Annonce
Kultur

Rejsebog: Evigt ejes kun det tabte

En bog om forladte steder på Fyn, et det interessant? Ja, er det korte svar. Især når projektet - som her - tager form i kraft af en billedkunstner og en forfatter, der sætter sig i bilen med en historiker ved rattet.

"Den Fynske Kulturarvsekspedition" tager os med på besøg på 30 fynske steder, der er forladt af deres oprindelige funktion. På tre steder i hver af de 10 kommuner indfanger billedkunstneren Ole Lejbach og forfatteren Jens Blendstrup fortidens tilstedeværelse, hvad enten stederne er forfaldne, næsten borte eller har fået nye funktioner. Fortiden får nyt liv i form af tegninger og fiktive fortællinger.

De to kunstnere skriver om de gamle og støvede (i ordets helt bogstavelige betydning) steder med en varm og kærlig ironi. Den gode fortælling om fordums storhed og fald tilsat konkrete oplysninger. Lige ned i mange læseres fascination af historien. Det er ligesom med slægtshistorie: Vi er dybt fascinerede af, hvor galt det egentlig kan gå. Hvor kort der er fra storhed til (for)fald. Steder og skæbner væves sammen til en smuk og veltilrettelagt bog, der vil pryde ethvert sofabord. Ikke bare på Fyn, men overalt hvor der er læsere, som fascineres af mødet med historien i en form, hvor vi rent faktisk kan se og fornemme, hvad der foregik. Og møde de personer, der formede stederne til det, vi ser i dag.

Den type af fortællinger fascinerer, uanset om det er forladte militæranlæg i Berlin, nedlagte bilfabrikker i Detroit eller en halvfærdig rumfærge i Kasakhstan fra Sovjettiden. Det fysiske forfald får fantasien på gled, og vi digter videre, ud fra det vi ser. På samme måde som Lejbach og Blendstrup gør det.

Annonce

Spøgelsesagtig

Teksten kan indimellem godt virke indforstået og næsten spøgelsesagtig. Så er det godt, at læseren hjælpes på vej tilbage til realiteterne gennem Ann Ammons præcise beskrivelser af fakta.

"Den Fynske Kulturarvsekspedition" er, som titlen siger, en rejse på Fyn, Tåsinge, Ærø og Langeland. Der er masser af stof til en af sommerens cykelture ud i landskabet - eller hvis bogen bliver for tung at have med, så en biltur med en oplæser på bagsædet. Det kan kun blive en go' dag.

En gammel talemåde ligger ligefor at benytte: "Evigt ejes kun det tabte", skrev Henrik Ibsen i skuespillet "Brand" fra 1866:

"Sjæl vær trofast til det sidste/ Sejrens sejr er alt at miste/ Tabets alt din vinding skabte;/ - Evigt ejes kun det tabte"

"Den Fynske Kulturarvsekspedition" sikrer, at alt det tabte lever videre i vores hjerter, godt hjulpet på vej af Lejbach, Blendstrup og Ammon. Det hele er arrangeret af Kulturarv Fyn med støtte fra Albani Fonden, og bogen suppleres med både udstillinger og en tur rundt på Fyn, hvor der læses op og fortælles om møderne med den fynske historie. Følg selv med på Facebook, Kulturarv Fyn eller www.modstroem.dk

Rejsebog: Lejbach & Blendstrup: "Den Fynske Kulturarvsekspedition"

300 sider, Kulturarv Fyn

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce