Annonce
Fyn

Region Syddanmarks budget er på plads: Psykiatrien og klimaet bliver tilgodeset

Regionrådsformand Stephanie Lose (V) glæder sig over, at budgettet for 2020 nu er på plads. Arkivfoto: Liselotte Sabro/Ritzau Scanpix

Regionalt: Mandag aften vedtog Region Syddanmark budgettet for 2020, og her får blandt andet psykiatrien og klimaet en økonomisk indsprøjtning. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

En ny psykiatriplan, der ventes vedtaget i december, vil gælde fra 2020 til 2024 og her afsættes i første omgang 24 millioner kroner årligt.

Planen har blandt andet fokus på forskning i årsager til mental mistrivsel hos børn og unge. Der er samtidig fokus på at forebygge, at psykisk sårbare børn og unge står uden hjælp, fordi de ikke tilhører målgruppen for psykiatrien.

15 millioner kroner er afsat til klimatiltag, der blandt andet skal reducere regionens CO2-aftryk ved for eksempel bedre affaldssortering, øget genanvendelse og større fokus på klimarigtige indkøb.

Annonce

Fakta om budget 2020

Aftalen om budget 2020 indeholder:

206 mio. kr. til stigende medicinudgifter og til udgifter forbundet med, at den gennemsnitlige levealder stiger og syddanskerne derfor har brug for flere sundhedsydelser.

50 mio. kr. til apparatur og genanskaffelser.

80 mio. kr. ekstra til sundhedsområdet, hvoraf de 24 mio. kr. er øremærket til psykiatriområdet.

20 mio. kr. til forbedrede introduktionsforløb for nyansatte samt styrkelse af uddannelsestilbud til de sundhedsprofessionelle, som allerede er aftalt og finansieret af merbesparelsen fra det gennemførte udbud af vaskeriydelser.

15 mio. kr. er til regional udvikling og dermed også til arbejdet med klima og bæredygtighed.

Derudover indeholder aftalen et engangsbeløb på 65 mio. kr. til indkøb af nyt udstyr, digitalisering og udbredelse af gode løsninger til hele regionen.

45 mio. til udvikling af medarbejdere

Regionen skriver desuden i pressemeddelelsen, at der er afsat 45 millioner kroner til at sikre, at regionens medarbejderne trives og har de rette kompetencer til at udføre deres opgaver.

Pengene skal blandt andet gå til at styrke medarbejdernes kommunikative og digitale kompetencer, forbedre introduktionsforløbet for nye medarbejdere og udvikle den lægelige videreuddannelse.

Regionrådsformand Stephanie Lose (V) glæder sig over, at budgettet for 2020 nu er på plads:

- Vi har fået en god økonomiaftale med regeringen i år. Sammenholdt med den gode og stabile økonomi, vi har i regionen, har det været muligt at prioritere rigtig mange områder i årets budgetaftale. Det er glædeligt og vil gavne både patienterne og medarbejderne, udtaler Stephanie Lose i pressemeddelesen.

Bredt budgetforlig

Budgetforliget blev indgået af partierne Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og løsgænger Marianne Mørk Mathiesen.

Samlet set står 39 af regionsrådets 41 medlemmer bag forliget. Enhedslistens to mandater er ikke med i forliget.

Læs hele budgetforliget her.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce