Annonce
Indland

Regioner frikender sig selv: DF kræver uvildige undersøgelser, når psykisk syge dræber

I juni 2015 blev en tilfældig kvinde knivdræbt i en baggård i Odense. Drabsmanden var den 48-årige gymnasielærer Peter Naamansen. Drabsmanden var psykotisk, følte sig forfulgt og havde gennem 12 år været i behandling ved psykiatrien i Region Syddanmark. Han var i ambulant behandling og ikke indlagt. Arkivfoto: Kim Rune

Når psykisk syge begår drab, skal forløbene ikke undersøges af regionen selv, men af et uafhængigt tilsyn. Sådan lyder forslaget nu fra Dansk Folkeparti, der vil tage sagen op med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Regionerne skal ikke kunne frikende sig selv, når en psykiatrisk patient begår drab.

Det mener Dansk Folkepartis psykiatriordfører Liselott Blixt, som nu reagerer på Fyens Stiftstidendes og Jydske Vestkystens serie om psykiatriske patienter, der begår drab.

Alene i Region Syddanmark er der siden 2011 begået syv drab af psykisk syge patienter i ambulant behandling. Men ifølge regionens egne analyser af forløbene er der ikke sket overtrædelse af nogle regler i forbindelse med vurderingerne af patienternes behov for behandling.

Hvis det står til Dansk Folkeparti skal de undersøgelser dog ikke laves af regionen selv, men af en uafhængig myndighed, så der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved konklusionerne.

- Vi kunne have nogle uvildige, der undersøger forløbene. Der er nogle gange nogen, der bliver udskrevet for hurtigt, og jeg ved fra mit arbejde, at der er noget medicin, der ikke virker med det samme, siger Liselott Blixt, der nu vil nu tage spørgsmålet om uafhængige undersøgelser af forløbene op med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Det er noget, jeg vil drøfte med sundhedsministeren. Det kan godt være, vi skal have et hold, der går ud og ser på, hvad vi skal gøre. Det er ikke noget, jeg har en løsning på nu og her, men det kunne være tilsynet, der stod for undersøgelserne, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce