Annonce
Fyn

Ny regering - ny usikkerhed: Hvornår får vi ekstra plads på Fynske Motorvej?

Hvornår motorvejen mellem Odense V og Odense SØ udvides med et ekstra spor står hen i det uvisse, efter at den tidligere regering blev sat fra bestillingen. VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti indgik før valget i juni en aftale om, at motorvejen skulle udvides i årene fra 2021 til 2027. Men de borgerliges infrastrukturplan er med valget faldet til jorden. Foto: Kim Rune
Der er som følge af regeringsskiftet opstået ny usikkerhed om udvidelsen af motorvejen med et ekstra spor mellem Odense V og Odense SØ. Ministeren indkalder til forhandling efter sommerferien.

De seneste ti år er trafikken på motorvejen ved Odense steget med 23 procent, men regeringsskiftet skaber ny usikkerhed om, hvornår motorvejen udvides med et ekstra spor på de fjorten kilometer mellem Odense V og Odense SØ.

Før valget indgik VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti ganske vist en aftale om, at motorvejen skulle udvides i årene fra 2021 til 2027. Men de borgerliges infrastrukturplan er med valget faldet til jorden.

Transportminister Benny Engelbrecht vil ikke udtale sig om udvidelsen af motorvejen og andre fynske trafikinvesteringer. Han henviser i stedet i et skriftlig svar til, at han vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om en infrastrukturplan. I den forhandling vil klima- og miljøhensyn blive vægtet højt, og regeringen vil prioritere investeringer i den kollektive trafik og cyklisme, meddeler ministeren på skrift.

Direktør i Fynsk Erhverv Jytte Reinholdt understreger, at udvidelsen af motorvejen er erhvervslivets højeste prioritet.

- Væksten bremses, hvis den igangsatte motorvejsudvidelse ikke fortsætter syd om Odense, siger hun.

Borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S) tror på, at partifællerne vil prioritere motorvejen.

- Ellers vil opstå en stor flaskehals, og udvidelsen var også med i Socialdemokratiets valgoplæg, påpeger han.

Det giver den tidligere transportminister Ole Birk Olesen (LA) ikke meget for.

- Socialdemokratiets lange liste over projekter var hverken prioriteret eller finansieret, siger han.

Ole Birk Olesen indkalder nu Benny Engelbrecht i samråd for at få svar på, hvad regeringen konkret vil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce