Annonce
Udland

Regnskov i Amazonas ryddes med højeste fart i 11 år

Bruno Kelly/Reuters
Der er det seneste år ryddet 30 procent mere af Amazonas end året før. Greenpeace kalder tallene alarmerende.

Skovrydningen i verdens største tropisk regnskov, Amazonas i Brasilien, er blevet øget med 30 procent det seneste år. Næsten 10.000 kvadratkilometer skov er blevet ryddet fra august sidste år til juli i år.

Det oplyser miljøorganisationen Greenpeace i en pressemeddelelse på baggrund af satellitovervågning fra den brasilianske rumforskningsorganisation Inpe.

Afskovningen er på det højeste niveau siden 2008, og det forarger Christiane Mazzetti. Hun er kampagnemedarbejder for Amazonas hos Greenpeace og bebrejder særligt Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, for udviklingen.

- Vi høster, hvad regeringen har sået siden præsidentkampagnen.

- Præsident Bolsonaros antimiljø-dagsorden har skrottet Brasiliens evne til at bekæmpe skovrydning, favoriserer dem, der udøver miljøforbrydelser og opfordrer til vold mod indfødte, som bor i skovene, siger hun i pressemeddelelsen.

Bolsonaro tiltrådte som præsident i det sydamerikanske land 1. januar 2019.

Han lovede under valgkampen sidste år, at han ville opprioritere landbrug i området for at udvikle regionen økonomisk. Det sker dog på bekostning af miljøbeskyttelsen.

Tropiske skove som den i Amazonas er hjem for mange plante- og dyrearter, der ikke findes andre steder i verden. Eksempelvis blev der i august i år opdaget en sjælden silkeabe-art i Amazonas.

Aben er usædvanlig med sin hvide hale og hænder. Normalt har silkeaber en sort hale. Foruden dyr og planter bor også oprindelige folk i regnskoven.

Regnskoven er blevet omtalt som "verdens lunger", da den producerer store mængder ilt og optager CO2. Derfor er der ifølge Greenpeace behov for, at der gribes ind med det samme, så udviklingen kan blive vendt.

Den brasilianske regering har set tallene for skovåret 2019, der blev fremlagt mandag. Den indrømmer, at der skal gøres noget for at dæmme op for den massive skovrydning.

Miljøminister Ricardo Salles har indkaldt guvernørerne i de berørte stater onsdag til en snak om, hvordan afskovningen bedst bekæmpes.

/ritzau/

Annonce
Ueslei Marcelino/Reuters
Bruno Kelly/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce