Annonce
Odense

"Ren by": Skodkunstner lavede skodkunst ud af giftigt affald

”Skodkunstneren" Bodil Fosgaard i gang med sit værk, der fik flere forbipasserende til at stoppe op. Foto: Kim Rune
Odense overgik København i en indsamling af cigaretskod tirsdag formiddag. Hele 10.000 indsamlede skodder blev omdannet til et giftigt kunstværk af skodkunstneren, Bodil Fosgaard, der sætter fokus på konsekvenserne ved at smide skoddene fra sig.

Spredt ud over stationsområdet i Odense gik en lille håndfuld frivillige rundt i krumbøjet stilling og indsamlede cigaretskod. En af en byens helt store bidragydere var HF & VUC ved siden af stationen, hvor broderparten af de frivillige gik rundt og fandt tusindvis af skodder tirsdag formiddag.

"I kamp mod byens skodder" lød sloganet for dagens event, som rengøringsportalen Happy Helper har arrangeret i samarbejde med Bodil Fosgaard, der laver kunst ud af skodder.

Dagene forinden havde de i samarbejde med københavnske frivillige indsamlet 8000 cigaretskod, men allerede i den første time af indsamling i Odense, var arrangørerne godt klar over, at de var randt ind i en guldåre.

- Det er altid et stort problem med skodder foran uddannelsesinstitutioner, siger kunstneren Bodil Fosgaard, mens hun, iført blå gummihandsker og en bionedbrydelig affaldssæk, sidder på hug foran VUC.

Til dagligt er hun sekretær på en produktionsskole i Brøndby, men meget af tiden bruger hun på at skabe opmærksomhed på de giftstoffer, der udledes i jorden fra de tusinde skodder, der smides overalt.

Annonce

Hvem står bag?

Rengøringsportalen Happy Helper samarbejder med kunstneren Bodil Fosgaard om at skabe opmærksomhed på indsamling af affald.

Bodil Fosgaard går på Instagram under navnet Made_By_My_Butts (lavet af mine skodder, red.). Her lægger hun sine kreative kunstværker op, som består af tusindvis af cigaretskod, der danner et fangende budskab i form af bogstaver.

Ifølge tal fra Hold Danmark Rent bliver der smidt cirka 9 millioner skodder hver eneste dag på gaden eller i naturen. Det er godt og vel 9 milliarder skodder om året.

Kunstværket foran Byens Bro blev taget ned umiddelbart efter, det blev sat op.

Fra Randers til London

Siden Bodil Fosgaard begyndte at lave kunstneriske budskaber ud af cigaretskod i januar, har hun været vidt omkring. Hun er blevet booket og har sat sit aftryk i alt fra Randers til London. Og budskabet er klart:

- Jeg arbejder på - via mine værker - at være med til at skabe opmærksomhed. Jeg kan godt lide at provokere på en konstruktiv måde, så rygerne er nødt til at forholde sig til det og ændre adfærd. Mit største mål og min største glæde er, hvis det kan skabe så meget debat, at politikerne vil gøre noget ved det, og rygerne selv vil tage ansvar, siger hun.

Ud af de omkring 20 til 30 frivillige kunne HF & VUC bryste sig af at have to studerende, der valgte at bruge noget af deres efterårsferie på skodindsamlingen. Indignationen over deres medstuderende og medmenneskers indstilling til problemet var til at føle på. De har tidligere været med til lignende affaldsindsamlinger i Odense.

- Jeg synes, det er træls. Men det er svært at komme til livs, da det er en kultur, der smitter, siger den ene af de to, Nicolai Larsen.

"Ren By"

Kun to timer efter indsamlingen var der samlet skodder nok til, at Bodil Fosgaard kunne kreere sit kunstværk. På den lille plads foran Byens Bro langs Østre Stationsvej, blev skoddene talt op. Dog ikke minutiøs men med pap-kaffekop, der kunne rumme cirka 100 skodder. 10.000 skodder - sådan cirka - blev det til.

Iført åndedrætsværn fik Bodil Fosgaard støbt sit værk med bogstaver af skodder:

"Ren By", stod der. Omkranset af medbragt mos.

Opbakningen var ikke massiv, og der var ingen børn med, som arrangørerne ellers havde håbet på. Men på trods af det, fik de frivillige indsamlet 10.000 cigaretskodder på lidt under to timer. Foto: Kim Rune
Optællingen af skodder krævede tålmodighed og ikke mindst en åndedrætsmaske. Foto: Kim Rune
På hug sidder Annamaria Palfi og hendes studiekammerat Nicolai Larsen. De ved, hvor slemt det er med cigaretskodder omkring HF & VUC, da de har deres daglige der. Foto: Kim Rune
Skodder overalt. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Annonce