Annonce
Odense

Regionen trodser klimamål: Sender 100 tons vasketøj på langfart

Politikere i Region Syddanmark erkender, at den nye vasketøjsordning medfører en større belastning for miljøet, da vasketøjet skal transporteres længere med lastbiler. Dermed går regionen mod dens egen politik om at mindske CO2-aftrykket. Arkivfoto
Regionen sender fra årsskiftet tonsvis af vasketøj fra sygehusene tværs gennem landet for at blive rent. Det er resultatet af et udbud, der sparer regionen 29 millioner årligt. De mange ekstra kilometer er skidt for CO2-regnskabet, og det står i kontrast til regionens grønne ambitioner, erkender politikerne.

Vaskerisag: Fra Kolding til Aalborg - 208 kilometer.

Så lang bliver den længste tur for tonsvis af vasketøj fra de syddanske sygehuse, efter at Region Syddanmark har udliciteret vaskearbejdet til det private firma De Forenede Dampvaskerier. Fra årsskiftet køres vasketøj fra Odense Universitetshospital (OUH) således til Skovlunde ved København, mens Sygehus Lillebælt (Kolding, Vejle og Middelfart) fremover sender vasketøj til Aalborg.

Dermed kommer omkring de 100 tons vasketøj hver uge ud på en meget længere køretur end i dag, hvor linned, patienttøj og kitler vaskes i Vejle, Odense og Svendborg.

Vaskerisagen

Regionsrådet for Region Syddanmark besluttede i november, at al hospitalsvask fremover skal udliciteres til De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service.

Region Syddanmark har beregnet, at man vil spare 29 millioner kroner om året ved at skifte til de to private vaskeriselskaber.

Forenede Dampvaskerier overtager opgaven med at vaske patienttøj fra sygehusene i Kolding, Middelfart, Vejle, Svendborg og Nyborg.

Opgaven er i øjeblikket varetaget af Syddanske Vaskerier, som har afdelinger i Vejle, Odense og Svendborg.

Fra 1. januar 2020 lukker Syddanske Vaskerier, og de 137 ansattes arbejdsplads rykker til enten Aalborg eller Skovlunde på Sjælland.

"Fuldkommen vanvittigt"

SF stemte sammen med Enhedslisten samt Andrea Terp (S) imod udbuddet af vaskeopgaven sidste år. Spørgsmålet om klimabelastning er ikke blevet vægtet i udbuddet. Så sent som i slutningen af februar fortalte regionen i en pressemeddelelse, at den vil "arbejde fokuseret" med blandt andet "meget mindre klimabelastning i vores adfærd".

- Det er hykleri i en grad, så det gør ondt, siger regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF) om udsigten til at sende tonsvis af tøj ud på lange køreture hver dag. På vegne af sit parti har han sendt en række spørgsmål om sagen til regionens administration.

Forventningen er, at udbuddet vil spare regionen 29 millioner kroner årligt. Karsten Fogde erkender, at det tæller på positivsiden.

- Her har man så bare kun valgt at se koldt og kynisk på bundlinjen, siger han og henviser til, at omkring 30 ansatte fra vaskeriet i Vejle nu står over for at tage turen til enten Aalborg eller Skovlunde for at beholde deres job.

Deres situation er ikke afklaret, men de har meldt ud, at de ikke umiddelbart vil bruge fire timer dagligt på transport til en ufaglært løn.

Vibeke Suppli Enrum (EL) mener, at både klimaet og de ansatte taber på udbuddet og påpeger, at regionen burde have gjort mere for at gøre dets eget vaskeri mere konkurrencedygtigt.

Annonce

Budgetforlig

Socialdemokratiets medlem af forretningsudvalget Jørn Lehmann Petersen, der stemte for udbuddet sidste år, beklager sagen. Han håber, at nogle af de 29 millioner, som regionen ser ud til at spare årligt på udbuddet, kan bruges til opkvalificering af de ansatte, der ikke følger med vaskeriet.

Poul-Erik Svendsen (S) bemærker, at bordet fanger ved et budgetforlig.

- Men jeg kan da udmærket se, at der er et dilemma i forhold til miljøbelastningen, siger han og tilføjer, at der på positivsiden bliver frigjort 29 millioner til sundhed.

Dansk Folkeparti bakkede op om udbuddet, men har fået sig en overraskelse, erkender dets leder, Thies Mathiasen. Selvom det muligvis kan lykkes at få flere i job på vaskerier i nærheden, er situationen ikke optimal, mener han.

- Den øgede klimabelastning bekymrer mig da. Det stod ikke klart, at transporten ville blive så stor.

Er det udtryk for, at I ikke igen vil forsøge jer med udbud?

- Det er hvert fald en lære om, at vi nok skal gøre os endnu mere umage og spørge endnu mere ind, så vi undervejs får klarhed over, hvad konsekvenserne af beslutningen bliver.

Annonce

Presset økonomi

Også Det Konservative Folkepartis leder i regionen, Morten Weiss-Pedersen, erkender, at den nye ordning er mere miljøbelastende og går imod regionens egne klimamål.

- Uanset om det belaster klimaet og medarbejdere, kan vi altså ikke i en presset økonomi sige nej til 29 millioner kroner. Det kan du købe mange cancerbehandlinger og mange ekstra busruter på. I den her sag kun du godt sige, at miljø vægtes mindre. Det vil være hykleri at påstå andet, siger Morten Weiss-Pedersen.

Venstres gruppeformand Bo Libergren erkender, at placeringen ikke var, hvad man havde håbet, og at klimabelastningen stiger. Han henviser dog til, at vaskeopgaven for Sygehus Sønderjyllands vedkommende rykker fra Aalborg til Varde og dermed tættere på.

- Men det samlede miljøaftryk er ikke kun transport. Det er jo også udnyttelsen af energi og brugen af kemikalier, så det reelle regnestykke er væsentligt mere kompliceret, siger Bo Libergren og understreger, at der er en god dialog med vaskerimedarbejderne om job i nærheden.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Årets bedste - Odense-restaurant vinder igen: Ingen gør det bedre end Michelle og Jakob

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Kerteminde

Efter 25 år blev Martin fyret på avisen: Nu nyder han solopgangene fra sit nye rullende kontor

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Annonce