Annonce
Erhverv

Efter voldsom nedtur: Tidligere Lindø-ansatte på vej op igen

En af verdens mest respekterede forsvarsorganisationer, den britiske flåde, har valgt et dansk design som det bedste til en serie på otte fregatter. Dermed bliver frigatterne af samme type som danske "Peter Willemoes", der her sejler ind i Odense Kanal. Kontrakten kan skabe kraftig travlhed i Odense Maritime Technology, som står bag designetFregatten. Arkivfoto: Michael Bager
Efter en voldsom nedtur er ingeniørvirksomheden Odense Maritime Technology langsomt på vej op igen. Ordrer til forsvar er ved at opveje den kraftige nedgang hos de private kunder.
Annonce

Odense: Det gik hårdt for sig, da nedgangen i den globale skibsindustri ramte Odense Havn, hvor Odense Maritime Technology har hjemme.

Efter at have kæmpet i en periode skar firmaet voldsomt ned i december 2017 og fyrede så mange, at medarbejdertallet røg ned under 50 efter tidligere at have været et godt stykke over 100.

I virksomheden arbejder ingeniører og teknikere - mange tidligere ansatte på Lindøværftet - med at designe skibe og rådgive blandt andet værfter, rederier og nationale forsvar i maritime spørgsmål.

I de næsten to år, der er gået siden den store nedskæring, har virksomheden satset kraftigt på at få ordrer fra især forsvaret i forskellige lande. Den nye strategi har været så vellykket, at der nu er behov for flere medarbejdere.

- Vi har fået så mange ordrer, at vi nu skal ud at ansætte flere. Jeg håber, at det kan passe med, at nogle af de tidligere ansatte vender tilbage, siger administrerende direktør Kåre Groes Christiansen, der også er største aktionær i virksomheden sammen med sin familie.

Direktøren vil ikke fortælle, hvor mange personer, han vil ansætte. Han kan heller ikke oplyse, hvilke ordrer der har givet travlhed.

I september skrev Fyens Stiftstidende, at den britiske flåde har valgt virksomhedens forslag til en ny serie på otte fregatter af samme design som de tre danske af "Iver Huitfeldt"-typen, der alle blev bygget og udviklet på Lindøværftet.

En sådan ordre kan have meget store perspektiver for virksomheden, men der er nogle formelle skridt endnu, før aftalen er endelig, og Kåre Groes oplyser, at han ikke må udtale sig om den.

Odense Maritime Technology har netop offentliggjort sit regnskab for det regnskabsår, der sluttede 30. juni 2019. Tallene viser tydeligt en fortsat tilbagegang - for eksempel er det gennemsnitlige antal fuldtidsansatte faldet fra 73 til 48. Men ifølge direktøren giver tallene ikke det rette indtryk.

- Det ser ud som om, at 2018/19 også har været meget dårligt, men i realiteten har der slet ikke været nogen nedskæringer i det regnskabsår. Siden fyringerne i december 2017 har vi ikke skåret ned - den fulde effekt af fyringsrunden viser sig blot først i 2018/19 på grund af opsigelsesvarsler og gennemsnitstal, siger Kåre Groes Christensen.

- Faktisk er den seneste lange periode gået udmærket. Vi har haft positive tal på bundlinjen i de seneste 10 måneder og regner med at fortsætte sådan, siger han.

Han har drejet virksomheden på flere områder: For det første er der investeret rigtig mange penge i at kunne afgive bud på ordrer til forskellige forsvar. Her er tale om lange processer, som er dyre at være med i. For det andet har firmaet skærpet profilen, når det gælder ordrer til den kommercielle søfart. Man vil stadig gerne være med men er blevet meget mere kræsne, så man kun tager imod ordrer med god indtjening.

- Den drejning er lykkedes, og vi er nu på vej frem igen, siger direktøren.

Odense Maritime Technology

 • Hjemsted: Odense C
 • CVR-nummer: 33074964
 • Direktion: Kåre Groes Christiansen
 • Bestyrelse: Jens Maaløe, Nis Christian Wang, Tom Sten Behrens-Sørensen, Poul Præstegaard Skadhede, Kåre Groes Christiansen ogThomas Knudsen
 • Ejere: Kåre Groes Christiansen og familie (28 pct.), Poul Præstegaard Skadhede (25 pct.) Thomas Arne Fischer (14 pct.), Clavis, Hong Kong (10-15 pct) samt fem tidligere og nuværende medarbejdere (20-25 pct).
 • Regnskabstal for 2018/19 (Tal for 2017/18 i parentes):
 • Brutto-fortjeneste/-tab: 39,4 millioner kr. (13,2 millioner kr.)
 • Resultat før skat: -5,4 millioner kr. (-49,2 millioner kr.)
 • Resultat efter skat: -4,3 millioner kr. (-39,0 millioner kr.)
 • Egenkapital: 1,5 millioner kr. (5,8 millioner kr.)
 • Antal ansatte: 48 (73)
 • Klik her for at se regnskabet.
En af verdens mest respekterede forsvarsorganisationer, den britiske flåde, har valgt et dansk design som det bedste til en serie på otte fregatter. Dermed bliver frigatterne af samme type som danske "Peter Willemoes", der her ligger i Odense Havn. Kontrakten kan skabe kraftig travlhed i Odense Maritime Technology, som står bag designetFregatten. Arkivfoto: Michael Bager
De nye engelske frigatter kommer til at minde om danske "Peter Willemoes," der her ligger i Odense Havn - men bevæbningen bliver mere skrabet. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce