Annonce
Assens

Regnormen er med til at opretholde lokalsamfundet: - Man skal kunne leve et helt børneliv lokalt

Børnene er ude så meget som muligt i Naturbørnehaven Regnormen i Jordløse. Foto: Rasmus Vestergaard
Naturbørnehaven Regnormen i Jordløse er i fare for at lukke, hvis ikke antallet af børn stiger fra de nuværende otte til 12 inden 1. maj. Børnehaven, der sætter udeliv øverst på dagsordenen, er ifølge børnehavens leder en vigtig del af lokalsamfundet i en by som Jordløse, for det skal være muligt at leve et helt børneliv lokalt.
Annonce

Jordløse: Det er på med flyverdragten, hue og handsker for børnene i børnehaven Regnormen i Jordløse for tiden. Det at være ude i den friske luft fylder nemlig meget i hverdagen for de otte børn, der pt. går i børnehaven.

- Vi har rå natur i baghaven, og den bruger vi så meget som muligt, fortæller børnehavens leder, Linnea Christina Nygård.

- Jeg går meget op i at sige, at vi er en friluftsbørnehave, for vi er ude hele dagen, når vejret tillader det. Ja, selv i øsende regnvejr forleden var tre af drengene ikke til at drive inden for.

Når vejret er til det, bliver der lavet mad over bål, mens også flere indendørs aktiviteter tages med ud.

- Vi tegner tit udenfor, men puslespil og dukker har ikke godt af at komme ud, fortæller Linnea Christina Nygård.

- Om sommeren kan vi være ude hele dagen, men det er klart, at hvis nogle af børnene har lyst til at komme ind, så kan de godt få lov til det. Men ofte når vi er inde, står de nærmest og hopper for at komme ud igen, siger hun.

- Hvis børnene var tvunget til at gå i vuggestue og børnehave i eksempelvis Haarby, så ville det være svært at få dem tilbage til Jordløse, når de skal begynde i skole.

Linnea Christina Nygård, leder af Regnormen

Annonce

Børnene har indflydelse

Linnea Christina Nygård fortæller, at pædagogerne selvfølgelig sætter rammer, men at børnene har ret meget indflydelse på dagligdagen indenfor de rammer.

- Vi har for eksempel ikke noget årshjul med planlagte programmer og emneuger. Men det betyder ikke, at vi slet ikke har emneuger.

- De udspringer bare af børnenes interesser lige nu og her. De synes for eksempel, at det var helt vildt spændende at kigge i mikroskoper, og så lavede vi en hel emneuge om det, siger hun.

I Regnormen er pædagogerne meget opmærksomme på ikke at hive børnene ud af deres leg, da det ifølge Linnea Christina Nygård er i den autonome leg, at børnene bliver modstandsdygtige overfor stress. Det er her, at de bliver styrket og finder sig selv.

- Det er vi enormt bevidste om. Der var eksempelvis en dag, hvor jeg lavede bål i trillebøren og kørte den hen til der, hvor de legede i stedet for at få dem over til bålpladsen. Så kunne de fortsætte deres leg, mens jeg serverede grød over bålet, fortæller hun.

Der er heller ingen faste pauser i børnehaven, fordi pædagogerne ikke vil bryde børnenes leg med ting, som de voksne har planlagt.

Annonce

Vigtig for lokalsamfundet

Naturbørnehaven Regnormen åbnede i 2013, efter en periode hvor der ikke havde været en børnehave i byen. Tanken var, at man skal kunne leve et helt børneliv lokalt, og da friskolen allerede var i byen, var det kun naturligt med en børnehave.

- Hvis børnene var tvunget til at gå i vuggestue og børnehave i eksempelvis Haarby, så ville det være svært at få dem tilbage til Jordløse, når de skal begynde i skole. Så børnehaven blev ligesom oprettet som en fødekilde til friskolen, fortæller Linnea Christina Nygård.

Hun tror på, at børnehaven er en vigtig del af lokalsamfundet, fordi den er med til, at Jordløse har det hele. Den er med til at opretholde lokalsamfundet.

- Den gør, at vi er et helt samfund, hvor man kan være hele sit børneliv, og det skaber lokalt nærvær, at man kan det. Man bliver mere synlige for hinanden.

- Og vi er jo også i folks bevidsthed. Vi var med i revyen, og vi har for eksempel en aftale med en forælder om, at vi må komme forbi og besøge deres høns og kaniner. Og det er også lokale, der fylder vores brændeskur op, siger hun.

Siden det blev varslet, at børnehaven må lukke, hvis ikke den når op på 12 børn inden 1. maj 2020, er det nærmest strømmet ind med tilmeldinger.

- Vi har fået en tilmelding til 1. marts, og så starter der også to i efteråret 2020. Faktisk er der nogle, der har skrevet deres børn op til start i 2022. Der blev født ni børn i byen i 2018, og selvom vi ikke med sikkerhed kan sige, at de alle starter her, så er det jo godt for fremtiden, siger Linnea Christina Nygård.

Linnea Christina Nygård, børnehavens leder, mener, at børnehaven er med til at opretholde lokalsamfundet. Foto: Rasmus Vestergaard
Børnene er ude så meget som muligt i Naturbørnehaven Regnormen i Jordløse. Foto: Rasmus Vestergaard
Naturbørnehaven Regnormen i Jordløse er lukningstruet. De skal have fire ekstra børn inden 1. maj 2020. Foto: Rasmus Vestergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce