Annonce
Danmark

Regioner og læger er klar til at fortsætte videokonsultationer efter coronakrisen

Danske Regioner og PLO regner med at fortsætte med videokonsultationer efter coronakrisen. Videokonsultationerne blev indført for at mindske risikoen for coronasmitte. Arkivfoto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Det skal stadig være muligt at klare besøget hos din praktiserende læge over video, når coronaepidemien er ovre, mener Danske Regioner. Lægernes interesseorganisation er også åben for at fortsætte videokonsultationerne, mens fremtrædende læge advarer mod, at brugen af video kan have alvorlige konsekvenser for patienterne.

Lægebesøg: Siden coronakrisen ramte Danmark har en række besøg hos de praktiserende læger været erstattet af møder over video. Sådan vil det sandsynligvis også være i fremtiden. Danske Regioner ser ingen grund til at afskaffe muligheden for at blive tjekket af lægen over video og håber derfor, at videokonsultationerne fortsætter efter coronakrisen.

- Videokonsultationer bør spille en større rolle. Det bør det også efter coronakrisen, siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

Også hos de praktiserende lægers organisation, PLO, mener man, at konsultationerne over video vil fortsætte, når coronakrisen er ovre.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at det bliver afskaffet, siger næstformand Mireille Lacroix.

De praktiserende læger begyndte i marts at tage videokonsultationer i brug for at undgå spredning af coronavirus. I den forgangne uge er der fra mandag til fredag foretaget 10.466 videokonsultationer hos lægerne gennem appen "Min læge", viser tal fra PLO.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, mener ligesom lægerne, at det skal undersøges nøjes, hvornår videokonsultationerne giver mening. Men man kan sagtens bruge videokonsultationer, før der er forskning, mener hun. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Nemt i travl hverdag

Selvom PLO er positivt stemt over for at lade videomøderne fortsætte i et vist omfang, når coronaepidemien er ovre, understreger Mireille Lacroix, at det nøje skal undersøges, i hvilke tilfælde videokonsultationer giver mening.

Det samme mener Stephanie Lose, der også peger på, at det i mange tilfælde vil være nødvendigt med en fysisk konsultation.

- Det kan sagtens være, at man har gjort lidt flere ting over video, end man bør gøre i fremtiden, siger Lose og understreger, at man eksempelvis ikke bør bruge video, hvis patienter skal røres eller måles under behandlingen.

Hun peger på flere fordele ved at afløse det fysiske besøg i lægepraksis med videomøder.

- Det er nemmere at få passet ind i en travl hverdag. Nogle arbejder eksempelvis langt væk fra hjemmet og har derfor lang vej til egen læge. Og så kan det være muligheden for at gå på arbejde, og så lige gå ind i et mødelokale og have en videokonsultation med sin læge, når man har fået tid til det, siger hun.

Annonce

Læge advarer

Men ikke alle er lige positive over for videomøderne. Formanden for Dansk selskab for Almen Medicin, Anders Beich, mener, at videokonsultationerne skal neddrosles, så snart det er muligt. Konsekvenserne ved at klare lægebesøget over en video er ikke ordentligt belyst, mener han.

- Lige nu laver vi arbejde, vi ikke kender kvaliteten af. Vi ved ikke, om vi overser alvorlig sygdom eller diagnosticerer forkert, siger han.

Anders Beich, der selv er praktiserende læge i København, mener, at der kan rejses så mange spørgsmål i forbindelse med brugen af videokonsultationerne, at det er "hovedløst" at lade det fortsætte, når det engang ikke længere er nødvendigt for at mindske smitte i coronakrisen. Der må laves forskning, inden man eventuelt genoptager videokonsultationerne i stort omfang og sikre, at brugen af video ikke går ud over patientsikkerheden, mener han.

- Du kan ikke fornemme, hvordan patienten har det. Du bruger alle dine sanser som læge. Det er tusind små signaler, som patienten sender undervejs i konsultationen, og ting du lægger mærke til i det fysiske møde. Videokonsultationen lægger op til fokuseret samtale på ét fokuseret problem. Det bliver vanskeligere at opdage ting, der dukker op, fordi du ikke har mennesket ved siden af, siger han.

Mireille Lacroix, næstformand i PLO og praktiserende læge på Sydfyn, har svært ved at se, at videokonsultationerne ikke skulle fortsætte som et tilbud hos de praktiserende læge efter coronakrisen. Arkivfoto: Andreas Bastiansen
Annonce

Kan have overset sygdomme

Ifølge en knap to uger gammel rapport fra Sundhedsstyrelsen havde coronakrisen medført en halvering i antallet af henvisninger til behandlingsforløb for kræft den seneste måned. Og sundhedsvæsenet udførte 35 procent færre undersøgelser af hjertepatienter, mens 60 procent færre blev henvist til udredning i psykiatrien. Ifølge myndighederne hænger det sammen med, at patienter ikke dukker op hos lægerne. Men Anders Beich mener ikke, at det nødvendigvis er hele forklaringen.

- Vi har antaget, at det har handlet om, at patienter ikke har henvendt sig. Måske har de henvendt sig, og så er det blevet en konkret delmængde af deres problemstilling, der er blevet fokuseret på, og vi så slet ikke har opdaget, at de ser helt anderledes ud eller bevæger sig anderledes, end de plejede. Det er ikke sikkert, man kan registrere det på en skærm.

- En af vores fremmeste opgaver er at finde zebraen i hesteflokken. Og der ved vi ikke, om en videokonsultation er god nok til det, siger han.

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, advarer mod, at man bruger videokonsultationer i for stort omfang, før man har undersøgt eventuelle konsekvenser: Pressefoto.
Annonce

Skal gøres klogt

Stephanie Lose afviser, at videokonsultation kan være en del af forklaringen på de færre henvisninger til eksempelvis kræftbehandlinger på sygehusene.

- Vi ved, der er sket stor nedgang i aktiviteten, og videokonsultation kun har erstattet en brøkdel af det, der blev gjort ved fremmøde, siger regionernes formand.

Mireille Lacroix afviser også sammenhængen mellem de manglende henvisninger og videomøder. Men hun erkender, at læger kan overse alvorlige diagnoser, hvis man overforbruger videokonsultationerne.

- Hvis vi ikke gør det klogt, vil jeg mene, at det kan ske. Vi skal gøre det klogt og ikke bare bruge video til alt og alle, siger Mireille Lacroix.

Annonce

Forhandlinger

Hun mener ikke, at det er nødvendigt med forskning på forhånd, men håber at der kan laves forskning sideløbende med, at video tages i brug. Stephanie Lose er enig.

- Jeg er ikke enig i, at man kun kan lave video, hvis man har stort forskningsevidens bag sig. Både læger og patienter er fornuftige tænktende mennesker, som også i forvejen bruger telefonen til konsultationer. Video skal bruges, når det giver mening, og det mener jeg, både læge og patienter vil finde gode bud på, siger hun.

Det er PLO og Danske Regioner som skal lave en aftale, hvis videokonsultationerne skal fortsætte efter coronakrisen. Brugen af videokonsultation er allerede en del af regionerne og lægernes forhandlinger om en overenskomst for 2021, som forventes afsluttet senest på den anden side af sommerferien.

En række syddanske læger har allerede inden coronaepidemien brugt videokonsultation i en forsøgsordning. Ifølge Mireille Lacroix uden den store succes på grund af tekniske problemer. Men under coronaepidemien har der været stor tilfredshed med videoløsningen hos flere læger, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce