Annonce
Indland

Region i ny udbudsbommert: Afbryder samarbejde med tolkefirma

Firma, der fik opgaven til at levere tolkeydelser ved læge- og sygehusbesøg, er nu fyret af Region Syddanmark. Arkivfoto: Birgitte C. Heiberg.

Region Syddanmark og tolkefirma blev onsdag aften enige om at skrinlægge samarbejde. Det er langt fra første gang, at regionen står med en mislykket udbudsag.

Endnu en gang er Region Syddanmark havnet i en dum situation efter et udbud.

Efter et fællesudbud med landets øvrige fire regioner fik det Aarhus-baserede firma Tolke Danmark i efteråret 2016 tildelt kontrakten med fremmedsprogstolkning ved lægebesøg i Region Syddanmark med driftsstart den 1. februar 2017.

Men nu har regionen valgt at afbryde samarbejdet med Tolke Danmark. Et firma, som regionen tidligere har haft et særdeles anstrengt forhold til, hvilket kulminerede, da regionen i januar 2010 politianmeldte Tolke Danmark efter mistanke om millionsvindel.

Sagen endte med et forlig mellem parterne i 2014.

Læs mere: Udbudskiks: Dropper fejlramt it-system

At Tolke Danmark overhovedet vandt udbuddet skyldes primært, at prisen blev vægtet højest - og at Tolke Danmark i udbudsfasen var i stand til at præsentere meget favorable priser på tolkningsydelser.

Det er langt fra første gang, at Region Syddanmark står med en dum udbudssag. Ambulancesagen, lægekørslen og nyt lønsystem på sygehusene er blot tre nyere af slagsen.

Læs mere: Kulegravning af ambulanceudbud forsinkes

I den aktuelle sag er Region Syddanmark og Tolke Danmark enige om, at indkøringen af den nye tolkeaftale ikke er forløbet som forudsat, og at parterne derfor er bedst stillet med at gå hver til sit.

Derfor indgik Region Syddanmark og Tolke Danmark i onsdag aften en aftale om at afbryde samarbejdet. Det betyder, at kontrakten om levering af tolkeydelser ophører med øjeblikkelig virkning.

I en kort overgangsperiode til og med den 19. februar 2017 er Tolke Danmark dog indstillet på at gennemføre de tolkninger, som regionen ønsker gennemført.

Regionens sygehuse og lægepraksisser får torsdag tilsendt en liste over mulige leverandører, som kan kontaktes for at få løst tolkeopgaver.

Region Syddanmark gennemfører hurtigst muligt et nyt udbud af tolkeopgaven i regionen.

Annonce

74.000 tolkninger årligt

Tolkeopgaven i Region Syddanmark omfatter alle opgaver inden for fremmedsprogstolkning på alle regionens sygehuse, i psykiatrien og hos privatpraktiserende læger og speciallæger.I 2017 forventes der gennemført 74.000 tolkninger - fordelt med cirka 31.000 teletolkninger og cirka 43.000 fremmødetolkninger.

Tolke Danmark fik tildelt den nu ophørte kontrakt, fordi selskabets tilbud indeholdt det bedste forhold mellem pris og kvalitet af de 14 tilbud regionen fik ind.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Sport

Midtbaneprofil forlænger i Middelfart

Leder For abonnenter

Ghettopakke: Aktuelle tal, tak

Der er ikke længere blot én, men nu to rigtig gode grunde til, at partierne bag den såkaldte ghettopakke tænker sig godt om og justerer kriterierne, inden de pålægger en række kommuner at begynde nedrivning af boligområder på den hårde ghettoliste. Med et bredt flertal bestående af seks partier bag ghettopakken må man udlede, at dette tiltag mod socialt udsatte parallelsamfund har solid folkelig forankring. Men den folkelige forståelse kan hurtigt skrumpe ind, hvis det viser sig, at et nedrivningsdiktat har et grotesk skær af tilfældigheder. Det har stødt mange borgere, at Odense Kommune tilbyder flyttepenge til dømte kriminelle i boligområder, der risikerer at havne på den nye ghettoliste, som sendes ud til december. Forargelsen er forståelig, selv om kommunen kun reagerer som alle andre, der ser en kæmpeudgift tårne sig op forude: Man forsøger at undgå den. Og her er der tale om, at nogle færre beboere med en plettet straffeattest i et par opgange måske er afgørende. Senest er det kommet frem, at nedrivning kan blive udløst af, hvad man kan kalde bagatelkriminalitet. Hvis en person får en bøde og ikke betaler den, havner sagen i retten, hvor personen får en dom. Ifølge et datatræk hos Fyns Politi for 2017 og 2018 har otte personer med adresse i det nedrivningstruede boligkvarter Solbakken i Odense fået en dom på grund af en ikke-betalt bøde. Disse eksempler belaster altså Solbakken i ghettoregnskabet og kan i sidste ende betyde nedrivning. Venligt udlagt vil det være et papirtyndt grundlag. Boligminister Kaare Dybvad besøgte et af Odenses udsatte boligkvarter for nogle dage siden og havde ingen bemærkninger til kommunens flyttehjælp til kriminelle. Derimod stillede Dybvad i udsigt, at de tal, der skal danne grundlag for ghettolisterne, skal være så aktuelle som muligt. Hvis det skal forstås sådan, at de 11 måneder gamle tal, der bruges i dag, ikke dur, er det en god erkendelse, selv om skrotning bør være en selvfølge. Betryggende vil det også være, hvis partierne bag ghettoaftalen giver opgørelsesmetoden et eftersyn. På landsplan berører ghettoplanen flere tusind mennesker og koster mange milliarder. Derfor skal kriterier og udførelse være uangribelig.

Annonce