Annonce
Fyn

Rejser på søndag: Familie tager fra trygge Dalum til Bolivias højland for at bekæmpe dødelig sygdom

Hjemme i Dalum er Signe og Mads Høi Rasmussen ved at gøre de sidste forberedelser, inden de sammen med deres børn Andrea på 12 år og Emil på 10 år søndag sætter kursen mod Sydamerika. Først til Colombia og siden venter det lange ophold i Bolivias højland. Foto: Kim Rune
Sammen med deres to børn sætter ægteparret Signe og Mads Høi Rasmussen søndag kursen mod Sydamerika for at sikre ny viden, øget opmærksomhed og bedre medicin mod Chagas Sygdom. Sygdommen slår hvert år tusindvis af fattige på det sydamerikanske kontinent ihjel.
Annonce

Hverken de lokale myndigheder eller de internationale medicinalfirmaer ofrer opmærksomhed på Chagas Sygdom, selvom den har inficeret millioner af fattige sydamerikanere og hvert år slår 12.000 mennesker ihjel.

Det er et helt igennem uacceptabelt misforhold, som der skal gøres noget ved. Det mener ægteparret Signe og Mads Høi Rasmussen, der bor i Odense-forstaden Dalum sammen med børnene Andrea på 12 år og Emil på 10 år.

Derfor har Signe og Mads Høi Rasmussen, der er henholdvis læge og ingeniør, besluttet, at hele familien skal forlade de trygge rammer på Fyn og sætte kursen mod Sydamerika på et ti måneder langt ophold.

Missionen er klar: De vil iværksætte et forskningsprojekt blandt fattige bolivianere, der skal udbrede kendskabet til sygdommen og derigennem få de lokale regeringer til at øge forebyggelsen, mens medicinalfirmaerne gennem ægteparret iagttagelse og videnskabelige udgivelser skal overbevises om det rigtige i at udvikle ny medicin.

Derfor har de begge taget orlov fra deres job på henholdsvis ældremedicinsk afdeling på OUH og Teknisk Fakultet på Syddansk Universitet, mens børnene bliver taget ud af skolen de kommende ti måneder.

- Vi ved godt, at det er vildt naivt. Men vi er simpelthen nødt til at gøre et forsøg. For der er en enorm høj dødelighed ved sygdommen. Det er virkelig store tal, konstaterer Signe Høi Rasmussen.

En anden farlig sygdom, der smitter via en parasit, er malaria. Her har medicinalindustrien - modsat Chagas Sygdom - udviklet og forbedret præparaterne mod malaria.

- Det er fordi, at også rige mennesker kan blive ramt af malaria. Sådan er det ikke med Chagas Sygdom. Den rammer udelukkende fattige i dårlige boliger, siger Signe Høi Rasmussen.

Ægteparret Høi Rasmussen

Signe Høi Rasmussen er uddannet læge og er ved at tage en speciallægeuddannelse i ældremedicin. Hun arbejder på OUH, hvor hun har orlov frem til 1. december i år.

Mads Høi Rasmussen er uddannet ingeniør og arbejder som lektor på Teknisk Fakultet hos Syddansk Universitet i Odense.

Sammen har de børnene Andrea på 12 og samt Emil på 10 år. Planen er, at børnene først skal i sprogskole og siden i almindelig skole under opholdet i Sydamerika. Det er også planlagt, at børnene drager med deres forældre, når de skal ud i feltet og lave undersøgelser af lokalbefolkningen i højladet i Bolivia. Begge forældre taget ulønnet orlov fra deres job.

Inden de fik børn, boede Signe og Mads Høi Rasmussen i en periode i Bolivia, hvor de tog del i et ulandsprojekt.

Familien rejser søndag mod Sydamerika. Første måned til Colombia, hvor børnene skal i sprogskole, og hvor forældrene skal forsøge at få en arbejdstilladelse i Bolivia på plads. Indtil videre har familien kun et turistvisum til Bolivia. Hvis et visum til arbejde ikke går igennem, vil familiens ophold i Bolivia blive på tre i stedet for de planlagte ni måneder.

Annonce

Søvnløse nætter

I løbet af sidste år var Bolivia ramt af voldsomme uroligheder med voldelige sammenstød mellem demonstranter og magthaverne. Urolighederne var større og voldsommere i mange år. Situationen eskalerede i sådan en grad, at det danske udenrigsministerium i november frarådede al unødvendig rejse til Bolivia.

Her et par måneder efter har Signe og Mads Høi Rasmussen dog ikke bekymringer ved at rejse ind i landet med deres to børn.

Signe Høi Rasmussen fortæller, at hun og ægtemanden er overbevist om, at roen er genoprettet, og at familien kan bo og færdes sikkert i den sydlige del af det bolivianske højland, hvor de skal bo.

Mange ting omkring børnene skolegang er her kort før afrejsen dog fortsat usikkert. Tanken er, at børnene skal gå i den lokale skole i den by, hvor familien skal bo. Men endnu har det ikke været muligt at lave nogle faste aftaler. Så alt kommer nok først helt på plads, når familien er ankommet til Bolivia. Først venter en måned i Colombia, hvor børnene har fået plads på en sprogskole.

- Det med børnene kan da godt give søvnløse nætter. Men vi har gjort, hvad vi kunne hjemme fra, siger Signe Høi Rasmussen, der er overbevist om, at der venter familien en spændende og lærerig tid, som kan komme alle familiens fire medlemmer til gavn mange år fremover.

Annonce

Feltarbejde

Den fynske læge er heller ikke bekymret over risikoen for, at hun eller andre af familiens medlemmer bliver smittet med Chagas Sygdom. Hun påpeger, at tægerne, der kan påføre mennesker smitte, kun trives i boliger af meget ringe forhold.

- Vi kommer til at bo i en ordentlig og sikker bolig. Og når vi er ude i feltet, så sover vi i telt, hvor der ikke kan komme nogen kryb ind, fortæller hun.

Feltarbejde kommer der til at være en hel del af i de ni måneder, som familien planlægger at spendere i det sydamerikanske højland.

Ægteparret og deres to børn planlægger at tage ud i små landsbyer, hvoraf nogle kun kan blive nået til fods.

Under deres feltarbejde vil det være Signe Høi Rasmussen, der tager blodprøver og skanner hjerter.

Rollen for Mads Høi Rasmussen er en anden. Tidligere har han beskrevet sine opgaver på følgende måde til Syddansk Universitets blad "Ny Viden":

- Mine ingeniør-kompetencer er meget nyttige, når vi selv skal sørge for strøm til hjertescanneren, eller bilen bryder sammen på den støvede grusvej. Det kan da også være, at jeg bliver sat til at tage blodprøver, men ellers bliver min rolle at være projektleder.

Både OUH og Syddansk Universitet har hjulpet ægteparret ved at udlåne udstyr til brug på rejsen.

Familien rejser mod Sydamerika på søndag. Først en måned i Colombia og herefter til højlandet i Bolivia.

Det er muligt at høre Signe Høi Rasmussen sætte ord på det forestående eventyr. Det har hun gjort i et interview med Podcasten Danmark. Du kan høre podcasten, ved at klikke herunder.

Signe og Mads Høi Rasmussen er trygge ved at tage deres to børn med til Bolivia. Også selv om i løbet af det seneste år har været ramt af voldsomme uroligheder. Demontrationer og kampe mellem demonstranter har kostet både døde og mange sårede. I november var det så slemt, at det danske udenrigsministerium frarådede al unødvendig rejse til landet. Arkivfoto: DANIEL JAMES - LOS TIEMPOS BOLIVA/Ritzau Scanpix
Annonce

Hør Signe Høi Rasmussen fortælle:

Også for 15 år siden var Signe og Mads Høi Rasmussen i Bolivia, hvor de tog del i et ulandsprojekt i det sydamerikanske land. Her ses en lokal guide, der hjælp parret fra Fyn med ud i fjerne egne af Bolivia. Det var allerede dengang under deres første ophold i Bolivia, at ideen og ambitionen om den forestående tur blev skabt. Foto: Privat
Signe Høi Rasmussen er læge, Mads Høi Rasmussen ingeniør. Begge har taget ulønnet orlov fra deres job på OUH og Teknisk Fakultet på SDU for at sikre større opmærksomhed og bedre behandling til ofrene for den farlige sygdom Chagas Sygdom. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce