Annonce
Kerteminde

Rekordtidligt: Bøgen er sprunget ud på Hindsholm

LIge midt i striben af bøgetræer langs Fynshovedvej står et, der altid springer ud lang tid før de andre. Nogle har i årenes løb snakket om, at det nok ikke var et ægte bøgetræ men en avnbøg. Den debat lagde DR ned for nogle år siden, da de tog en biolog med ud for at se på træet. Dommen lød: Det er en ægte bøg.
En enkelt bøg, der står langs Fynshovedvej på stribe med en masse artsfæller, er igen i år løbet i forvejen og vifter stolt med sine små, grønne flag.

Hindsholm: - Det er vildt tidligt. det er da helt usædvanligt.

Iben M. Thomsen, seniorrrådgiver ved Københavns Universitet, er passende imponeret over det kække bøgetræ ved Uglehuset, der hvert eneste år er væsenligt hurtigere til at springe ud end sine artsfæller.

Det sprang ud søndag den 22. marts, og det er strengt taget ikke efter bogen.

Godsejer Rudolf Iuel, der selv har ganske mange bøgetræer stående i Lundsgårdsskoven, har endnu ikke nogen med lysegrønne blade på. Men han kan til gengæld bevidne, at også for skovens bøgetræer er der sket en udvikling mod at grønnes tidligere.

- Da jeg var ung, var det fast kutyme, at bøgen ikke var sprunget ud den 1. maj. Nu er det sjældent, at bøgen ikke er sprunget ud den 1. maj, fortæller han.

Det kan Iben M. Thomsen for så vidt godt bekræfte:

- Ser vi udviklingen over de sidste 100 år, så springer bøgen i gennemsnit ud fem-seks dage tidligere. Men vi taler om gennemsnit, for der er kæmpe variation. I 2014 havde vi det tidligste udspring i 100 år, men året før, i 2013, sprang bøgen usædvanligt sent ud. I 2014 - der er rekord - sprang den første bøg ud den 22. marts, altså præcis som i år.

Annonce

Gode gener

At det er det samme træ, der igen og igen er først ude, skyldes ifølge Iben M. Thomsen gode gener.

- Det træ er genetisk indstillet til at reagere meget hurtigt på varmen. Men det kan risikere at få nogle rap over nallerne med nattefrosten.

Og så har træet med de gode gener en fordel mere i forhold til skovens træer: Det står lige ud til en vej, og dermed får det ekstra varme reflekteret fra asfalten.

- Jeg erkender, at bøgen officielt er sprunget ud. Men for mig er bøgen altså først sprunget ud, når det er skoven, der står med et lysegrønt skær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Sundhedsmyndigheder: Vi har respiratorer, senge og personale nok til alle coronapatienter

Annonce