortæller, at overskuddet lander på den pæne side af 40 millioner kroner før skat. Privatfoto

Effektiviseringer gav 20 millioner mere på bundlinjen hos det fynske liftfirma Riwal, der kommer ud af 2015 med et resultat på den pæne side af 40 millioner kroner før skat

Annonce

Regnskabet er stadig kun lige på trapperne.

Men allerede nu kan Claus Kromann, direktør i liftfirmaet Riwal Danmark med hovedsæde i det sydøstlige Odense, fortælle, at det igen er lykkedes at fordoble årets resultat.

- Vi kommer ud af 2015 med et resultat på den pæne side af 40 millioner kroner før skat, fortæller direktøren, da vi fanger ham i de italienske alper via en halvdårlig telefonforbindelse.

Riwal havde ellers nogle hårde år under krisen. Men kun kortvarigt. I 2010 ramte virksomheden bunden med et underskud på næsten 14 millioner kroner før skat. Siden er det gået støt fremad.

I 2013 kunne virksomheden præsentere et overskud på 11,3 millioner kroner før skat. I 2014 fordoblede den sit resultat med et overskud på 24,6 millioner kroner før skat. Og nu lyder meldingen altså, at regnskabet for 2015, som endnu ikke er offentliggjort, vil vise endnu en fordobling plus/minus.

- Vores aktivitet i de store byer, Købehavn, Aarhus og Alborg har udviklet sig meget positivt, hvor vi er rimeligt stærke på de store byggerier. Odense har dog haltet noget efter, siger Claus Kromann.

Riwal Danmark A/S

- Riwal Danmark er Danmarks største liftspecialist. Riwal er oprindeligt hollandsk. Med Riwal Danmark A/S, som blev stiftet i 2001, oprettede virksomheden samtidig sin første afdeling uden for Holland.

- Riwal Danmark A/S er en del af Riwal Group, som i dag har datterselskaber i 17 lande og en samlet liftflåde på 13.000 enheder.

- Riwal Danmark er ejet af direktør Claus Juel Kromann, Søren Rosenkrands og hollandske Rival Holding Group B.V. Sidstnævnte har aktiemajoriteten.

- Riwal Danmarks resultater før skat gennem årene:
- 2014: 24,6 millioner kroner.
- 2013: 11,3 millioner kroner.
- 2012: 16 millioner kroner.
- 2011: 4,5 millioner kroner.

- I 2014 havde Riwal Danmark en egenkapital på 88,4 millioner kroner. Virksomheden beskæftiger cirka 110 mand.

Riwal Danmark er Danmarks største liftspecialist og råder over cirka 2200 enheder. En af dem ser du på billedet. Privatfoto
Annonce

Riwal løber smartere

Den væsentligste årsag til årets forbedrede resultat er dog ikke, at Riwal har fået mere at lave.

- Jeg har ikke lige tallene her (på toppen af et italiensk bjerg, red). Men vores forbedrede resultat for 2015 skyldes ikke, at vores omsætning er steget markant. Det er vores bundlinje til gengæld, siger Claus Kromann.

Forklaringen er i stedet, at virksomheden og dens medarbejdere er begyndt at løbe længere på literen.

- I starten af 2014 satte vi et leanprojekt i gang, hvor vi har fået optimeret alle vores processer. Det har vi set et stort outcome på, siger direktøren.

Jeres positive resultat er altså noget, I har sparet jer til?

- Jeg vil ikke sige sparet, for vi har ikke fyret nogen medarbejdere. Vi var 103 medarbejdere i 2012. Da vi kom ud af 2015 var vi 110 medarbejdere, siger Claus Kromann.

Medarbejderne har tværtimod spillet en meget væsentlig rolle i processen, anfører direktøren.

- Uden deres indsats havde den her optimering slet ikke været mulig. Tallene taler for sig selv, når et næsten uændret antal medarbejdere har kunnet løfte 600 enheder yderligere, mens de samtidig har været i stand til opretholde et meget højt serviceniveau, hvilket har været mindst lige så afgørende for vores positive resultat.

Siden 2012 har Riwal Danmark øget sin flåde af lifte og andet maskineri fra cirka 1600 enheder til omkring 2200, men kun ansat små 10 mand mere i samme periode.

- Så vi er simpelthen bare blevet mere effektive, siger direktøren.

I kommer ud af 2015 med et resultat på den pæne side af 40 millioner før skat. Det er næsten en fordobling i forhold til 2014. Hvor stor en del af æren for det vil du tilskrive jeres leanprojekt?

- Det er svært at sætte procenter på, for når du laver et leanprojekt, så er det jo alt lige fra at flytte arbejdsborde og skraldespande til at tage telefonen inden for syv sekunder. Der er så mange ting, du laver om og flytter rundt på, så lige helt nøjagtigt, hvad der gør udslaget, det er svært at sige, siger Claus Juel Juel Kromann og fortsætter:

- Det er en kæmpe proces at indføre lean, og du bliver ikke færdig med den. Vi er ikke færdige endnu. Jeg tror heller ikke Toyota (som opfandt lean, red) er blevet færdig med den endnu. Er det ikke det, man siger?

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce