Annonce
Danmark

Regeringens klimapartner forventer ikke at nå klimalovs mål

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Aalborg Portlands direktør kalder det urealistisk at nå klimalovens mål om at mindske udslip med 70 procent.

Det er ifølge cementfabrikken Aalborg Portlands direktør både for svært og for dyrt for de mest energislugende danske virksomheder at reducere sit udslip af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Annonce

Det skriver Børsen.

- Med de nuværende konditioner og forudsigelser, der er på priser og tilgængelighed af brændsler, så når vi ikke i mål, siger Michael Lundgaard Thomsen til avisen.

Han har undersøgt muligheder for at mindske klimabelastningen fra den energiintensive industri.

Et flertal af partierne på Christiansborg har med en klimalov forpligtet sig til at nå et mål om en 70 procent reduktion af udledningen af drivhusgasser.

Det skal 13 klimapartnerskaber med nogle af landets største virksomheder og brancher hjælpe med at opnå. De skal komme med bud på, hvordan målsætningen nås.

Michael Lundgaard Thomsen står i spidsen for et klimapartnerskab inden for den energiintensive produktion, der skal bidrage til at få udledningen bragt ned.

Regeringen har gjort klart, at det ikke er meningen, at hver enkelt sektor skal reducere med 70 procent. Men hvis en sektor ikke når i mål, bliver opgaven for resten af erhvervslivet og det øvrige samfund større.

- Vi vil være en af de sektorer, der ikke kan nå i mål i 2030, uden at man får gjort eksempelvis biogas mere økonomisk rentabelt, eller at man får noget teknologi med CO2-fangst, der er økonomisk rentabelt. Og det er det ikke i øjeblikket, siger Aalborg Portland-direktøren til Børsen.

Desuden er det ikke altid, at den nødvendige teknologi er udviklet, lyder det.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce