Annonce
Sydfyn

Regionsrådspolitiker: Trafikselskabers bøde på 10 millioner er kun en begyndelse

Karsten Fogde, regionsrådspolitiker for SF, Region Syddanmark
Karsten Fogde (SF), politiker i Region Syddanmark, har været involveret i sagen om trafikselskabernes brud på udbudsreglerne. Han er rystet over sagen og fortæller, at bøden på 10 millioner kommer til at overstige et beløb på mindst 100 millioner kroner, når flere vognmænd begynder at kræve erstatninger Sydbus, Midtbus og Fynbus. Og det er skattekronerne, det går ud over.
Annonce

Karsten Fogde, regionsrådsmedlem af Region Syddanmark for SF, det er kommuner og regioner, der ejer de tre trafikselskaber, som nu har fået en samlet bøde på 10 millioner. Kommer skatteborgerne til at hænge på regningen?

- I første omgang er det trafikselskaberne selv, der hænger på regningen. I og med, at de er selvstændige, kommunale driftsselskaber, så har de egen økonomi. Men der er nok en grænse for, hvor mange penge de har til dens slags øvelser. Dertil lægger, at der er nogle betragtelige advokatomkostninger, som vi ikke kender beløbet af, så ligger beløbet langt ud over de 10 millioner.


Hvis samtlige vognmænd, der er ramt af det her, rejser et lignende erstatningskrav, så runder vi et erstatningsbeløb, der langt overstiger 100 millioner kroner.

Karsten Fogde, regionsrådsmedlem, Region Syddanmark


- Men vi står over for noget, der er meget værre - nemlig, at der nu er adgang til erstatningskrav. De første, jeg har set, er fra kendelsen i maj, og der har vognmanden indgivet erstatningskrav på 1,7 millioner kroner. Hvis samtlige vognmænd, der er ramt af det her, rejser et lignende erstatningskrav, så runder vi et erstatningsbeløb, der langt overstiger 100 millioner kroner. Så bøden på ti millioner kroner, som i sig selv er mange penge, er altså kun en begyndelse på en bølge, som vi risikerer, at de kommunale trafikselskaber skal udrede for en komplet uduelig adfærd.

Hvad siger du til det som regionsrådsmedlem?

- Det er fuldstændigt uacceptabelt. Jeg er både rystet som politiker og borger. Regionen betaler 270 millioner om året på at få den siddende trafikbefordring til at fungere og har uddelegeret det til trafikselskaberne. Og så regner vi selvfølgelig med, at de får det til at køre sundt og fornuftigt. Det viser sig, at det er ikke tilfældet.

Ud over, at det er ulovligt, det trafikselskaberne har gjort, så går det vel også ud over små vognmænd?

- Det har kostet dyrt for de små vognmænd, og de har lidt massive tab. Det er også det, som konkurrencestyrelsen anerkender i sagen. I den sidste kendelse ligger der en direkte opfordring til, at en Ærø vognmand skal opgøre sit krav. Der er endda sat med tidsfrist på, så det tyder på, at man vil hjælpe ham med at inddrive de penge.

- Det her skriger til himlen, men det, der virkelig bekymrer mig, er, at vi skal bruge skattekroner til at kompensere for det, som jeg kalder for dårligt håndværk og uduelig forvaltning af aftaler og offentlige midler.

Hvordan mener du, Sydbus har ageret i denne sag, hvor de har hældt vognmænd ned ad brættet?

- Ud af den kommunikation, som jeg har haft indblik i, har man slet ikke ønsket reelt at forhandle med de små vognmand, og dermed har man tvunget dem til at gå til konkurrencestyrelsen. Jeg er sikker på, at man kunne have løst sagen mindeligt til alles tilfredshed. Nu har man med sin rethaveriske adfærd påtvunget sig selv de her erstatningskrav, som må komme i slipvinden.

Vil trafikselskaberne have råd til at betale de her 100 millioner kroner?

- Jeg kan ikke se, hvor de vil kunne få de her penge fra. Der er jo ikke andre end kommuner og regioner til at betale. Det her er et scenarie, der i værste fald vil kunne erklære dem konkurs. De har jo ikke lige 140 millioner på lommen. Så det bliver endnu engang at gå til skatteborgernes lommer via kommuner og regioner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Odense

Over 30 forslag: Kendt kok, børneven og hyperaktiv tusindkunstner er blandt forslagene til Årets Fynbo 2020

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce