Annonce
Odense

Rejsegilde: Kollegium med fitnesscenter og fredagsbar

PFA Kollegiet er placeret mellem skov, vand og by - få hundrede meter oppe til højre på billedet fører Byens Bro ind til byen. Foto: Casa A/S
Tirsdag var der rejsegilde for PFA Kollegiet på Toldbodgade. Lige efter nytår kan 298 studerende se frem til at flytte ind i et nyt byggeri, der ud over lejligheder tæller fællesfaciliteter som studiestuer, fitnesscenter og fredagsbar.

Flere studerende har været forbi for at spørge projektleder Rolf Hessellund fra ejendomsselskabet Casa, hvor de kan blive skrevet op til en af de 298 nye studielejligheder, der er vokset frem på Toldbodgade på arealet kendt som Stark-grunden. Her opfører PFA et nyt kollegie, der vil stå klar til at modtage sine kommende beboere først i 2020.

- Især studerende fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole inde på nabogrunden er ofte forbi, fordi nogle af dem har brugt det her byggeri som en del af deres projektopgave. Og da det jo er nogle af vores kommende kolleger, vil vi gerne bruge tid på at hjælpe, siger Rolf Hessellund.

Tirsdag var nogle af gangene i det nye kollegium imidlertid fyldt op med en anden slags nysgerrige øjne. Det var blandt andet ejerne og borgmesteren, der kiggede ind til håndværkerne for at fejre det fremskredne arbejde med et rejsegilde og for - ligesom de studerende - at se, hvordan nogle af byens unge inden længe kan komme til at bo.

Annonce

Især studerende fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole inde på nabogrunden er ofte forbi, fordi nogle af dem har brugt det her byggeri som en del af deres projektopgave. Og da det jo er nogle af vores kommende kolleger, vil vi gerne bruge tid på at hjælpe.

Rolf Hessellund, projektleder fra Casa

Fitnesscenter og fredagsbar

De nye værelser er inklusiv bad på 14 kvadratmeter, og de fordeler sig på gange med op mod 12 værelser på hver.

Beboerne i stueetagen får egen terrasse, mens der oven på er fællesterrasser.

Alle kan booke sig ind på en af de otte studiestuer til gruppearbejde efter samme princip, som når man booker tid i en vaskekælder.

- Herinde ved siden af kommer en fredagsbar, og nederst i den bygning overfor kommer der et fitnesscenter. Begge dele opføres ud fra en tanke om, at der skal være let adgang til bekvemmeligheder for de kommende beboere, sagde Rolf Hessellund.

Fra hånd til ånd

Opførelsen af det lyse murstensbyggeri er seneste skud på Odense Kommunes ambitioner om at lade tidligere bynært erhvervsjord genopstå som unge studiemiljøer - tæt placeret på både by, vand og skov, som borgmester Peter Rahbæk Juel (S) forklarede:

- Udviklingen her går fra hånd til ånd, men det er vel naturligt, sagde han og filosoferede over, om byggeriets ottetals-facon reelt ikke skulle have været et 12-tal, når det kom til udførelse.

- Lægger man omvendt ottetallet ned, bliver det som bekendt til et uendelighedstegn, og det er nok derfor, bygningen har fået formen. For os, der har haft fornøjelsen af at bo på kollegium, ved, at man får uendeligt mange gode minder sådan et sted, sagde han.

PFA Kollegiet

PFA Kollegiet på den gamle Stark-grund på Toldbodgade er det af PFA's fire kollegier rundt om i landet, der er længst færdig.

Kollegiet ventes klar til indflytning først i 2020.

Der bliver 300 lejligheder i kollegiet på Toldbodgade.

Odense har i forvejen 42 andelskollegier og 20-25 private kollegier samt 745 studielejligheder fordelt på 33 boligforeninger. Det giver cirka 5.200 studielejligheder.

Der er 45.000 studerende i Odense.

Kilde: Odense Kommune m.fl.

Gamle dyder træder frem

PFA Kollegiet er pensionsselskabets gave til Odense i anledning af, at selskabet fylder 100 år i 2017. Tre andre danske byer her takket ja til en lignende mulighed, men Odenses udgave vil være den første, der står klar.

Ejendomsdirektør i PFA, Michael Bruhn, betonede, at det især skyldes, at samarbejde om grunden med Odense Kommune var gået så glat. Han var tilfreds med at se byggeriet, som i modsætning til firmaets aalborgensiske pendant er spritnyt. I Aalborg bygges et eksisterende kontorhus om til kollegium.

- Når man bygger nyt, bliver det rigtigt fra starten, og det gør det her i Odense. Det har nemlig været vores ønske at bygge et kollegium, der er moderne i udtrykket, men som bygger på gamle dyder, så det sociale liv mellem de studerende bliver sikret, og hvor fælleskøkken og fællesskab danner rammen om studielivet, sagde Michael Bruhn, der efterhånden kender byen godt, fordi han også i Gartnerbyen er involveret i opførelsen af to byggerier, og fordi endnu et er på vej.

Vil man skrive nogen op til PFA Kollegiet i Odense, skal man være kunde i pensionsselskabet, og så kan man gøre det på hjemmesiden www.mitpfa.dk. Den månedlige husleje læner sig op ad andre andelskollegier i byen og vil ligge på 3.500-3.800 kroner.

Kollegiet ligger på den tidligere Stark-grund. Gangene hænger sammen, så man kan komme tørskoet fra en lejlighed til en anden. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce