Annonce
Erhverv

Regionen holdt nedlæggelse af lægevagten skjult i halvandet år: - Det forarger mig, at kommunen ikke er blevet orienteret

Bente Arnsted, formand for Ældrerådet i Langeland Kommune og medlem af hjertestarterforeningen i Tullebølle, kritiserer Region Syddanmark for at have kendt til den midlertidige nedlukning af vagtlæge-konsultation i Rudkøbing, uden at have informeret kommunen. Foto: Ole Grube
Region Syddanmark vidste, at lægevagten i Rudkøbing - såvel som en række andre steder - var ubemandet i halvandet år, uden at kontakte Langeland Kommune. Det får både formanden for Ældrerådet og borgmesteren op af stolene.

Langeland: Ligesom en række andre fynske og sønderjyske byer har lægevagten i Rudkøbing været lukket i halvandet år. Siden forsommeren 2020 har man i Region Syddanmark vidst, at 12 konsultationssteder tværs gennem regionen har været ude af drift. Men regionen har ikke videreformidlet nedlukningen til de berørte kommuner eller til offentligheden. I mellemtiden har borgere på Langeland, som måtte have døjet med sygdom uden for lægens åbningstid, været nødt til at køre til Svendborg for at få behandling.

Bente Arnsted, formand i Ældrerådet Langeland, kritiserer regionens mangelfulde kommunikation.

- Isoleret set kan der være et problem i, at en borger fra Lohals eller Bagenkop, som har det skidt, selv må finde ind til Svendborg. Men det, der forarger mig mest, er, at kommunen ikke er blevet orienteret, siger Bente Arnsted.

Annonce

Vi er dybt utilfredse med den behandling, vi har fået i denne sag. Hvad bilder de sig ind?

Tonni Hansen (SF), borgmester på Langeland

Niels Jørgen Langkilde, formand i Patientforeningen, har tidligere på ugen fortalt avisen, at det hovedsaligt er ældre, der betaler prisen.

- Der er mange ældre, som kun med stort besvær og/eller omkostninger kan komme til Odense eller Svendborg, sagde han.

Og de, der besværer sig med rejsetiden, udsættes for forøget risiko for at blive smittet med covid-19, når de når frem til sygehuset, tilføjede han.

Covid-19 som begrundelse

Beslutningen om midlertidigt at lukke en række af regionens konsultationssteder blev truffet af regionens organisation for praktiserende læger, PLO Syddanmark, i slutningen af marts. Det fremgår af et brev dateret den 1. december 2021, som regionen har sendt til de pågældende kommuner.

- PLO Syddanmark har som primær begrundelse for den midlertidige ændring i anvendelsen af konsultationssteder anført pres grundet covid-19-pandemien, står der i brevet.

Sagen kort

PLO Syddanmark lukkede i foråret lægevagten 12 forskellige steder i Region Syddanmark.

Lægevagten tager sig af sygdom og skader uden for lægens åbningstid. Et opkald til lægevagten besvares af en læge eller sygeplejerske, som vurderer, om den telefoniske kontakt er nok, eller om symptomerne skal undersøges. I særlige tilfælde kan der være behov for sygebesøg.

I Region Syddanmark vidste man, at konsultationsstederne blev sat ud af drift, men man forsømte at meddele kommunerne.

Konsultationsstederne blev lukket i Assens, Brørup, Fanø, Fredericia, Faaborg, Middelfart, Ribe, Ringe, Rudkøbing, Tønder, Varde

Det beskrives videre, at man i regionen blev bekendt med PLO’s overvejelser om nedlukning af konsultationsstederne i slutningen af marts, og at det et par måneder senere stod klart, at funktionen var nedlagt.

At nedlæggelsen siden er blevet fastholdt, skyldes angiveligt, at coronapandemien har medført et behov for at afholde video-konsultationer samt omprioritere lægeressourcer.

I brevet udtrykkes en forventning om, at konsultationsstederne genåbnes, men at det med henblik på smittetrykket ikke vides, hvornår det kan gøres på en forsvarlig måde.

Annonce

Hvorfor gik der et halvt år?

I brevet beklager regionen endvidere den mangelfulde kommunikation. Men forklaringen på, hvorfor kommunerne måtte vente et halvt år, før de fik besked, glimrer ved sit fravær. Det undrer Tonni Hansen (SF), borgmester på Langeland.

- Brevet giver ingen god forklaring på, hvorfor man har følt sig kaldet til at ændre på tingene udenom det politiske system – både regionsrådet og kommunerne, siger han.

Siden Langeland Kommune fik nys om nedlæggelsen af konsultationsstederne har sagen været drøftet i Sundhedsudvalget, og borgmesteren er i den forbindelse blevet opfordret til at sende et klagebrev til regionen.

Tonni Hansen oplyser, at brevet er undervejs.

- Sagt i overskriftsform vil vi give udtryk for, at vi er dybt utilfredse med den behandling, vi har fået i denne sag. Hvad bilder de sig ind? Det er utilfredsstillende, at vores borgere skal bevæge sig så langt for en læge. Sådan nogle ting kunne vi have informeret om, men når det sker i det skjulte, har vi hverken kunnet give udtryk for vores bekymring ved beslutningen eller informere om det. Det er ikke den måde, vi skal samarbejde fremover, siger Tonni Hansen.

Fyns Amts Avis har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Region Syddanmark. De er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.

Annonce

Fra containersalg til udlejning: Titan vendte virksomheden om og nærmer sig nu milliarden

Assens For abonnenter

74-årige Lykke faldt på trappen: - Kan det virkelig være rigtigt, at vi skal køre 160 km for at få en rollator?

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Arbejdsliv

- Hvorfor er det, vi presser os selv så hårdt? Freja Katrine har skiftet retning i sit arbejdsliv flere gange

Fyn For abonnenter

13-årige Mischa ventede på sit nye hjerte: Ronald McDonald Huset hjalp familien igennem et kritisk forløb

Odense

Muligt røveri i Netto: 'Voldsomt udadreagerende' mand anholdt

Nordfyn For abonnenter

Millionbyggeri på vej i Morud og en forening kun for kvinder: Sådan står det til med de nordfynske padelbaner

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Kerteminde

Rune meldte udskældt bygherre for 'klamphug': Erfaren el-installatør kalder det for 'decideret lortearbejde'

Erhverv For abonnenter

Lisette og Kris fik massevis af afslag: Nu hjælper de metalgigant med at spare 40 ton aluminium om året

Uddannelse har svært ved at tiltrække elever: - Det går simpelthen for godt i samfundet

Nyborg

61-årig dømt for en lang række overgreb: Blev kørt direkte tilbage til fængslet

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Fyn

OUH-overlæge om farvel til coronapas og mundbind: - Det vil give flere indlæggelser

Odense For abonnenter

Indespærring, sult, menneskehandel, voldtægt, omskæring: Uhyrlige sigtelser mod far til to børn fra Odense

Middelfart

Konferencecenter i Middelfart får ny værelsesfløj beklædt med træ: Grønnere og mere plads til samme pris

Annonce