Annonce
Nyborg

Ren Olsen-banden: Rådne rådgivere koster kassen

Som Olsen-banden gjorde det går byrådsmedlem Jesper Nielsen nu i krig mod dyre og dårlige rådgivere. Foto: All Over Presse/Rolf Konow
De lokale politikere er magtesløse, når galopperende udgifter til byggerier og anlæg får budgetterne til at løbe løbsk.
Annonce

Nyborg: En svømmehal, hvor taxameteret efter mange år med ekstraudgifter nu står på 50 millioner kroner.

Og et børnehus, der med 16 millioner kroner er blevet dobbelt så dyrt som forventet.

Det er ifølge byrådsmedlem i Nyborg, Jesper Nielsen (S), to grelle eksempler på dårlig rådgivning, der nu koster kommunens skatteborgere alt for dyrt.

- Jeg har simpelthen en følelse af, at jeg bliver taget ved næsen. For nu at sige det mildt, siger han.

Jesper Nielsens frustrationer fik frit løb, da byrådet forleden igen måtte til kassen og hive endnu 19,6 millioner kroner til det nedslidte Nyborg Svømme- og Badeland op.

Her mindede han sine 24 kolleger i byrådet om skurken Bang-Johansen i den danske filmklassiker "Olsen-banden går i krig".

- Han er ikke bare svindler. Han er også rådgivende ingeniør, fastslog Jesper Nielsen med eftertryk.

Annonce

En betændt tå

Nyborg Svømme- og Badeland har i årevis været en øm tå med en betændelse, der har kostet den ene million efter den anden at holde nede.

Og det er ikke mindst rådden og ubrugelig rådgivning, der har givet pengene ben at gå på.


Hele den her sag er efterhånden så tragikomisk, at jeg ikke ved, om jeg skal grine eller græde.

Byrådsmedlem Jesper Nielsen (S)


Som for eksempel ekstern rådgivning om badelandets pyramideformede glastag, der, som det nu hedder, "nedbrydes langt hurtigere end tidligere antaget".

"Tidligere antaget" var en melding fra en anden ekstern rådgiver, som anslog glastagets levetid til fem år.

En antagelse, som altså kun holdt indtil for nylig, hvor det efter en "aktuel ingeniørgennemgang af glaspyramidetaget" blev vurderet, at taget bør skiftes allerede til næste år.

- Hele den her sag er efterhånden så tragikomisk, at jeg ikke ved, om jeg skal grine eller græde. Når man først af den ene eksterne rådgiver får at vide, at taget over badeland kan holde i fem år, og den næste rådgiver siger, det skal skiftes akut, har jeg ikke en chance for at varetage mit politiske hverv og ansvar, siger Jesper Nielsen.

Annonce

Nærmest opgivende

Med børnehuset Tumlebillen på Provst Hjortsvej er det til dels også dårlig rådgivning, der har fået udgifterne til at løbe løbsk.

Fyens Stiftstidende kunne i sommer afsløre, hvordan børnehusets oprindelige budget på 8,6 millioner kroner på bare tre år er vokset til 16,6 millioner kroner.

- Og det skal ikke være nogen undskyldning, men en forklaring, at vi heller ikke synes, de første rådgivere har været gode nok til at rådgive os, som vicekommunaldirektør Søren Møllegård sagde til Fyens Stiftstidende.

Og dengang som nu er der udbredt frustration i byrådet over anlægsbudgetterne, der skrider.

- Jeg tror, vi alle sammen deler frustrationen over, at vi først får at vide, at noget koster x, og det så viser sig, at det koster y, som borgmester Kenneth Muhs (V) formulerede det, da byrådet forleden nødtvungent måtte bevilge yderligere 19,6 millioner kroner til renoveringen af Nyborg Svømme- og Badeland.

Og SF's Suzette Frovin var nærmest opgivende:

- Jeg deler fuldstændig Jesper Nielsens frustration, men man orker jo næsten ikke at være frustreret mere, sukkede hun med en tilføjelse om, at "jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange penge, der siver ud af kommuneklasserne på den bekostning".

Annonce

Brev til ministeren

Sådan som loven er indrettet i dag, er det stort set umuligt for kommuner, der føler sig dårligt rådgivet, at få noget ud af søgsmål med krav om erstatning.

En nedslående kendsgerning, som nu har fået Jesper Nielsen til at henvende sig til erhvervsminister Simon Kollerup (S) med et brev og en opfordring at tage initiativ til en lovændring, så byggerådgivere for fremtiden kan stilles til ansvar for den rådgivning, de leverer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce