Annonce
Erhverv

Rekordstor containeromsætning: ADP fik et millionoverskud

Der har været gang i kranerne hos ADP her på Fredericia Havn, som håndterede høje godsmængder i 2018. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
ADP, der blandt andet driver havne i Nyborg og Middelfart, havde et højt aktivitetsniveau og skabte et overskud på 10,8 millioner kroner for 2018. - Et tilfredsstillende regnskab, lød det fra formand Erik Østergaard. Finansielle poster påvirkede regnskabet negativt, men der var rekordstor containeromsætning.

ADP A/S, der driver havnene i Fredericia, Middelfart og Nyborg, kunne fredag præsentere et overskud for 2018 på 10,8 millioner kroner.

Det skete ved havneselskabets generalforsamling i ADP Lounge i Fredericia Idrætscenter, og formand Erik Østergaard kaldte det et tilfredsstillende resultat, selvom det ikke levede op til 2017-resultatet med 23,4 millioner kroner i overskud.

Nettoomsætningen var 115 millioner kroner, men der var store udsving i kerneforretningen. Den samlede godsmængde lå på 7,9 millioner ton mod 8,6 millioner året før. Der var blandt andet et stort fald i udskibning af råolie. Containeromsætningen steg til gengæld med 12,8 procent, og det skyldes blandt andet fremgang i ro/ro-området, hvor rullende last køres direkte fra kaj og ombord på skibet.

Udskibningen af landbrugsprodukter blev påvirket af en dårlig høst i 2018, men til gengæld fik ADP A/S mere travlt med økologiske produkter, og der har blandt andet været store laster med biobrændsel.

Annonce

Turbulens på finansmarkedet

Regnskabet blev påvirket negativt af de finansielle poster, konstaterede den konstituerede direktør Villads Kirkegaard-Jensen.

- Det var et turbulent marked, specielt i det sidste kvartal. Men det har rettet sig, og allerede i det første kvartal i 2019 har vi næsten indhentet det tabte, sagde Villads Kirkegaard-Jensen om de finansielle poster, som i 2018 gav et minus på 3,9 millioner kroner.

Et markant udsving i forhold til 2017, hvor det gav et plus på 2,7 millioner.

Langt mere offensive

Villads Kirkegaard-Jensen forklarede også om den omstillingsproces, som selskabet med havne i Nyborg, Fredericia og Middelfart er i gang med. ADP har investeret stort i Taulov Dry Port, og de store lager- og logistikmuligheder vil fremover spille en større rolle.

- Det er som et stor ejendomsprojekt med en stor investering, hvor indtægterne kommer med forsinkelse, sagde han.

Udlejning af faciliteter fra Taulov Dry Port vil fremover vokse sig markant større, forudså Villads Kirkegaard-Jensen.

De nye muligheder betyder, at ADP nu kontakter kunder langt tidligere i processen, end man tidligere har gjort.

- Hvis en kunde har et ønske om at placere sin forretning et bestemt sted i Danmark, kan vi hjælpe med beregninger, der viser, hvor den bedste placering vil være. Det er ikke alle, der er opmærksomme på, hvad vi kan tilbyde. Nogle er måske slet ikke vant til at tænke på ADP, for de har vidst, at vi ikke havde pladsen. Derfor er vi blevet langt mere offensive, og vi er kommet tættere på kunderne og beslutningstagerne, sagde direktøren.

Går i den rigtige retning

Formand Erik Østergaard sluttede af med en beskrivelse af den transformering, som selskabet er i gang med.

- Vi er inde i en proces, hvor vi gør os langt mindre afhængige af enkelte store kunder og produkttyper. ADP bevæger sig i den rigtige retning, og det ser positivt ud, sagde han.

Generalforsamlingen bød på genvalg til Erik Østergaard og Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard som henholdsvis formand og næstformand for ADP A/S.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regeringen tøver: Få nu stoppet de kviklån

Der skal sættes en stopper for de ågerkarle, der skamløst udnytter danskere med en begrænset indsigt i økonomi. Derfor skal der sættes en stopper for de såkaldte kviklån, som rask væk plyndrer folk for flere hundrede procent i rente om året. Derfor er det trist, at det endnu ikke er lykkedes for regeringen at finde et politisk flertal for en aftale, der kan beskytte forbrugerne mod lånehajerne. Forhandlingerne om at begrænse forbrugernes omkostninger ved kviklån er, som det fremgik af avisen torsdag, blevet sat i bero, fordi de politiske partier ifølge erhvervsminister Simon Kollerup ligger for langt fra hinanden. Det dur ikke, og Kollerup bør derfor straks genindkalde partierne til en forhandling. For det er helt urimeligt, at kviklånsudbyderne fortsat skal kunne flå forbrugerne for penge i det omfang, det sker nu. Der er, hvis de vellønnede folketingspolitikere har glemt det, eksempler på udlånere, der tager mere end 800 procent i rente om året for at låne penge ud – og det i en tid, hvor renten på resten af lånemarkedet er helt i bund, endog under nul. Ministeren og hans forhandlingspartnere bør hurtigt få indført et renteloft for denne type af lån. Om renteloftet kommer til at ligge på 15, 20 eller 25 procent, sådan som partierne skændes om, er mindre vigtigt. Det vigtige er at få gennemført en lovgivning, der stopper de lånehajer, der lige nu medvirker til at sætte nogle danskere i uoverskuelig gæld. Det er selvsagt ikke statens ansvar, om den enkelte låntager til fulde forstår de aftaler, som vedkommende måtte indgå med en bank eller et finansieringsinstitut. For det er, når alt kommer til alt, naturligvis den enkelte danskers eget ansvar at sætte sig ind i de regler og rammer, der gælder for netop det lån, der optages. Staten skal imidlertid sikre borgerne mod lånehajerne. Som det fremgår af straffeloven, er det nemlig strafbart at udnytte en anden persons økonomiske eller personlige vanskeligheder eller manglende indsigt i pengesager. Derfor skal ågerkarlene stoppes.

Annonce