Annonce
Fyn

Masser af klager over lægevagten: Politikere kræver ny model for vagtlæger

Region Syddanmarks lægevagt har mødt kritik for dens lange svartider. Nu skal der ske en ændring, mener flere politikere. Arkivfoto: Michael Bager
I løbet af den seneste uge er der dukket flere og flere fynske sager op, som peger i retning af, at svartiderne ved Region Syddanmarks lægevagt til tider er helt hen i vejret.

Syddanmark: Tina Jørgensens allergiramte 11-årige søn, der måtte vente i over en time på lægevagten, er blot det seneste af flere eksempler på borgere, der har ventet for længe på  hjælp fra lægevagten.

Der har sågar været et eksempel på, at en mands tilstand blev så meget forværret, mens han ventede på lægehjælp i timevis, at en ambulance blev den eneste udvej for ham.

Med andre ord ligger lægevagtens svartider ofte langt over de 5 minutter, som er servicemålet.

Annonce

Og det er for dårligt.

Det erkender regionens praksischef, Frank Ingemann Jensen da også. Problemet er bare, at Praktiserende Lægers Organisation Syd (PLO Syd) som har ansvaret for bemandingen, har svært ved at bemande alle vagterne, fortæller han.

 Der bliver meldt om flere timers ventetid på at få lægehjælp i ekstreme tilfælde. Foto: Christian Liliendahl/ Ritzau Scanpix

Men det er bare ikke godt nok.

Det gør flere regionsrådsmedlemmer klart overfor Fyens Stiftstidende.

Problematikken skal nu drøftes politisk i regionen ved førstkommende lejlighed, efter både Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti har bedt om det.

Vil se mod andre regioner

Et af de regionsrådsmedlemmer er Annette Blynel (SF), som pointerer, at lægevagten generelt har stået i et dårligt lys på det seneste.

- Først handlede det om vildt høje honorarer, så fortsatte lægerne med at sløre lydfiler på trods af politisk modstand, og nu viser det sig, at der er lange ventetider til stor gene og utryghed for borgerne i Region Syddanmark, siger hun.


Først handlede det om vildt høje honorarer, så fortsatte lægerne med at sløre lydfiler, på trods af politisk modstand og nu viser det sig, at der er lange ventetider til stor gene og utryghed for borgerne i Region Syddanmark.

Annette Blynel (SF)


Og hun føler ikke, at lægevagten lever op til den aftale, som PLO Syd har lavet med regionen.

- Der er en klar aftale om en maksimal ventetid på op til 5 minutter. OK – der kan selvfølgelig være situationer med alvorlige epidemier eller lignende, som kan give ekstraordinært pres. Men det er jo ikke det, der er tilfældet lige nu.

En løsning kunne dog være at se på, hvordan andre regioner løser lægevagts-opgaven. Anette Blynel (SF) foreslår eksempelvis at kigge mod regions-naboerne i øst.

Det har mindst en gang været nødvendigt at ringe efter en ambulance, da lægevagten ikke kunne hjælpe i flere timer. Arkivfoto: Michael Bager

- Vi skal have en grundig overvejelse om en anden organisering. Måske på samme måde som Region Hovedstaden – og senest også Region Sjælland. Her har man hjemtaget opgaven fra de private læger og organiseret den i offentligt regi. Fra starten var det en meget udskældt ordning - mest fra de praktiserende læger. Men nu er alle vist enige om, at det fungerer perfekt.

Annonce

Helt uacceptabelt

- Det er helt uacceptable ventetider, der er til lægevagten, stemmer Poul-Erik Svendsen (S) i. Han er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

Og selvom det er et helt andet udvalg - nemlig udvalget for Den Nære Sundhed, som står for lægevagten, - så mener Poul-Erik Svendsen (S) at der skal ske ændringer.

- Det er ikke urealistisk, at en løsning kunne være den, som SF foreslår, men i første omgang må vi bede embedsværket om at udarbejde nogle forslag, som vi så kan drøfte politisk, siger han.

PLO Syd, som står for bemandingen af lægevagten, fortæller at det er svært at skaffe læger til at dække alle vagter. Foto: Christian Liliendahl / Ritzau Scanpix

Poul-Erik Svendsen argumenterer for, at man skal at se lægevagten fra et forbrugerperspektiv. Servicen er nødt til at fungere, og hele regionen skal dækkes ordentligt ind, uddyber han.

-Det nytter ikke at der er mangel på bemanding i form af læger. Så må vi se på, hvad vi kan gøre for at dække vagterne ind alligevel, konstaterer han.

Annonce

Et selvmål?

Alle er dog ikke enige i, at lægemanglen er den afgørende årsag til lange telefonkøer.

Mads Borup som er praktiserende læge og vagtlæge i Region Syddanmark, mener omvendt, at landets nyhedsmedier bærer en del af skylden.

- Paradoksalt kan den nylige kritik af visse vagtlægers høje løn betyde, at lægevagtsordningen fremadrettet bliver dyrere, da flere vil blive tilset i konsultationen - og det koster!

Stadig flere patienter henvises til fysisk konsultation, da lægerne er bange for at begå fejl over telefonen, mener Mads Borup. Arkivfoto: Robert Wengler.

- Kritikken af den ellers mangeårige velfungerende lægevagt har gjort, at aflønningssystemet af vagtlægerne er blevet ændret, så det ikke længere betaler sig at klare en rådgivning eller konsultation telefonisk, forklarer han.

Flere og flere patienter bliver altså bedt om at møde fysisk frem ved vagtlægen, og færre vagtlæger sidder derfor ved telefonen.

- Desværre har flere kolleger på det seneste ikke haft lyst til lægevagtsarbejde grundet den massive kritik i medierne. Vi skal passe godt på den normalt velfungerende lægevagt i Region Syddanmark. Ikke al kritik og forandring fører til forbedring, siger lægen.

Lægevagten

Nummeret til lægevagten er 70 11 07 07. Du kan kontakte lægevagten i tidsrummet 16.00-08.00 samt i weekenden og på helligdage.

Du kan ikke møde op hos lægevagten uden at have en aftale i forvejen. Når du ringer, vil det være en læge, du kommer til at tale med.

Ud fra din beskrivelse af sygdommen og symptomerne vil lægen vurdere, om du skal undersøges af lægevagten, vente til din egen læge åbner igen, eller om en telefonkonsultation er nok.

Lægen kan også vurdere, at konsultationen skal foregå hjemme hos dig.

Region Syddanmark har opstillet nogle servicemål for lægevagten. Servicemålene er en rettesnor for, hvor hurtigt du kan forvente at få hjælp fra lægevagten.

Ventetiden i telefonen skal normalvis være under fem minutter.

Afstanden til nærmeste konsultationssted skal være under 30 km. I visse områder og om natten kan afstanden dog være lidt større.

Konsultationen eller sygebesøget skal normalvis ske inden for tre timer efter, du har været i kontakt med lægevagten.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Debat

Dygtige folk prøvede at hjælpe - men det kunne desværre ikke få dem til at ændre mening

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Annonce