Annonce
Odense

"Ren by": Skodkunstner lavede skodkunst ud af giftigt affald

”Skodkunstneren" Bodil Fosgaard i gang med sit værk, der fik flere forbipasserende til at stoppe op. Foto: Kim Rune
Odense overgik København i en indsamling af cigaretskod tirsdag formiddag. Hele 10.000 indsamlede skodder blev omdannet til et giftigt kunstværk af skodkunstneren, Bodil Fosgaard, der sætter fokus på konsekvenserne ved at smide skoddene fra sig.

Spredt ud over stationsområdet i Odense gik en lille håndfuld frivillige rundt i krumbøjet stilling og indsamlede cigaretskod. En af en byens helt store bidragydere var HF & VUC ved siden af stationen, hvor broderparten af de frivillige gik rundt og fandt tusindvis af skodder tirsdag formiddag.

"I kamp mod byens skodder" lød sloganet for dagens event, som rengøringsportalen Happy Helper har arrangeret i samarbejde med Bodil Fosgaard, der laver kunst ud af skodder.

Dagene forinden havde de i samarbejde med københavnske frivillige indsamlet 8000 cigaretskod, men allerede i den første time af indsamling i Odense, var arrangørerne godt klar over, at de var randt ind i en guldåre.

- Det er altid et stort problem med skodder foran uddannelsesinstitutioner, siger kunstneren Bodil Fosgaard, mens hun, iført blå gummihandsker og en bionedbrydelig affaldssæk, sidder på hug foran VUC.

Til dagligt er hun sekretær på en produktionsskole i Brøndby, men meget af tiden bruger hun på at skabe opmærksomhed på de giftstoffer, der udledes i jorden fra de tusinde skodder, der smides overalt.

Annonce

Hvem står bag?

Rengøringsportalen Happy Helper samarbejder med kunstneren Bodil Fosgaard om at skabe opmærksomhed på indsamling af affald.

Bodil Fosgaard går på Instagram under navnet Made_By_My_Butts (lavet af mine skodder, red.). Her lægger hun sine kreative kunstværker op, som består af tusindvis af cigaretskod, der danner et fangende budskab i form af bogstaver.

Ifølge tal fra Hold Danmark Rent bliver der smidt cirka 9 millioner skodder hver eneste dag på gaden eller i naturen. Det er godt og vel 9 milliarder skodder om året.

Kunstværket foran Byens Bro blev taget ned umiddelbart efter, det blev sat op.

Fra Randers til London

Siden Bodil Fosgaard begyndte at lave kunstneriske budskaber ud af cigaretskod i januar, har hun været vidt omkring. Hun er blevet booket og har sat sit aftryk i alt fra Randers til London. Og budskabet er klart:

- Jeg arbejder på - via mine værker - at være med til at skabe opmærksomhed. Jeg kan godt lide at provokere på en konstruktiv måde, så rygerne er nødt til at forholde sig til det og ændre adfærd. Mit største mål og min største glæde er, hvis det kan skabe så meget debat, at politikerne vil gøre noget ved det, og rygerne selv vil tage ansvar, siger hun.

Ud af de omkring 20 til 30 frivillige kunne HF & VUC bryste sig af at have to studerende, der valgte at bruge noget af deres efterårsferie på skodindsamlingen. Indignationen over deres medstuderende og medmenneskers indstilling til problemet var til at føle på. De har tidligere været med til lignende affaldsindsamlinger i Odense.

- Jeg synes, det er træls. Men det er svært at komme til livs, da det er en kultur, der smitter, siger den ene af de to, Nicolai Larsen.

"Ren By"

Kun to timer efter indsamlingen var der samlet skodder nok til, at Bodil Fosgaard kunne kreere sit kunstværk. På den lille plads foran Byens Bro langs Østre Stationsvej, blev skoddene talt op. Dog ikke minutiøs men med pap-kaffekop, der kunne rumme cirka 100 skodder. 10.000 skodder - sådan cirka - blev det til.

Iført åndedrætsværn fik Bodil Fosgaard støbt sit værk med bogstaver af skodder:

"Ren By", stod der. Omkranset af medbragt mos.

Opbakningen var ikke massiv, og der var ingen børn med, som arrangørerne ellers havde håbet på. Men på trods af det, fik de frivillige indsamlet 10.000 cigaretskodder på lidt under to timer. Foto: Kim Rune
Optællingen af skodder krævede tålmodighed og ikke mindst en åndedrætsmaske. Foto: Kim Rune
På hug sidder Annamaria Palfi og hendes studiekammerat Nicolai Larsen. De ved, hvor slemt det er med cigaretskodder omkring HF & VUC, da de har deres daglige der. Foto: Kim Rune
Skodder overalt. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce