x
Annonce
Indland

Regioner mangler enkeltdele for at kunne coronateste flere

Lucas Landau/Reuters
Testkit er ikke stopklodsen i forhold til Covid-19-test. Det er små ting som plasticbakker og pipetter.

Mens der fra fleres steder presses på for at øge testmængden i Danmark, melder regionerne om mangel på udstyr.

Det skriver Berlingske fredag.

Avisen har været i kontakt med flere af regionerne, og for Region Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland gælder det, at de alle mangler nødvendige enkeltdele for at kunne teste flere for Covid-19.

Det handler for eksempel om pipetter og plasticbakker.

- Vi spræller som en fisk i nettet. Nogle varenumre har vi været heldige at få gode leverancer på. Andre har vi været mindre heldige med og har kun fået en brøkdel af det, vi har bestilt, siger Michael Pedersen, formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi og overlæge ved Hvidovre og Amager Hospital, til Berlingske.

Onsdag lød ambitionen fra Sundhedsstyrelsen, at der skal testes 5000 danskere om dagen for coronavirus.

Torsdag gjorde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, det klart i P1 Orientering, at man gerne vil teste endnu flere.

Radioværten fortalte, at Norge gerne vil op på 10.000 om dagen, hvortil Søren Brostrøm svarede:

- Det vil vi også gerne, og det skal vi også. Og vi skal også endnu højere op end det, sagde Brostrøm i P1 Orientering.

Men flere oplyser nu til Berlingske, at Danmark er kommet alt for sent i gang med at indkøbe det nødvendige udstyr.

Ifølge avisen kræver det på Hvidovre og Amager Hospital i alt 15 enkeltdele at gennemføre en test - det er ikke det helt særlige testkit, der er mangelvaren.

Det gælder også hos Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland.

Danske Regioner har ifølge avisen nu nedsat en taskforce, der skal løse problemet.

Men her frygter man, at den internationale efterspørgsel på enkeltdele kan udgøre et problem i forhold til at få indkøbt og fordelt de nødvendige remedier.

I alt 16.197 personer var sent torsdag blevet testet for virusset i Danmark.

Test, hvor svaret endnu ikke er klar, eller testen ikke giver et tydeligt svar, tæller ikke med.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce