Annonce
Indland

Regioner og læger er enige: Lægerne skal se flere patienter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mandag indledes overenskomstforhandlinger for almen praksis. Danske Regioner og lægerne har fælles vision.

De praktiserende lægers rolle skal udvides i fremtidens sundhedsvæsen, så lægerne skal se flere patienter.

Det er den overordnede vision, som Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kommer med i fællesskab.

Meldingen kommer forud for forhandlingerne om en ny overenskomst for almen praksis. De begynder mandag.

Den fælles vision beskriver, hvordan parterne ser på udviklingen for almen praksis frem mod 2030.

- Vi mener, den praktiserende læge skal have en mere central rolle, hvor almen praksis er ansvarlig for det samlede forløb for patienterne, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

- Lægen er også tovholder i dag, men vi ønsker, at patienterne får langt mere støtte i den tovholderfunktion.

- Det gælder også, når patienterne har brug for at komme på sygehuset. Det er stadig den praktiserende læge, der er tovholder for patienten, siger Stephanie Lose.

Visionen indebærer, at lægerne i fremtiden i højere grad vil bruge ny teknologi. Og de vil mere og mere drive praksis sammen i fælles lægehuse sammenlignet med i dag.

I de fælles lægehuse kan de ansætte sekretærer og sygeplejersker og tilknytte sosu-assistenter, fysioterapeuter, jordemødre og bioanalytikere.

Hvis visionen skal blive til noget, så hviler den på udsigten til flere læger i fremtiden.

Det er vigtigt, at der fremover prioriteres blandt patienterne. Det siger Christian Freitag. Han er formand for PLO.

- Nogle patienter skal have mere af lægens tid end andre, i stedet for at vi tildeler alle den samme bid af kagen, siger han til Jyllands-Posten.

- Patienter med størst behov og de mest komplekse forløb skal vi bruge kræfterne på, mens andre mere selvhjulpne enten i højere grad skal hjælpes af det øvrige personale på klinikken eller langt hen ad vejen klare sig selv ved hjælp med støtte fra apps eller anden form for vejledning, siger han.

/ritzau/

Annonce
Læs pressemeddelelse fra Danske Regioner
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Nyborg

Masser af vand - ingen problemer

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce