Annonce
Indland

Regeringen vil optage 2000 flere sygeplejersker

Regeringen præsenterede onsdag sit udspil til en sundhedsreform.

I perioden 2019-2022 skal der optages 2000 flere sygeplejersker, hvis det står til regeringen.

Regeringen vil ansætte mere sundhedspersonale i sundhedsvæsnet. Det fremgår af regeringens udspil til en sundhedsreform, som blev præsenteret onsdag.

Blandt andet skal optaget på sygeplejerskeuddannelsen i perioden 2019-2022 øges.

- Det er 2000 flere sygeplejersker, som vi ønsker at ansætte i vores sundhedsvæsen, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Dermed må antallet af sygeplejersker i sundhedsvæsnet ventes at blive et af temaerne i valgkampen.

Socialdemokratiet går nemlig til valg på 1000 sygeplejersker ekstra. Men regeringen har kritiseret S for, at de 1000 sygeplejersker ikke findes.

Netop det pointerer regeringen også i sit udspil. Der er stort set ikke en arbejdsløs sygeplejerske i dag, lyder det i udspillet.

- Derfor er vi nødt til at sætte ind flere steder for at få det personale, der er brug for. Blandt andet ved at uddanne flere sygeplejersker.

- Optaget er i årene 2015-2018 øget med samlet 1310 i forhold til 2011-2014.

- Regeringen ønsker at øge dimensioneringen af sygeplejerskeuddannelsen yderligere med minimum 150 pladser årligt frem mod 2022, står der i udspillet.

Ellen Trane Nørby tilføjer, at der også skal andre tiltag til her og nu. Derfor vil regeringen fredag komme med et udspil om flere hænder og mere arbejdsglæde, siger hun.

Der er senest folketingsvalg 17. juni. Så er spørgsmålet, om regeringen kan nå at lave en aftale, inden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trykker på valgknappen.

Umiddelbart er det regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, der skal sikre en aftale.

Udspillet har været længe undervejs, og fremlæggelsen har været udskudt flere gange.

Blandt andet har regionernes fremtid været diskuteret. De består som sådan, men det folkevalgte politiske led skal ifølge regeringen væk.

Især har der internt i Venstre været splittelse om regionernes rolle. De øvrige regeringspartier, Liberal Alliance og De Konservative, har ønsket regionerne skrottet.

De fem regionsråd, der har 205 folkevalgte politikere, står til at blive nedlagt ved udgangen af 2020, fremgår det af udspillet.

Står det til regeringen, skal den fremtidige struktur i sundhedsvæsenet bestå af tre lag. Øverst vil være et statsligt organ under Sundhedsministeriet. Det skal stå for økonomien og styringen.

Derunder vil der være fem sundhedsforvaltninger. De passer geografisk med de nuværende regioner. Og de vil få hovedsæder samme steder.

Der skal desuden oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce