Annonce
Erhverv

Stop for nye møbler hos Region Syddanmark: Værsgo at sætte dig i en brugt stol

Genbrug frem for nyt - sådan lyder indkøbspolitikken for kontormøbler nu i Region Syddanmarks regionshus i Vejle. Med tid håber regionen at brede politikken ud til også at gælde på sygehusene. Arkivfoto: Igor Terekhov/Colourbox.
Region Syddanmark vil være mere bæredygtig og vil fremover, som den første offentlige arbejdsplads i Danmark, erstatte slidte kontormøbler med brugte.

Artiklen indeholder klip fra TV 2 Fyn:

Syddanmark: Når kontorstolen er siddet flad, eller hæve-sænke-bordet ikke længere kan hæves eller sænkes, bliver der fremover ikke længere købt en ny stol eller et nyt bord. Den besked har de 700 medarbejdere i Region Syddanmarks regionshus i Vejle fået.

Sidste år vedtog regionen en ny indkøbspolitik, som skal støtte en grøn omstilling, og ændringen i møbelindkøbene er en direkte følge af den ny politik.

Annonce

- 75-85 procent af regionens klimabelastning stammer fra indkøb af produkter, og derfor er grønne indkøb helt afgørende, hvis vi skal lykkes med at mindske vores klimaaftryk, siger Annette Bjørn, som er indkøbschef i Region Syddanmark.

- Langt størstedelen af miljøbelastningen fra kontormøbler knytter sig til produktionen af møblerne. Ved at købe brugte møbler kan de ressourcer, som møblerne er lavet af – for eksempel træ, metal, plast og tekstiler – holdes i kredsløb i længere tid, og dermed sikrer vi, at ressourcerne kan blive brugt længst muligt, siger hun.

Indkøb for 10 milliarder om året

  • I august 2020 vedtog et enigt regionsråd en ny indkøbspolitik for Region Syddanmark. Den skal understøtte FN's verdensmål, og regionen vil aktivt bruge sin store købekraft til at sætte skub i en bæredygtig omstilling - blandt andet ved at stille klima- og miljøkrav til de produkter, som regionen køber.
  • Det sker fx ved at undersøge, om sygehusene kan købe flere lokalt producerede og sæsonbestemte fødevarer, og ved at give patienter mulighed for at vælge klimavenlig mad.
  • Region Syddanmark køber årligt varer og tjenesteydelser til en værdi af 10 milliarder kroner. Det omfatter også medicin og udgifter til byggeri og anlæg. Indkøb af kontor- og mødemøbler til alle regionens adresser koster i cirkatal årligt 16 millioner kroner.

Regionen bruger i gennemsnit årligt cirka en million kroner på at købe nye kontor- og mødemøbler til regionshuset - det svarer til cirka 100 skriveborde og 270 stole - men frem til juni næste år har regionen en samarbejdsaftale med møbelleverandøren Holmris B8, som prioriterer, at regionen skal genbruge sine egne møbler først. Kan det ikke lade sig gøre, skal der købes brugte møbler - og først når det heller ikke er muligt, kan der købes nye møbler.

- Vi skal til enhver tid overveje om, det giver mening at købe nyt. Derfor laver vi nu for første gang et samarbejde med en leverandør, som sikrer, at brugte møbler får nyt liv hos os, siger direktør for Region Syddanmark, Jane Kraglund.

Vi skal til enhver tid overveje om, det giver mening at købe nyt.

Jane Kraglund, regionsdirektør

Ingen spareøvelse

Selvom bæredygtighed har været på dagsordenen i en del år, er Region Syddanmark den første offentlige arbejdsplads i Danmark, der vælger brugt inventar før nyt. Men genbrugstanken - også når det gælder møbler, som regionen ikke selv kan bruge - vil brede sig, mener Steffen Max Høgh, bæredygtighedschef i Holmris B8:

- Eventuelle overskydende møbler fra regionen vil gå til donation fremfor at blive smidt ud. Det er banebrydende og afgjort noget, vi kommer til at se mere til i nær fremtid, siger han.

Region Syddanmark håber, at genbrugsordningen kan gøres permanent og udbredes til også at gælde kontormøbler på sygehusene i regionen.

Pilotprojektet i Vejle skal ikke ses som en spareøvelse, understreger indkøbschef i Region Syddanmark, Annette Bjørn:

- Vi gør ikke det her for at spare penge - vi gør det for at forlænge møblernes levetid og øge bevidstheden, også hos os selv, om, at ting kan holde noget længere.

TV 2 Fyn har lavet et indslag om sagen. Se det her:

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Klagestorm fra naboer til boligbyggeri: - Rystelser har fået vores huse til at slå revner

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tanja er træt af trafikkaos på motorvejen: Holder dagligt i kø for at komme hjem

Middelfart For abonnenter

Ulovligt salg af jetbrændstof til krigen i Syrien: Nu begynder retssagen mod Middelfart-virksomhed og topdirektør

Kerteminde

Tissende strandgæster ødelagde Karstens udsigt fra terrassen: - Folk pisser alle mulige steder dernede

Odense For abonnenter

Mette glæder sig til snart at kunne parkere foran sit hus: Flere områder med beboerlicens på vej

Assens

Viet i frokostpausen - og nu også i kirken: Andreas overraskede Kathrine til 'prinsessebryllup'

Nyborg For abonnenter

Havde købt kolonihave og underskrevet lejekontrakt: Et krav spolerer Ib og Goongs drøm om at bo i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Debat: PFAS-forurening - Nu må Forsvaret få fingeren ud

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Erhverv

Lige nu: Mange COOP-butikker er nede: - Jeg må stå og afvise folk i døren

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Erhverv

AV Center Odense efter millionaftale: Vi skal have flere medarbejdere

Annonce