Annonce
Livsstil

Rekordår: Når jorden skælver og himlen bliver sort rimer traktortræk på folkefest

Langt mere end 4000 mennesker gik gennem tælleapparatet til årets traktortræk i Særslev. Foto: Thomas Gregersen
Efter sådan en lørdag i Særslev sidder man tilbage med dieselpartikler i lungerne, mudder i håret, trommehinder der hænger i laser og en udefinerbar trang til at starte på landbrugsskole på mandag.

Særslev: Hvis man kan tale om en egentlig nordfynsk kulturkrig, så lå frontlinjen lørdag eftermiddag lige ved indkørslen til Særslev.

Her kunne gæsterne have valgt at fortsætte ligeud til sprofestival i Bogense, hvor man kunne fordybe sig i et foredrag om, hvordan samtalesproget er anderledes end skriftsproget. Men på den efterhånden godt opkørte traktortrækbane er der ikke mange der går op i det danske sprogs finere nuancer.

Her er sproget reduceret til to fingre for to fadøl eller fem fingre for en fyldt papholder med ølkrus.

Annonce
Selvom søstrene Amalie (tv) og Ida Schacht ikke helt ligner de typiske traktortræk-fans, så er der altså et eller andet ved lyden og kraften i de vilde maskiner, der godt kan bruges, mener Amalie Schacht. Foto: Thomas Gregersen

Efterhånden som den ene maskine efter den anden letter af på baghjulene med jordklumper sprøjtende efter sig kan du alligevel ikke høre din sidemand skrige dig ind i øret.

Med op mod tre tusinde højlydte turboheste på baghjulene og en røgsøjle der ville gøre enhver mellemstor vulkan misundelig sætter Bredahl Brothers i gang.

Nybagt danmarksmester

Den nypolerede postkasserøde traktor har tidligere på ugen vundet danmarksmesterskabet i klassen der hedder prostock. Og så bliver det ikke ret meget vildere på dansk jord.

Tilskuerne i første række kan mærke hvordan lydtrykket sætter vibrationer i lungevævet og skræmte forældre dobbelttjekker om børnenes høreværn nu sidder rigtigt.

Den specielbyggede John Deer er på vej mod fullpull. Det betyder, at den trækker den tunge slæde ud på 100 meter. Foto: Thomas Gregersen

Mellem de mere end 4000 tilskuere er borgmester Morten Andersen, der iført gummistøvler og med en ribbenburger i hånden og ligner en mand, der prøver at regne ud, hvor meget tid han kunne spare på markarbejdet hjemme på gården med 2700 hestekræfter til at trække ploven.

- Hvor er det stærkt, at de her i Særslev kan skabe sådan et arrangement og trække folk til fra hele landet. Det har en kæmpe betydning for Nordfyn - ikke mindst for de lokale foreninger, der får del i overskuddet, siger borgmesteren.

Annonce

Alt klapper

For arrangørerne er det da også en forløsning af de helt store, da man kan konstatere, hvordan vejrudsigten lader til at holde.

- Nu har vi udsat og udsat det 10-års jubilæum og så ender det hele med at gå op i en højere enhed, lyder det fra en storsmilende Claus Harboe Christensen, der siden starten har været med til at arrangere det traktortræk, der nu er det største på Fyn.

Bredahl Brothers røde lyn yder vanvittigt mange hestekræfter og den har da også netop vundet DM i sin klasse. Foto: Thomas Gregersen

Allerede ved 14-tiden rundede tælleapparatet 4000 gæster og de blev ved at komme i en lind strøm.

Søstrene Sidse og Amalie Schacht fra Brenderup var klokken 15.30 nogle af de senest tilkomne - og måske de to med de reneste sko på hele pladsen.

- Jeg har været på arbejde ved Brenderup Bageren, hvor der var en kunde, som var på vej til traktortræk. Han spurgte om jeg skulle herover - og så spurgte jeg min søster. Der skal jo ske et eller andet sådan en lørdag, siger Sidse Schacht.

Tilskuerne kan i bogstaveligste forstand mærke lydtrykket fra maskinerne i brystkassen, når den store Case går op i omdrejninger. Foto: Thomas Gregersen

Selvom søstrene ikke helt ligner de typiske traktor-fans, så er der altså et eller andet ved lyden og kraften i de vilde maskiner, der godt kan bruges, mener Amalie Schacht.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Midtfynsk tatovør taler ud om årelangt seksuelt overgreb: - Det kan ske for alle

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anna Pippi drømmer kun om at kunne gå: Nu samler naboer penge ind til dyr operation i USA

Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

OB

OB skylder fansene en bedre spillemæssig præstation, mener Alexander Juel: - Vi skuffede virkelig meget på hjemmebane sidst

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

Faaborg-Midtfyn

Markante ejendomme solgt til spotpris  - hvad filan foregår der?

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

OB For abonnenter

Der laves om på to pladser efter nederlaget mod Viborg: Bashkim Kadrii lurer i OB's startopstilling

Odense For abonnenter

Farlig ungdom og eksotiske kvinder: Ny bog tager dig med tilbage i Odenses historie

Assens For abonnenter

Kristian flyttede sit firma til hjembyen og fik alt for meget plads: Pludselig gik det lynhurtigt, og nu er næsten alt booket

Annonce