Annonce
forside

Rekord-sejleren fra Fyn Rundt: - Man kan sagtens sejle i hårdt vejr

Henrik Bøje Hansen er en havets jernmand. Hans præstation lørdag og i et par timer søndag gjorde ham til den hurtigste singlehand-sejler nogensinde rundt om Fyn. Gennemsnitsfarten lå et stykke over 10 knob. Loggen toppede ved 18,5-19 knob - eller godt 35 km/t. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Henrik Bøje Hansen satte i en 28 fods trimaran alenesejler-rekord Fyn Rundt. Søsiden mødte en mørbanket og søvnhungrende vinder i Svendborg. I debatten om hårdvejrssejlads siger han: Man skal også passe på, at det ikke bliver for tandløst.

Annonce

Få sekunder i klokken 02 natten til søndag buldrede en trimaran over mållinjen mellem Vindeby havn og Svendborgs runde lystbådehavn. Præcis 15 timer, 13 minutter og 28 sekunder forinden havde Henrik Bøje Hansen passeret samme linje. Dermed har han slået den hidtidige Silverrudder-rekord med godt en snes minutter.

Søsiden møder nogle timer efter en frisk men - som han siger - "fuldstændig mørbanket" overaltvinder med stort underskud på hvile-regnskabet. Faktisk fik Henrik Bøje Hansen uventet afkortet sin tiltrængte morgensøvn, da han var vel tilbage i Svendborg havn:

- Jeg sejlede i en demobånd fra værftet. Jeg havde ikke regnet med, at de kom og hentede den klokken 7, fortæller Henrik Bøje Hansen.

Fra denne vinkel så alle andre deltagere i årets Silverrudder Dragonfly 28'eren. Med Henrik Bøje Hansen ved rorpinden satte den singlehand-rekord Fyn rundt. Dragonfly-trimaranerne fresmstilles på Quorning Boats ved Skærbæk og koster i denne Performance-udgave i omegnen af halvanden mio. kr. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

Sejlet siden drengeårene

Den 49-årige singlehand-sejler er næstkommanderende på Dragonfly-værftet Quourning Boats i Skjærbæk. Fyn rundt-trimaranen af typen Dragonfly 28 var solgt og skulle tilbage og klargøres til en kunde.

Mens vi snakker, venter familien - kone og to børn. De er taget til Svendborg for at sige tillykke med endnu et sejler-trofæ. Henrik Bøje Hansen har sejlet på elite-niveau siden drengeårene. For eksempel er Fyn rundet op mod 30 gange. At være den hurtigste Silverrudder-sejler nogensinde, ser han også som en reklame for værftet, hvor han har været siden 1984.

Hurtigste sejlbåd rundt om Fyn

Den hurtigste sejlbåd Fyn rundt er så vidt Søsiden kan opklare katamaranen Angel af typen VX 40 Extreme.

I sejladsen Fyn Cup i 2008 sejlede den med skipper Erik Filsø Pedersen fra Skærbæk og hans mandskab rundt om Fyn på 10 timer og syv minutter - mere end fem timer hurtigere end singlehand-rekorden.

Hurtigste kølbåd Fyn rundt er så vidt vi ved Buksesnedkeren (den senere Signal). Den racede i 1990 rundt om øen på 13 timer og 59 minutter.

- Jeg har lyst til at sige, at man skal passe på, at det hele ikke bliver for tandløst. Man kan sagtens sejle i hårdt vejr, siger Henrik Bøje Hansen til Søsiden. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

Stød - hurtigt og kontant

Hans første Silverrudder-sejlads opsummerer Henrik Bøje Hansen som "en fantastisk tur i herreluft". Med kuling og pust op til 20 m/s er der særlige udfordringer i en trimaran, når to af de tre skrog slipper vandet:

- Den største udfordring var den form for vindpust, der kom. Man får nogle stød, som kommer meget hurtigt og kontant. Du kan ikke nå at reagere på det andet, end at du må fire af. Du kan ikke nå at styre dig ud af det. Det er pust, som man føler kommer oppefra, vasker ned og rammer dig. At vinden ikke er stabil gør, at du hele tiden skal justere dine sejl. Slække af og hale hjem for at få fart igen, fortæller Henrik Bøje Hansen.

- Det særlige ved fler-skrogs-sejlads er også, at du skal reagere hurtigere. Du kan ikke sidde og tøve og sige, at hvis jeg lige venter med at slække her, behøver jeg ikke at hale hjem. Der skal fires af og gives ror med det samme. Hvis man har sejlet jolle, ved man alt om det. At komme fra en tung kølbåd til en flerskrogs kan være svært. Man skal i hvert fald vænne sig til at reagere meget hurtigere, end man er vant til, forklarer Henrik Bøje Hansen.

Henrik Bøje Hansen stuver grejet efter, at han nu kan kalde sig den hurtigste sejler nogensinde i singlehand rundt om Fyn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

Bare at hive en bolle ud

Afslapning undervejs Fyn rundt er ren teori, som vejret artede sig i weekenden:

- Jeg har ikke taget hvil overhovedet. Jeg har selvstyrer på, så jeg under visse forhold ikke behøver at styre. Men du kan ikke stole 100 procent på den, når der for eksempel kommer pust. Du skal hele tiden være over det, være stand by til at hive i rorpinden. Alt, hvad jeg skulle bruge, var pakket i cockpittet. Jeg var ikke inde om læ. Det var bare at hive en bolle ud af handskerummet, siger Henrik Bøje Hansen.

Så gik starten for Henrik Bøje Hansen. Godt 15 timer senere var trimaranen tilbage på denne position i Svendborgsund - efter at have sejlet rundt om Fyn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

Horne Land-udfordringen

Som rutineret Fyn Rundt-sejler kender Henrik Bøje Hansen ruten. Hver en grund, hver en bøje. En af de store udfordringer er ud for Horne Land:

- Det er et sted, hvor søen bare er høj og unormal. Jeg ved ikke hvorfor. Men sådan er det. Det er omkring tre sømil. Man skal se at komme væk af det. Så hjælper det igen, siger Henrik Bøje Hansen.

Senere fulgte Lillebælt. Det var bare "a walk in the park", som han siger. Omkring Aarø toppede loggen med 18,5 - 19 knob. Strømmen var stærk omkring broerne, men her var Henrik Bøje Hansen på hjemmebane.

Efter Strib Fyr og ude af Tragten kunne Henrik Bøje Hansen for første gang sætte spiler. Men sådan en stor vindpose er en vanskelig sag at håndtere ene mand om bord. Efter 40 minutter oppe, røg spileren ned omkring Æbelø.

Annonce

En motorvej i måneskin

Rundt om Fyns Hoved og med de tre skrog inde i Storebælt åbenbarede sig en naturoplevelse:

- Det var et highlight. Fuldmånen skinnede ned mod broen og ned gennem hele Storebælt. Det var bare en motorvej oplyst af månen - og alle stjernerne. Fantastisk oplevelse, siger Henrik Bøje Hansen.

Annonce

Pas på tandløshed

En veloverstået Silverrudder er for Henrik Bøje Hansen også tid til at reflektere i diskussionen om, hvorvidt Svendborg Amatør Sejlklubs stævneledelse overhovedet skulle have startet årets Silverrudder under de ekstreme vejrforhold.

- Jeg kan sige, at jeg på intet tidspunkt har følt fare, selvom noget af det selvfølgelig ikke var "a walk in the park". Der har været mange meninger fremme, men jeg vil sige, at ingen dør af at sejle ind i en mole eller af at støde på grund. Selvfølgelig skal man have respekt for vejret, og det må den enkelte sejler så selv vurdere, siger Henrik Bøje Hansen:

- Jeg har lyst til at sige, at man skal passe på, at det hele ikke bliver for tandløst. Man kan sagtens sejle i hårdt vejr. Man skal bare tilpasse sejlene. Jeg havde en fin tur, jeg nød det virkelig. For mig var det en rigtig beslutning, at stævneledelsen valgte at gennemføre sejladsen.

- På den anden side har jeg også respekt for dem, der valgte at blive i land eller dem, der sprang fra undervejs, understreger Henrik Bøje Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce