Annonce
Nordfyn

Rekordmange tager på højskole til efteråret: - Det er helt unikt

Efterårspladserne på Nordfyns Højskole bliver revet væk. Her ses skolens forstander, Thomas Trier (th), i færd med at tage afsked med det sidste hold elever på skolens afskedsdag den 29. juni. Foto: Nordfyns Højskole
Det er blevet hipt at gå på højskole. Det mærker de også hos Nordfyns Højskole, hvor 60 ud af 70 pladser allerede er besatte til efteråret. Den øgede interesse har fået et ekstra skub under coronapandemien, og skolens forstander tror på, at tendensen vil fortsætte.

Bogense: - For bare fem-ti år siden havde højskolerne nok et dårligere ry, end de har i dag. I dag er det simpelthen blevet mere hipt. For eksempel opførte Det Kongelige Teater forestillingen Højskolesangbogen for halvanden år siden. Samtidig er der sunget enormt mange højskolesange den seneste tid, hvor vi også så Danmarks Radio invitere seerne til fællessang under nedlukningen, siger Thomas Trier, som er forstander på Nordfyns Højskole ved Bogense.

Her kan man allerede nu melde 60 ud af 70 pladser besatte til efteråret, hvilket er ganske usædvanligt.

- Det er faktisk det højeste antal tilmeldinger, vi nogensinde har oplevet på denne tid af året. Det er helt unikt. Normalt ønsker de fleste at starte til foråret, fortæller Thomas Trier.

Annonce


Der er nok kommet en øget forventning om, at det, man foretager sig, skal give mening. Du kan sagtens tage et sabbatår efter gymnasiet og tage ud og rejse. Men hvad får du ud af det i sidste ende?

Thomas Trier, forstander på Nordfyns Højskole


At flere vælger at tage på højskole er faktisk en tendens, der har stået på gennem længere tid, fortæller Thomas Trier. Men en vis virus har nok været med at skubbe på den tendens.

-  Allerede før corona, offentliggjorde man nogle omdømme-undersøgelser, hvor højskolerne faktisk rangerede virkelig højt. Men corona har helt klart medvirket til at forstærke den udvikling, vi har set. De unge har ikke jo for eksempel ikke haft samme mulighed for at rejse ud i verden, forklarer han.

Brugbar rygsæk

Som forstander tror Thomas Trier samtidig på, at flere unge også har fået øjnene op for den gave, det kan være i at tage på højskole.

- Der er nok kommet en øget forventning om, at det, man foretager sig, skal give mening. Du kan sagtens tage et sabbatår efter gymnasiet og tage ud og rejse. Men hvad får du ud af det i sidste ende? Det spørgsmål, tror jeg, fylder mere i de unges bevidsthed. Og der tror jeg helt klart, at højskoleopholdet kommer ind i billedet. For her ved de unge, at de får noget brugbart i deres "rygsæk", som de kan tage med videre ud i livet, siger han og tilføjer:

- At komme på højskole bidrager med noget af det allervæsentligste i vores liv: Nemlig at blive god til at forholde sig til andre mennesker. Det er enormt fedt at opleve, hvor dybe venskaber kan blive. At se, hvor tæt man kan komme på andre mennesker. Ikke alene er det supervigtigt at kunne. Det er også en livskvalitet for en selv, pointerer han.

Nordfyns Højskole tiltrækker elever fra hele verden. Mens størstedelen af eleverne er danske, består den næstestørste gruppe af japanske elever. Også andre europæiske unge vælger hvert år at tage på Nordfyns Højskole for at få del i den unikke, danske højskolekultur. Foto: Nordfyns Højskole

Før Thomas Trier tiltrådte som forstander på Nordfyns Højskole tilbage i januar, var han forstander på Musik- og Teaterhøjskolen i Toftlund. Begge steder har han også selv fået øjnene op for den rolle, højskoleopholdet spiller i de unges liv.

- Før corona gik jeg gennem Aarhus' gader sammen med en kammerat på vej hjem fra et arrangement. Det var midt om natten. Pludselig bliver jeg tilråbt af den her unge fyr, der kommer hen og giver mig et kæmpe krammer. En tidligere elev, der bare gerne ville takke mig, fordi jeg simpelthen havde forandret hans liv. Og selvfølgelig er det ikke mig, men højskolen han burde takke. Men det siger jo noget om, hvor enormt stor betydning, det har for de unge mennesker, fortæller han.

Annonce

Tendensen fortsætter

Selvom mulighederne for udlandsrejser vokser, efterhånden som coronapandemien kommer under kontrol, så er Thomas Trier ikke bange for, at den øgede interesse for højskoleophold kun er en forbipassende coronatendens.

- Sidste år måtte vi jo hjemsende vores elever, og at vi nu kan se frem til fulde huse, giver mig da en forhåbning om, at vi igen kan se frem til et normalt år. I hvert fald tror jeg ikke, at interessen for komme på højskole vil falde foreløbigt. Heller ikke efter corona, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Kaos i handelsgade trækker ud: Truer med dagbøder til byggefirmaer - Pengene burde gå til os

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Årsag til dødsulykke i børnehave er nu fundet

Sydfyn For abonnenter

Fra vild mose til tør græsmark: Godsejer anmeldt til politiet for at dræne naturbeskyttet moseområde

Odense

Ny friskole åbner i Odense: De drømmer om at rykke ind på havnen

Sport

Max Fenger kan få chancen hos OB i pokalkamp

Sport

Han var med, da OB senest vandt DM-titlen: Også OB skal nu levere i Jørn Bonnesens ånd

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Nordfyn

Hvad synes du er vigtigt?: Gymnasieelever skal lave deres egen journalistik

SØSIDEN

Thomas Blachmans husbåd: Gammel Svendborgsund-færge vendte hjem

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Bagsiden

Kan du banke en gås - eller en elefant? Svenskerne kan

Odense For abonnenter

Fik unikke H.C. Andersen-klip for 320.000 kroner: Ja, digteren har faktisk været i Afrika

Erhverv

Marianne storsmiler efter endnu en rekordsommer i havnekiosk på lille ø: Det er første gang nogensinde, hun har solgt bleer

Annonce