Annonce
Fyn

Regionen underkender coronatest fra private firmaer: Virksomheder raser over regionens kolde skulder

Region Syddanmark stoler ikke nok på private leverandører af coronatest. Kun patienter med en negativ test fra offentligt testcenter bliver indlagt på sygehusene. Regionen udmelding gør private leverandører stærkt utilfredse. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)
Lederne i to odenseanske firmaer er stærkt utilfredse med Region Syddanmarks udmelding om, at coronatests foretaget i privat regi er for usikre til at folk adgang til behandling på sygehusene. Ifølge regionen er det mangel på kontrol af virksomhedernes metoder, der har ført til udmeldingen.

Fyn: Hvis du skal indlægges eller have undersøgelser på sygehuset, hvor der er risiko for coronasmitte, skal du kunne fremvise en negativ test.

Men testen skal foretages af det offentlige, og det falder Ulf Bech Christensen for brystet. Han er direktør for virksomheden Pentabase i Odense, der har testet tusindvis af personer siden foråret.

- Jeg er pissesur over, at man ikke anerkender mine ansatte, siger Ulf Bech Christensen.

Annonce

Ifølge Region Syddanmark har man ekskluderet de private virksomheder, fordi der er for stor usikkerhed om deres metoder.

- Men vores tests er mindst lige så sikre - hvis ikke mere, understreger Ulf Bech Christensen.

Ulf Bech Christensen er stifter og direktør i biotekvirksomheden Pentabase, som i månedsvis har testet et meget stort antal personer for coronavirus. Med præcis samme metode som i de offentlige testcentre, Alligevel kan hverken Pentabase eller andre private firmaer får lov at levere test af personer, som skal have en negativ coronatest for at blive indlagt. Ulf Bech Christensen er sur og forarget på sine medarbejderes vegne. Arkivfoto: Christian Nordholt

Pentabase benytter PCR-metoden til at analysere prøver taget ved podning. Det samme gør virksomheden Amplexa Genetics, der også sætter spørgsmålstegn ved regionens udmelding.

- Den test, vi laver, er identisk med den, man bruger i det offentlige, forklarer direktøren for Amplexa Genetics, Helle Hjalgrim.

Skærer alle over en kam

For at være på den sikre side har Region Syddanmark valgt at se ens på alle tests foretaget i privat regi - også selvom metoderne varierer.

- Vi skal være sikre på, at der ikke kommer en person med en falsk negativ coronatest ind på vores sygehuse. Det er os, som står med ansvaret. Så vi vælger at skære alle private leverandører over en kam, lyder det fra koncerndirektør Kurt Espersen.


Vi lægger gerne al vores data frem, og vi så gerne, at det offentlige gjorde det samme og selv viste, hvor godt de gør det.

Ulf Bech Christensen, direktør


- Vi er ikke i stand til at validere prøvesvarene, selv om metoden er den samme som vores. Vi har ikke fuldt indblik i, hvordan prøverne er taget, hvem har taget prøverne, hvordan er prøverne håndteres og så videre. Vi skal være 100 procent sikre på, at tingene er gået rigtigt til. Og det er vi ikke, siger regionens koncerndirektør.

Der er meget pres på de offentlige testcentre, og folk venter i dage på at komme til og siden få svar på prøverne. Så med jeres krav forhindrer I vel borgerne i at få den hurtigst mulige behandling.

- Nej, det gør vi ikke. For de prøver, som det her handler om, er der ingen ventetid på. Dem kan vi køre med det samme, fortæller Kurt Espersen.

Annonce

Læg kortene frem

En stor kilde til Ulf Bech Christensen frustration er, at regionen ikke selv har offentliggjort tal for, hvor usikre dens egne prøver er.

- De (Region Syddanmark, red.) behandler folk som om, man ikke kan begå fejl i det offentlige. Når vi så kan bevise det modsatte, vil man ikke lytte til det.

- Vi lægger gerne al vores data frem, og vi så gerne, at det offentlige gjorde det samme og selv viste, hvor godt de gør det. Og så vil vi gerne have at vide, hvilke punkter, de mener, at vores arbejde ikke er godt nok, siger Ulf Bech Christensen.

Hos Amplexa Genetics er man mest ærgerlig over at blive sat i bås med private, der benytter mere usikre metoder.

- Jeg synes, det er en fejl, at man ikke skelner mellem typerne af test. Jeg kan godt acceptere, at tests af antistoffer og antigener ikke har høj nok kvalitet, men jeg synes ikke, det er i orden, at man skærer alle over en kam.  jeg kan godt forstå, det bliver lettere, men ikke desto mindre er det forkert, forklarer Helle Hjalgrim.

Begge virksomheder har brugt coronatests til at klare sig gennem epidemien økonomisk, og bekymringen er nu, at regionens udmelding tager et vigtigt eksistensgrundlag for virksomhederne.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Fynske dødsfald

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Annonce