Annonce
Indland

Regeringen vil ophæve indrejseforbud i Irak og dele af Syrien

En ny situation i Syrien og Irak skal ifølge regeringen gøre det lovligt igen at rejse til de fleste områder.

Det skal igen være lovligt at rejse til hele Irak og dele af Syrien.

I hvert fald hvis det står til regeringen, der ønsker at ophæve indrejse- og opholdsforbud i hele Irak og dele af Syrien.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Der vil dog stadig være forbud mod at rejse til og opholde sig i Idlib-provinsen og Dayr AZ Zawr-provinsen i Syrien.

- Isil kontrollerer ikke længere territorium i Syrien og Irak. Men der er stadig områder, hvor Isil og andre militante islamistiske terrornetværk er til stede og nyder opbakning.

- På den baggrund vil vi justere i zonerne med indrejse- og opholdsforbud, så vi rammer fremmedkrigere, der hvor de søger til eller faktisk befinder sig og for eksempel benytter til ind- eller udrejse, udtaler justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i pressemeddelelsen.

Indrejseforbuddene blev indført i september 2016, og det bliver nu lovligt både at rejse til og opholde sig i områderne:

Al-Bab-distriktet i Aleppo-provinsen, al-Thawrah-distriktet og al-Raqqa-distriktet i Raqqa-provinsen i Syrien. Mosul-distriktet i Ninewa-provinsen i Irak.

Personer, der har opholdt sig i området under forbuddet, vil dog stadig kunne straffes, men der er behov for hele tiden at justere indsatsen, lyder det fra Pape Poulsen.

- Fremmedkrigeres vanvittige tanker og handlinger er en reel trussel mod vores demokrati og sikkerhed - ikke blot i Danmark, men i hele verden.

- Derfor skal myndighederne hele tiden sørge for at følge udviklingen, og vi skal tilpasse vores indsats, så vi bedst kan imødegå truslen.

Regeringen har sendt forslaget i høring. Den foreslår, at ændringer træder i kraft medio maj.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce